Aktuellt

Polens talman besöker riksdagen

Fredag 25 maj 2018

Polens talman Marek Kuchciński besöker Sverige den 29 maj på inbjudan av talman Urban Ahlin.

Närbild på en persons hand som lägger ner en valsedel i den gula valurnan Foto: Melker Dahlstrand

Riksdagsvalet i undervisningen

Fredag 25 maj 2018

Under ett valår passar det extra bra att fördjupa sig i riksdagen och dess roll i samhället. Beställ vårt studiematerial och besök vår valwebb som är fullmatad med fakta om riksdagsvalet. På valwebben finns bland annat ett riksdagsquiz. Där kan eleverna testa sina riksdagskunskaper! Vi behöver din beställning av studiematerial senast den 15 juni om du vill ha det lagom till höstterminens start.

Aron Modig (KD) och Maria Ferm (MP) sitter vid podiet i Andrakammarsalen Foto: Anders Löwdin

Valet i fokus på vårens fortbildningsdag för lärare

Fredag 25 maj 2018

Vilka har varit den senaste mandatperiodens utmaningar, hur förbereder sig Socialdemokraterna inför valet och vilka upplevelser har ledamöterna av de senaste åren? Det var några av frågorna som besvarades under vårens fortbildningsdag för lärare.

Gruppfoto på deltagare på seminariet Riksbanken 350 år i Trapphallen Foto: Anders Löwdin

Riksbanken 350 år - centralbanker igår, idag och imorgon

Fredag 25 maj 2018

Med anledning av att Sveriges riksbank fyller 350 år anordnade Sveriges riksdag och Riksbanken en jubileumskonferens den 25 maj på temat "Centralbanker igår, idag och imorgon". Värdar var riksdagens talman Urban Ahlin, riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och riksbankschef Stefan Ingves.  Konferensen går att se i efterhand via webb-tv.

Talmansbesök i Frankrike, här vid möte med Frankrikes Europamininster. Foto: Judith Litvine/Ministère des Affaires Étrangères et Européennes

EU-frågor i fokus vid talmansresa till Frankrike

Fredag 25 maj 2018

Den 23-24 maj april ledde talman Urban Ahlin en delegation med riksdagsledamöter vid en talmansresa till Frankrike. På programmet stog bland annat möte med François de Rugy, ordförande i Nationalförsamlingen och Nathalie Loiseau, Europaminister.

Två bilder från gamla riksdagen och ungdomar i riksdagen med en textplatta ovanpå. Foto: Riksdagsförvaltningen

Nytt skolmaterial om demokratins genombrott

Fredag 25 maj 2018

Hösten 2018 startar riksdagen ett fyra år långt firande av den allmänna och lika rösträttens 100 års jubileum. Vi tar nu fram ett nytt skolmaterial om demokratins genombrott, utveckling och framtid, som en av flera planerade aktiviteter i samband med detta. Materialet riktar sig till gymnasieelever och beräknas vara klart till skolstarten.

Så arbetar Riksdagsförvaltningen med behandling av personuppgifter

Fredag 25 maj 2018

I dag börjar EU:s dataskyddsförordning och dataskyddslagen att gälla. Riksdagsförvaltningen är personuppgiftsansvarig för behandling av personuppgifter på riksdagen.se. Om du vill veta vilka personuppgifter Riksdagsförvaltningen har om dig kan du kontakta dataskyddsombudet.

Ökat skydd för hotade och förföljda personer i folkbokföringen

Torsdag 24 maj 2018

Kvaliteten i folkbokföringen ska öka och så kallad skyddad folkbokföring införs för att öka skyddet för hotade och förföljda personer. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Mot en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder

Torsdag 24 maj 2018

Näringsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens övergripande mål för landsbygdspolitiken. Samtidigt anser utskottet att regeringen bör förändra strandskyddet och se över hur alternativ till kopparnätet ska kunna erbjudas innan det kopplas bort. Utskottet vill därför att riksdagen riktar två så kallade tillkännagivanden till regeringen om detta.

Det offentliga belöningssystemet borde ses över

Torsdag 24 maj 2018

En parlamentarisk kommitté borde se över antalet allmänna flaggdagar, regeringens och myndigheters medaljer och utmärkelser samt riksdagens anslag till hovet. Det anser konstitutionsutskottet som vill att riksdagen, genom fyra tillkännagivanden, uppmanar regeringen att arbeta med frågorna.

Klassificering av narkotika borde analyseras

Torsdag 24 maj 2018

Regeringen borde göra en djupgående analys av erfarenheterna som gjorts i andra länder vid så kallad generisk klassificering av nya psykoaktiva substanser, ibland kallade nätdroger. Det tycker socialutskottet som föreslår att riksdagen riktar en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen om det.

Avtäckning av byst till Folke Bernadottes minne och minnesmärke för veteraner

Torsdag 24 maj 2018

Den 29 maj, på veterandagen, avtäcker talman Urban Ahlin en porträttbyst till minne av greve Folke Bernadottes gärning samt ett minnesmärke för veteraner.

Tredje vice talmannen besöker Stockholms stad

Torsdag 24 maj 2018

Tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) besöker Stockholms stads valkrets måndagen den 28 maj tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket görs i samarbete med landshövding Sven-Erik Österberg.

Ny sexualbrottslagstiftning införs

Onsdag 23 maj 2018

Det införs en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Syftet med det är bland annat att göra det tydligt att varje människa har en ovillkorlig rätt att själv bestämma över sitt sexuella umgänge. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Statsråd och statssekreterare som går till näringslivet kan få karens

Onsdag 23 maj 2018

Regeringen föreslår två nya lagar samt ändringar i vissa andra lagar som berör statsråd och statssekreterare. Bland annat blir det i vissa fall möjligt att besluta om en karens eller en ämnesrestriktion på upp till tolv månader för statssekreterare och statsråd som exempelvis börjar arbeta inom näringslivet. Riksdagen sa med vissa justeringar ja till regeringens förslag.

Elever och lärare samlade för studentavslutning vita mössor och kala huvuden samsas på bänkraderna. Foto: Gunno Rask / TT

Fler elever ska fullfölja en gymnasieutbildning

Onsdag 23 maj 2018

Regeringen har lämnat flera förslag som ska möjliggöra att fler elever ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning. Riksdagen sa ja till alla förslag utom ett.

Nej till förslag om att motverka skolsegregation

Onsdag 23 maj 2018

Riksdagen sa nej till regeringens förslag om ändring i skollagen för att motverka skolsegregation. Enligt förslaget skulle de som ansvarar för verksamheten i förskoleklass, grundskola och gymnasieskola arbeta systematiskt för en blandad social sammansättning av elever i skolorna. Riksdagen sa samtidigt ja till andra delar av regeringens förslag.

Sex män står uppställda på rad framför en flagga. Foto: Armeniens nationalförsamling

Andre vice talmannen besökte Armenien

Onsdag 23 maj 2018

Andre vice talman Björn Söder (SD) besökte Armenien den 13-17 maj. På programmet stod bland annat möten med nationalförsamlingens president Ara Babloyan samt dess vice president Eduard Sharmazanov, president Armen Sarkissian och vice premiärminister Mher Grigoryan. Under besöket träffade andre vice talmannen också representanter från samtliga partier och fraktioner i parlamentet samt representanter från civilsamhället.

Gruppfoto på deltagare under Agenda 2030. Foto: Anders Löwdin

Seminarium om Agenda 2030

Onsdag 23 maj 2018

Onsdagen den 23 maj hölls ett seminarium om genomförandet av Agenda 2030 om hållbar utveckling. På programmet stod Sveriges genomförande av Agenda 2030, frågor som rör olika utskott i riksdagen samt regeringens handlingsplan för Agenda 2030. Seminariet var öppet för inbjudna gäster, allmänhet och media. Det går att se i efterhand via webb-tv.

Talmannen besöker Skaraborg

Onsdag 23 maj 2018

Talman Urban Ahlin besöker Västra Götalands läns östra valkrets måndagen den 28 maj tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Landshövding Anders Danielsson medverkar i besöket.