Aktuellt

Talmannen tar emot Estlands president Kersti Kaljulaid

Tisdag 24 januari 2017

Talman Urban Ahlin tar den 26 januari emot Estlands president Kersti Kaljulaid för ett möte i riksdagen.

Litauens talman besöker riksdagen

Tisdag 24 januari 2017

Talmannen i det litauiska parlamentet professor Viktoras Pranckietis gör ett officiellt besök i riksdagen den 26 januari. Riksdagens talman Urban Ahlin tar emot vid besöket.

Andre vice talman, delegationen, landshövdingen och samtalsdeltagare vid möte i Norrköping. Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Arbetsmarknad, livsmedel och näringsliv i fokus vid besök i Östergötland

Tisdag 24 januari 2017

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) besökte Östergötlands läns valkrets den 23 januari tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket gjordes i samarbete med landshövding Elisabeth Nilsson.

Samråd om EU:s egna medel och tillväxtöversikten

Måndag 23 januari 2017

Regeringen samråder med EU-nämnden onsdagen den 25 januari. Några av de frågor som ska diskuteras är översynen av systemet för EU:s egna medel, den årliga tillväxtöversikten och riktlinjer för den ekonomiska politiken i euroområdet.

Öppet seminarium om 90-talets skattereform – dess historia och framtid

Måndag 23 januari 2017

Den 25 januari håller skatteutskottet ett öppet seminarium om 90-talets stora skattereform. Seminariet är öppet för allmänhet och media och kan följas via riksdagens webb-tv.

Nit och redlighet i statens tjänst

Fredag 20 januari 2017

Talman Urban Ahlin tackade vid en lunch sju medarbetare som varit i statlig tjänst i över 30 år med tacktal och förtjänsttecknet Nit och redlighet, antingen i form av en medalj eller en klocka. - Det är roligt att få uppmärksamma våra duktiga medarbetare och deras insatser, säger Urban Ahlin. Förtjänsttecknet Nit och redlighet instiftades för över 200 år sedan. Det tilldelas den som har visat nit och redlighet i sin anställning hos staten under minst 30 år.

Mediefrihet i fokus på möte i Europarådets parlamentariska församling

Fredag 20 januari 2017

Den 23-27 januari äger vintersessionen i Europarådets parlamentariska församling, PACE, rum i Strasbourg. Högt på dagordningen står frågor kring mediefrihet i Europa, attacker på journalister och utmaningarna kring nätmedier och näthat. Den svenska delegationen till PACE består av sex ordinarie ledamöter och sex suppleanter.

Foto: Paul Bradbury

Det bör ej lagstiftas om könskvotering till bolagsstyrelser

Onsdag 18 januari 2017

Riksdagen tycker att en jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser bör uppnås med andra medel än tvingande lagar. Därför uppmanade riksdagen regeringen att verka för att det även i fortsättningen ska vara ett aktiebolags ägare som bestämmer könsfördelningen i bolagets styrelse.

Talman Urban Ahlin talar vid seminariet om Fadime Sahindal Foto: Riksdagsförvaltningen

Riksdagen hedrade minnet av Fadime Sahindal

Onsdag 18 januari 2017

Talman Urban Ahlin inledningstalade den 18 januari vid ett seminarium i riksdagen till minne av Fadime Sahindal. – Fadime Sahindal drev på för att samhället skulle förstå problemet med hedersrelaterat förtryck och våld. Låt oss inspireras av hennes mod och fortsätta arbeta mot hedersförtryck med samma styrka som hon gjorde, sade talmannen. 

Talman Urban Ahlin står i talarstolen och håller ett anförande. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen öppnade seminarium om Václav Havel

Onsdag 18 januari 2017

Den 18 januari arrangerades i riksdagen ”Living in truth and freedom – do we still want that”, ett seminarium till minne av Václav Havel och med anledning av att det är 40 år sedan Charta 77 först publicerades. Talman Urban Ahlin öppnade seminariet med ett anförande om arvet från Havel och Charta 77 och vikten av att arbeta för demokrati och frihet eftersom, sagt med Havels ord ”i dagens värld angår allt alla”.

Samråd om frihandelsavtalens påverkan på jordbruksprodukter

Onsdag 18 januari 2017

Regeringen samråder med EU-nämnden fredagen den 20 januari. Diskussioner om det så kallade mjölkpaketet och frihandelsavtalens påverkan på jordbruksprodukter står på dagordningen.

Riksdagens andre vice talman besöker Östergötland

Onsdag 18 januari 2017

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) besöker Östergötlands läns valkrets måndagen den 23 januari tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen.

Sri Lankas utrikesminister Mangala Samarweera skakar hand med talman Urban Ahlin Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen tog emot Sri Lankas utrikesminister

Tisdag 17 januari 2017

Talman Urban Ahlin tog den 17 januari emot Sri Lankas utrikesminister Mangala Samarweera tillsammans med riksdagsledamöter. Diskussionerna handlade bland annat om det fortsatta arbetet för fred, försoning och demokratiskt samhällsbygge efter det långa inbördeskriget.

Talmannen bjöd kungaparet på middag

Fredag 13 januari 2017

Den 12 januari bjöd talman Urban Ahlin kungen och drottningen på middag i Villa Bonnier. Middagen hölls för att diskutera gemensamma aktiviteter som till exempel riksmötets öppnande och nationaldagsfirandet.

Jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser bör ej uppnås genom tvingande lagar

Torsdag 12 januari 2017

Regeringen bör verka för att det även i fortsättningen ska vara ett aktiebolags ägare som bestämmer könsfördelningen i bolagets styrelse. Det anser en majoritet i civilutskottet som föreslår att riksdagen ska rikta en uppmaning till regeringen. S, MP och V reserverar sig mot utskottets förslag.

Viktiga beslut våren 2017

Torsdag 12 januari 2017

Under våren kommer riksdagen att debattera och fatta beslut i en rad viktiga frågor. Bland annat röstar riksdagen i mars om att låta skolor på försök införa betyg i årskurs 4-5. Under våren lämnar regeringen också in fler förslag som riksdagen ska besluta om. Förslagen handlar till exempel om en obligatorisk skola från sex års ålder och likvärdig utbildning för vissa elever med funktionsnedsättning. En lista på alla planerade förslag finns i regeringens propositionsförteckning.

 Tre injektionssprutor ligger på ett bord Foto: Anette Nantell / TT

Fler ska få tillgång till sprututbyte

Onsdag 11 januari 2017

Åldersgränsen för att få delta i sprututbytesverksamheten sänks från 20 år till 18 år. Dessutom ska landstingen självständigt kunna ansöka om att starta upp en sprututbytesverksamhet. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Samråd om utvecklingen i Syrien och fredsprocessen i Mellanöstern

Onsdag 11 januari 2017

Regeringen samråder med EU-nämnden fredagen den 13 januari. Den senaste händelseutvecklingen i Syrien och fredsprocessen i Mellanöstern står på dagordningen.

Stefan Löfven (S) pratar med journalister före partiledardebatten. Foto: Melker Dahlstrand

Årets första partiledardebatt

Onsdag 11 januari 2017

Den 11 januari klockan 9 hölls årets första partiledardebatt i riksdagen. Debatten går att se i efterhand via webb-tv. Den tolkades till engelska och teckenspråk.

Ansök till vårens kurser i riksdagskunskap

Tisdag 10 januari 2017

Fördjupa dina kunskaper om riksdagen, träffa riksdagsledamöter och upplev atmosfären i riksdagen. Ansök till vårens kurser i riksdagskunskap för samhällskunskapslärare. Kurserna äger rum den 21–22 mars och den 10–11 maj. Den 27 april kan du gå på fortbildningsdag om riksdagens arbete med statens budget