Aktuellt

Mänskliga rättigheter i fokus på internationellt möte

Fredag 6 oktober 2017

Åtta riksdagsledamöter deltar när Europarådets parlamentariska församling, PACE, håller höstsession i Strasbourg den 9-13 oktober. Under tisdagen valdes en ny ordförande, Stella Kyriakides från Cypern.

3 852 riksdagsmotioner inlämnade

Torsdag 5 oktober 2017

Riksdagens ledamöter har i år lämnat in 3 852 motioner under allmänna motionstiden. Det visar den första sammanräkningen efter att motionstiden gick ut den 5 oktober 2017 klockan 16.30. Siffran är preliminär.

Tredje vice talman besöker Göteborg

Torsdag 5 oktober 2017

Tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) besöker Göteborgs kommuns valkrets måndagen den 9 oktober tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket görs i samarbete med landshövding Anders Danielsson.

Samråd inför möten i ministerrådet

Onsdag 4 oktober 2017

Regeringen samråder med EU-nämnden fredagen den 6 oktober. Några frågor som kommer tas upp är internationellt klimatarbete, strategiska riktlinjer och fiskemöjligheterna i Östersjön.

Finansutskottet anser att EU-förslag om tillsyn av centrala motparter går för långt

Torsdag 28 september 2017

EU-kommissionen vill ändra reglerna för tillsyn av de aktörer som är mellanhand mellan köpare och säljare i vissa finansiella transaktioner. Men finansutskottet anser att delar av förslaget inte bör beslutas på EU-nivå.

Fyra filer med stillastående bilar på motorväg. Det är lite disigt väder Foto: Tomas Oneborg / TT

Utsläpp från drivmedel ska minskas

Onsdag 27 september 2017

Leverantörer av vissa drivmedel kommer att behöva minska de växthusgasutsläpp som drivmedlen orsakar. Utsläppen ska minskas med sex procent jämfört med 2010 och minskningen ska ske senast under 2020. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Träffa riksdagsledamöter på Bokmässan

Onsdag 27 september 2017

Sveriges riksdag deltar på Bokmässan i Göteborg den 28 september-1 oktober. I riksdagens monter, C02:42, kan besökarna träffa riksdagsledamöter, få svar på frågor om riksdagen och EU och skaffa kunskap om riksdagens roll för demokratins utveckling.

Minnestal i kammaren för Börje Vestlund

Onsdag 27 september 2017

Den 27 september höll talman Urban Ahlin ett tal i kammaren för att hedra minnet av den avlidna riksdagsledamoten Börje Vestlund.

EU-startsida Foto: Montage/Johnér Bildbyrå

Ny webbplats om Sverige och EU

Onsdag 27 september 2017

Sveriges riksdags EU-information är en ny webbplats som på ett lättbegripligt sätt förklarar hur Sverige och EU hänger ihop. Med hjälp av till exempel grafik, intervjuer och film ska alla kunna förstå hur EU fungerar.

Fakta om ledamöter utan partibeteckning

Tisdag 26 september 2017

Riksdagsledamoten Hanna Wigh har lämnat Sverigedemokraterna. En ledamot kan lämna sitt parti men sitta kvar i riksdagen utan partibeteckning och vara en så kallad politisk vilde. Partiet som ledamoten lämnat får då ett mandat mindre. Det totala antalet mandat i riksdagen påverkas inte, inte heller antalet mandat för något annat parti. Fyra ledamöter har lämnat sitt parti sedan valet 2014.

Öppen utfrågning om penningpolitiken

Tisdag 26 september 2017

Den 28 september höll finansutskottet en öppen utfrågning om den aktuella penningpolitiken med riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Martin Flodén. Utfrågningen sändes via webb-tv.

Mamma med pojke i knät sitter med ena handen på bärbara datorn. Den andra håller hon telefonen med. Foto: Christof Schuerpf / TT

Kontakten med myndigheter ska bli enklare med ny förvaltningslag

Torsdag 21 september 2017

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om en ny förvaltningslag. Syftet med lagen är att enklare och modernare regler för förvaltningsmyndigheternas arbete ytterligare ska stärka rättssäkerheten för de enskilda medborgarna.

Riksdagsledamöter observerar parlamentsvalet i Tyskland

Torsdag 21 september 2017

Den 24 september var det parlamentsval i Tyskland. Två svenska riksdagsledamöter ingick i en internationell delegation som observerade valet.

Finansministern Magdalena Andersson (S) är på väg in i kammaren med budgetpropositionen i famnen. Foto: Anders Löwdin

Riksdagen debatterade budgetpropositionen

Onsdag 20 september 2017

Den 20 september lämnade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens budgetproposition för 2018 till riksdagen. Efter det följde en debatt med riksdagspartiernas ekonomisk-politiska företrädare. Med debatten börjar höstens budgetarbete i riksdagen.

Samråd om förhandlingsläget i EU

Onsdag 20 september 2017

Regeringen samråder med EU-nämnden fredagen den 22 september. En av de frågor som kommer tas upp är förhandlingsläget kring Storbritanniens utträde ur EU.

Ingen misstroendeförklaring mot försvarsministern

Tisdag 19 september 2017

Riksdagen röstade nej till Moderaternas begäran om att rikta en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Ingen misstroendeförklaring mot statsministern

Fredag 15 september 2017

Riksdagen röstade nej till Sverigedemokraternas begäran om att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S).

Ledamöter begär misstroendeförklaring mot försvarsministern

Torsdag 14 september 2017

38 ledamöter har begärt att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Omröstning sker den 19 september.

En nationell läkemedelslista borde tas fram snarast

Torsdag 14 september 2017

Regeringen borde snarast slutföra arbetet med att ta fram en nationell läkemedelslista. Det anser socialutskottet som föreslår att riksdagen uppmanar regeringen till det i ett tillkännagivande. S, MP och V reserverar sig mot förslaget.

Paula Bieler (SD) lämnar över ett papper till andre vice talman Björn Söder (SD) Foto: TT

Ledamöter begär misstroendeförklaring mot statsministern

Onsdag 13 september 2017

38 ledamöter har begärt att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). Omröstningen kommer att hållas i morgon, fredagen den 15 september, klockan 9.