Aktuellt

Här hittar du den senaste informationen från riksdagen. Det går att sortera på aktuella händelser, förslag, beslut och andra dokument.

Välj kategori

Senaste nytt

  • Utskott vill att insatsen ledsagning för personer med synnedsättning ses över

    Förslag till beslutSocialutskottet föreslår att riksdagen riktar två uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen. Det ena gäller ledsagning för personer med synnedsättning och det andra handlar om schablonbeloppet för assistansersättning. M, KD och L reserverar sig mot förslagen.

  • Veteraner hyllades på veterandagen

    TalmannenPå morgonen 29 maj 2024 hissades den svenska flaggan vid en ceremoni på Riksplan för att uppmärksamma veterandagen. Vid Försvarsmakten högtidlighållande av veterandagen samma dag var talmannen en av talarna.

  • Utskott står bakom reform av arbetslöshetsförsäkringen

    Förslag till beslutRegeringen föreslår att arbetslöshetsförsäkringen ska vara baserad på inkomster i stället för på arbetad tid. Arbetsmarknadsutskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ny lag om arbetslöshetsförsäkring och följdändringar i ett antal lagar.

  • KU:s granskning av regeringen är klar

    GranskningKonstitutionsutskottet, KU, är klar med sin årliga granskning av regeringen. Totalt har KU behandlat 29 anmälningar från riksdagsledamöterna. I fem granskningar pekar KU på att det har förekommit brister.

  • Tillfälligt höjt tak för rotavdraget

    BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag om att tillfälligt höja taket för rotavdraget. Det innebär att taket för rotavdraget tillfälligt ska höjas och att det tillfälligt ska införas separata tak för rot- respektive rutavdraget.

  • Personer födda 1957 skattekompenseras för höjd åldersgräns för förhöjt grundavdrag

    BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag om att personer födda 1957 ska kompenseras för höjd åldersgräns för förhöjt grundavdrag. Förslaget innebär dels att kompensationen ska vara skattefri, dels vilka regler som ska gälla kring handläggningen för kompensationen.

  • Ändringar i minerallagen

    BeslutTillståndsprocesserna för gruvor i Sverige ska effektiviseras. Riksdagen sade ja till regeringens förslag om ändringar i minerallagen som innebär att Natura 2000-tillstånd inte ska vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas.

  • Det blir enklare att verkställa frihetsberövanden

    BeslutDe brottsbekämpande myndigheterna ska få bättre verktyg för att snabbt och effektivt kunna hitta eftersökta personer samt lokalisera utlänningar som utgör en allvarlig säkerhetsrisk. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

  • Särskild debatt med anledning av anonyma påverkanskampanjer och hur förtroendet för partiväsendet och demokratin kan upprätthållas

    DebattMåndagen den 24 juni håller riksdagen en särskild debatt med anledning av anonyma påverkanskampanjer och hur förtroendet för partiväsendet och demokratin kan upprätthållas. Debatten har begärts av Centerpartiet. Från regeringen deltar justitieminister Gunnar Strömmer (M).

  • Pressinbjudan: Pressträff med KU efter justering av granskningsbetänkandet

    PressTorsdagen den 30 maj justerar konstitutionsutskottet (KU) betänkandet om granskningen av regeringen. Efter det bjuder KU in till en pressträff för att presentera betänkandet, 2023/24:KU20.

  • Biografin Fakta om folkvalda 2022–2026 är nu klar

    Riksdagsbiblioteket tar varje mandatperiod fram biografin Fakta om folkvalda som presenterar de nuvarande riksdagsledamöterna i text och bild. Detta är den tolfte upplagan.

  • Talmannen besöker Västernorrland

    TalmannenTalman Andreas Norlén besöker Västernorrlands län den 30 maj. Programmet har fokus på utvecklingen av demokratin och styrelseskicket i Sverige. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Carin Jämtin.

  • Sametinget har plenum i riksdagens lokaler

    Den 27–31 maj kommer Sametinget hålla sitt plenum i Riksdagshusets Förstakammarsal i Östra riksdagshuset. Förstakammarsalens läktare med entré vid Norrbro 1B är öppen för allmänheten för den som vill ta del av programmet. Den 28 maj inledningstalar riksdagens talman Andreas Norlén och under de tider som plenum pågår kommer den samiska flaggan att vara hissad på Riksplan.

  • Sveriges riksdag deltar på Järvaveckan

    EvenemangDen 29–30 maj deltar Sveriges riksdag på Järvaveckan. Syftet med deltagandet är att skapa möjlighet till samtal och ta del om riksdagens arbete med de demokratiska processerna.

  • Öppen utfrågning om penningpolitiken 2023

    UtfrågningDen 28 maj håller finansutskottet en öppen utfrågning om penningpolitiken 2023. Utfrågningen är ett led i finansutskottets årliga utvärdering av penningpolitiken. Från direktionen deltar riksbankschef Erik Thedéen och vice riksbankscheferna Anna Breman, Per Jansson och Aino Bunge.

  • Riksdagen flaggade på halv stång

    Fredagen den 24 maj flaggade riksdagen på halv stång för att hedra minnet av riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström (SD). Sven-Olof Sällström, som valdes in i riksdagen år 2010, avled den 14 mars.

  • Kravet på att spara papperskvitton slopas

    BeslutKravet på att räkenskapsinformation ska bevaras i original under en viss tid tas bort. Riksdagen sade ja säger ja till regeringens förslag som konkret innebär att räkenskapsmaterial, till exempel kvitton och fakturor, inte behöver bevaras i pappersform om materialet finns digitaliserat.

  • Åtgärder för tryggare bostadsområden

    BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag om åtgärder för tryggare bostadsområden. Lagändringarna innebär bland annat att fastighetsägare ska få utökade möjligheter att säga upp hyresgäster som begår brott.

  • Myndigheter, kommuner och a-kassor ska samarbeta mot bidrags- och arbetslivsbrott

    BeslutDet ska bli enklare för myndigheter, kommuner och a-kassor att samarbeta mot exempelvis bidragsbrott och olika typer av arbetlivskriminalitet. Riksdagen sa ja till regeringens förslag till ny lagstiftning.

  • Tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp

    BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag till ändring i brottsbalken och antog som vilande regeringens förslag till ändringar i tryckfrihetsförordningen. Ändringarna innebär att bestämmelserna om hets mot folkgrupp förtydligas.

Visa alla senaste nytt
Illustration: Valbås med EU-flagga bakom.
Illustration: Riksdagsförvaltningen

EU-valet 2024

I början av juni är det val till Europaparlamentet. I Sverige hålls valet den 9 juni. Då väljer medborgarna vilka som ska representera dem de kommande fem åren.

Val till Europaparlamentet 2024

KU-utfrågning med statsminister Ulf Kristersson. Översiktsbild över de som utfrågas och konstitutionsutskottets ledamöter.
Foto: Melker Dahlstrand

KU:s utfrågningar om granskningsärenden 2024

Konstitutionsutskottet, KU, höll öppna sammanträden med utfrågningar i april inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Granskningen bygger på riksdagsledamöternas KU-anmälningar. Flera ministrar frågades ut, bland andra statsminister Ulf Kristersson (M).

KU:s utfrågningar om granskningsärenden 2024

Medeltidsmuseet framifrån.
Foto: Anders Löwdin

Uppdrag för att bevara och tillgängliggöra unika värden under Riksplan

Riksdagsförvaltningen ska ta fram en plan för hur den unika historiska miljön under Riksplan ska tillvaratas och göras tillgänglig för allmänheten i samband med den ombyggnad som planeras. Det är innebörden i det uppdrag som riksdagsstyrelsen gett riksdagsdirektören vid ett sammanträde i februari. 

Uppdrag för att bevara och tillgängliggöra unika värden under Riksplan

Ilustration av regeringsformen, människor och de tre kronorna
Illustration: Riksdagsförvaltningen

Regeringsformen 50 år

Regeringsformen är den mest grundläggande av våra fyra grundlagar. Den handlar om hur landet ska styras och utgör skyddet för alla medborgares fri- och rättigheter. I år fyller 1974 års regeringsform femtio år. 

Regeringsformen 50 år

Illustration av en presskonferens
Illustration: Riksdagsförvaltningen

Bevaka riksdagsarbetet

Här finns information för dig som är journalist eller fotograf och vill arbeta i riksdagens lokaler eller på annat sätt bevaka riksdagsarbetet. 

Press

Illustration av person med dator.
Illustration: Riksdagsförvaltningen

Följ och prenumerera

Det finns flera olika sätt att bevaka riksdagens arbete och beslut.

Följ och prenumerera