Aktuellt

Elever i Demokrativerkstaden sitter runt ett bord och diskuterar. Foto: Melker Dahlstrand

Planera ett besök i riksdagen

Torsdag 28 september 2017

Den 16 oktober klockan 13 öppnar bokningen för vårterminens besök till riksdagen. Välj mellan att boka Demokrativerkstaden, studiebesök för studerande på gymnasienivå eller visning av Riksdagshuset.

Ansök till höstens utbildningar

Torsdag 21 september 2017

Nu kan du ansöka till höstens fortbildningsdag den 31 oktober. Temat är denna gång lagarna och samhället – ett ömsesidigt förhållande. Det kommer då bland annat handla om vilken roll lagstiftningen spelar i dagens samhälle. Du som samhällskunskapslärare kan också gå en kurs i riksdagskunskap den 15-16 november. Du får då möjlighet att fördjupa dina kunskaper om riksdagens arbete, träffa ledamöter och inte minst uppleva atmosfären i riksdagen.

Ungdomar sitter och arbetar vid ett långbord i finansutskottets sessionssal. Foto: Ingemar Edfalk

Anmäl din gymnasieklass till Ungdomens riksdag

Måndag 7 augusti 2017

Låt dina elever uppleva att de själva kan vara med i politiken! Måndagen den 29 januari 2018 äger Ungdomens riksdag rum i Riksdagshuset. En spännande och intensiv dag där det politiska arbetet och demokratifrågor är i fokus. Under dagen får eleverna också möjlighet att ställa frågor till ministrar. Du kan anmäla din gymnasieklass på riksdagens webbplats från den 4 till den 22 september.

Elever i Demokrativerkstaden står framför en vägg med gröna, rosa, lila, turkosa och gula gubbar. Foto: Melker Dahlstrand

Klasser i Demokrativerkstaden erbjuds guidning i kammaren

Måndag 7 augusti 2017

Från och med den 21 augusti 2017 erbjuds elever i årskurs 7–9 en guidad visning av kammaren när de besöker Demokrativerkstaden. En riksdagsguide möter upp klassen och visar runt.

Planera in Ungdomens riksdag i kalendern

Onsdag 10 maj 2017

Måndagen den 29 januari 2018 äger Ungdomens riksdag rum i Riksdagshuset. En spännande och intensiv dag där demokratifrågor är i fokus. I september öppnar anmälningen till Ungdomens riksdag på webbplatsen. De klasser som anmäler sig kommer under hösten 2017 att förbereda sig för uppdraget i klassrummet. Låt dina elever uppleva att de själva kan vara med i politiken! Under Ungdomens riksdag får eleverna tillfälle att lära sig mer om hur det politiska arbetet i riksdagen fungerar. Under hösten arbetar eleverna i skolan med att skriva motioner och debattinlägg. Alla klasser som genomför uppgifterna får skicka representanter till riksdagen måndagen den 29 januari 2018. I riksdagen får eleverna diskutera sina motioner i utskott och debattera i kammaren. Det kommer också vara möjlighet att ställa frågor till ministrar. Du anmäler din gymnasieklass på riksdagens webbplats från den 4 september till den 22 september.

Statsbudgeten var temat på vårens fortbildningsdag

Måndag 13 mars 2017

Arbetet med statsbudgeten var temat på vårens fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap. Regeringens och riksdagens roller benades ut och flera röster fick komma till tals. Finansminister Magdalena Andersson (S) medverkade och berättade om en finansministers roll och utmaningar.

Höstens besökstider

Onsdag 22 februari 2017

Bokningen för höstterminens besök till riksdagen öppnar den 24 april. Välj mellan att boka Demokrativerkstaden, studiebesök för studerande på gymnasienivå eller visning av Riksdagshuset. Om ni vill besöka riksdagen redan under våren kan det finnas tider kvar att boka. Håll utkik efter återbud.

Viktiga beslut våren 2017

Torsdag 12 januari 2017

Under våren kommer riksdagen att debattera och fatta beslut i en rad viktiga frågor. Bland annat röstar riksdagen i mars om att låta skolor på försök införa betyg i årskurs 4-5. Under våren lämnar regeringen också in fler förslag som riksdagen ska besluta om. Förslagen handlar till exempel om en obligatorisk skola från sex års ålder och likvärdig utbildning för vissa elever med funktionsnedsättning. En lista på alla planerade förslag finns i regeringens propositionsförteckning.

Ansök till vårens kurser i riksdagskunskap

Tisdag 10 januari 2017

Fördjupa dina kunskaper om riksdagen, träffa riksdagsledamöter och upplev atmosfären i riksdagen. Ansök till vårens kurser i riksdagskunskap för samhällskunskapslärare. Kurserna äger rum den 21–22 mars och den 10–11 maj. Den 27 april kan du gå på fortbildningsdag om riksdagens arbete med statens budget

Nya lagar under 2017

Torsdag 5 januari 2017

Från och med januari 2017 börjar en rad nya lagar att gälla. Korta sammanfattningar av viktigare lagar och förordningar finns att läsa på regeringens webbplats.

Elever i Demokrativerkstaden Foto: Melker Dahlstrand

Besök riksdagen i vår

Torsdag 5 januari 2017

Det finns platser kvar för att besöka riksdagen under våren. Välj mellan att besöka Demokrativerkstaden och att gå på visning av Riksdagshuset. Besökstiderna för gymnasiet är på väg att ta slut. Men håll utkik efter återbud.

Riksdagen deltar i informationskväll för lärare

Onsdag 4 januari 2017

I slutet av januari deltar Riksdagsförvaltningen i en informationskväll för lärare på Armémuseum i Stockholm. Ett fyrtiotal olika museer och kulturinstitutioner berättar då vad de kan erbjuda för lärare. Du anmäler dig till informationskvällen på Armémuseums webbplats.

Studiematerial om riksdagen – nu även som ljudfil

Måndag 19 december 2016

Nu kan du också lyssna till riksdagens fördjupande studiematerial genom att ladda ner materialet som mp3-fil. Studiehäftena Riksdagen i samhället och Demokratin i samhället finns nu tillgängliga att lyssna på i formatet mp3.

Lärarstudenter på plats i riksdagen

Torsdag 24 november 2016

För första gången hölls i höst en fortbildningsdag för lärarstudenter i samhällskunskap. Studenterna fick då möjlighet att få fördjupade kunskaper om riksdagen, bland annat genom att riksdagsledamöter, forskare och tjänstemän berättade om riksdagsarbetet. Programmet från fortbildningsdagen går att se i efterhand via webb-tv.

Fler tider för gymnasiebesök i vår

Måndag 21 november 2016

På grund av det stora intresset släpper vi nu extra tider för studiebesök för gymnasiet under vårterminen. De nya tiderna är på onsdagar och det går att söka resebidrag för besöken.

Riksdagen för lärare – ett nytt nyhetsbrev

Torsdag 10 november 2016

Du som är samhällskunskapslärare på högstadiet eller gymnasiet – nu finns ett nyhetsbrev om riksdagen som riktar sig direkt till dig! Nyhetsbrevet Riksdagen för lärare presenterar nyheter i riksdagens pedagogiska utbud och ger konkreta tips på hur materialet på webbplatsen kan användas i klassrummet.

Ansök till vårens kurser i riksdagskunskap

Torsdag 3 november 2016

Vill du fördjupa dina kunskaper om riksdagens arbete? Träffa ledamöter och uppleva atmosfären i riksdagen? Nu är det möjligt att ansöka till vårens kurser i riksdagskunskap för samhällskunskapslärare. Kurserna ges vid två tillfällen, den 21–22 mars och den 10–11 maj. Datum och tema för vårens fortbildningsdag är också spikat. Den äger rum den 27 april och kommer att handla om riksdagens arbete med statens budget.

Lärare sitter i Andrakammarsalen och lyssnar på en föreläsning Foto: Ingemar Edfalk

Utrikespolitik tema på höstens fortbildningsdag

Onsdag 2 november 2016

Höstens fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap fokuserade på svensk utrikespolitik utifrån ett riksdagsperspektiv. Riksdagsledamöter, forskare och tjänstemän gav sin syn på riksdagens roll, uppgifter och utmaningar inom området utrikespolitik. Programmet från fortbildningsdagen går att se i efterhand via webb-tv.

Vårens besökstider har släppts

Måndag 17 oktober 2016

Nu har vi öppnat bokningen för vårterminens besök till riksdagen. Välj mellan att boka Demokrativerkstaden, studiebesök för studerande på gymnasienivå eller visning av Riksdagshuset. Om ni vill besöka riksdagen redan under hösten kan det finnas tider kvar att boka. Håll utkik efter återbud.

Anmäl dig till kurs i höst

Fredag 9 september 2016

I oktober och november hålls kurser om riksdagens arbete. Lärare i samhällskunskap samt studenter som läser till lärare i samhällskunskap kan anmäla sig till fortbildningsdagar. Kurser och fortbildningsdagar är gratis.