Aktuellt

Nit och redlighet i statens tjänst

Fredag 20 januari 2017

Talman Urban Ahlin tackade vid en lunch sju medarbetare som varit i statlig tjänst i över 30 år med tacktal och förtjänsttecknet Nit och redlighet, antingen i form av en medalj eller en klocka. - Det är roligt att få uppmärksamma våra duktiga medarbetare och deras insatser, säger Urban Ahlin. Förtjänsttecknet Nit och redlighet instiftades för över 200 år sedan. Det tilldelas den som har visat nit och redlighet i sin anställning hos staten under minst 30 år.

Talman Urban Ahlin talar vid seminariet om Fadime Sahindal Foto: Riksdagsförvaltningen

Riksdagen hedrade minnet av Fadime Sahindal

Onsdag 18 januari 2017

Talman Urban Ahlin inledningstalade den 18 januari vid ett seminarium i riksdagen till minne av Fadime Sahindal. – Fadime Sahindal drev på för att samhället skulle förstå problemet med hedersrelaterat förtryck och våld. Låt oss inspireras av hennes mod och fortsätta arbeta mot hedersförtryck med samma styrka som hon gjorde, sade talmannen. 

Talman Urban Ahlin står i talarstolen och håller ett anförande. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen öppnade seminarium om Václav Havel

Onsdag 18 januari 2017

Den 18 januari arrangerades i riksdagen ”Living in truth and freedom – do we still want that”, ett seminarium till minne av Václav Havel och med anledning av att det är 40 år sedan Charta 77 först publicerades. Talman Urban Ahlin öppnade seminariet med ett anförande om arvet från Havel och Charta 77 och vikten av att arbeta för demokrati och frihet eftersom, sagt med Havels ord ”i dagens värld angår allt alla”.

Riksdagens andre vice talman besöker Östergötland

Onsdag 18 januari 2017

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) besöker Östergötlands läns valkrets måndagen den 23 januari tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen.

Sri Lankas utrikesminister Mangala Samarweera skakar hand med talman Urban Ahlin Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen tog emot Sri Lankas utrikesminister

Tisdag 17 januari 2017

Talman Urban Ahlin tog den 17 januari emot Sri Lankas utrikesminister Mangala Samarweera tillsammans med riksdagsledamöter. Diskussionerna handlade bland annat om det fortsatta arbetet för fred, försoning och demokratiskt samhällsbygge efter det långa inbördeskriget.

Talmannen bjöd kungaparet på middag

Fredag 13 januari 2017

Den 12 januari bjöd talman Urban Ahlin kungen och drottningen på middag i Villa Bonnier. Middagen hölls för att diskutera gemensamma aktiviteter som till exempel riksmötets öppnande och nationaldagsfirandet.

"En intensiv och intressant höst i riksdagen"

Fredag 16 december 2016

Den 16 december var det avslutning i kammaren och talman Urban Ahlin tackade ledamöterna för gott arbete och bra debatter. Det har varit en intensiv och intressant höst, enligt talmannen som svarat på tre frågor om hösten i riksdagen.

Gruppfoto på andre vice talman Björn Söder (SD) och  riksdagsledamöter vid besöket i Skåne Foto: Riksdagsförvaltningen

Matkultur tema vid besök i Skåne

Tisdag 13 december 2016

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) besökte Skåne norra och östra den 12 december tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket gjordes i samarbete med landshövding Anneli Hulthén.

Colombias president Juan Manuel Santos besöker riksdagen Foto: Melker Dahlstrand

Seminarium i riksdagen med Nobels fredspristagare

Måndag 12 december 2016

Sveriges riksdag arrangerade den 12 december ett seminarium med Colombias president Juan Manuel Santos som tilldelats Nobels fredspris 2016. Temat för seminariet var fredsprocessen i Colombia och vilka lärdomar som går att dra av den.

Talmannen öppnade seminarium om Edelstam

Torsdag 8 december 2016

Den 7 december hölls ett seminarium i riksdagen med fokus på Harald Edelstam och dennes insatser för att rädda människoliv efter kuppen i  Chile 1973. Talmannen höll ett inledningsanförande vid seminariet och sedan följde anföranden och panelsamtal om betydelsen av Harald Edelstams gärning förr och idag. Vid seminariet presenterades också en ny bok, ”Harald Edelstam – hjälte då och nu”.

Riksdagens andre vice talman besöker Skåne tillsammans med ledamöter från valkretsen

Torsdag 8 december 2016

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) besöker Skåne norra och östra måndagen den 12 december tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket görs i samarbete med landshövding Anneli Hulthén.

Talman Urban Ahlin pratar med Lord Fowler Foto: Riksdagsförvaltningen

Brexit i fokus när talmannen besökte Storbritannien

Onsdag 7 december 2016

Den 5-6 december ledde talman Urban Ahlin en delegation med riksdagsledamöter vid ett officiellt besök till Storbritannien. På programmet stod bland annat möten med överhusets talman Lord Fowler, underhusets talman John Bercow samt minister David Lidington.

Foto: Melker Dahlstrand

Talmannens anförande om tryckfriheten

Fredag 2 december 2016

Ett seminarium för att uppmärksamma tryckfrihetsförordningen 250-årsjubileum hölls den 2 december i riksdagen. Talman Urban Ahlin öppnade seminariet med ett anförande. Vid seminariet presenterades också en jubileumsbok om tryckfrihetsförordningens historia, utveckling och betydelse.

Förste vice talman Tobias Billström (M) håller ett anförande inför en grupp honorärkonsuler. Foto: Riksdagsförvaltningen

Honorärkonsuler i möte med förste vice talman

Torsdag 1 december 2016

Förste vice talman Tobias Billström (M) träffade Sveriges honorärkonsuler i Grekland, Italien, Spanien och Turkiet under deras besök i riksdagen. Tobias Billström presenterade riksdagen och dess arbete samt svarade på frågor om riksdagsarbetet och aktuella ämnen i den svenska debatten.

Talman Urban Ahlin sitter på podium under forumet Foto: Pawel Kula/Sejmen

Talmannen besökte Polen

Onsdag 30 november 2016

Den 28-29 november gjorde talman Urban Ahlin ett officiellt besök till Polen. Talmannen träffade bland annat det polska parlamentets, Sejmens, talman Marek Kuchciński och deltog i ett svensk-polskt parlamentariskt forum.

Talmannen tar emot Polens president Andrzej Duda

Fredag 25 november 2016

Talman Urban Ahlin tar den 30 november emot Polens president Andrzej Duda för möte och middag i riksdagen.

Talmannen besöker Polen och deltar i polskt-svenskt forum

Fredag 25 november 2016

Den 28–29 november gör talman Urban Ahlin ett officiellt besök i Polen. Under besöket kommer talmannen träffa det polska parlamentets, Sejmens, talman Marek Kuchciński. Besöket följs av ett svensk-polskt parlamentariskt forum där talmannen och flera riksdagsledamöter deltar.

Talman Urban Ahlin skriver i en gästbok, bredvid står Folketingets talman Pia Kjaersgaard Foto: Ty Stange / Folketinget

Talmannen besökte Danmark

Onsdag 23 november 2016

Den 21-22 november ledde talman Urban Ahlin en delegation med riksdagsledamöter vid ett officiellt besök till Danmark. På programmet stod bland annat möte med Folketingets talman Pia Kjærsgaard och en audiens hos drottning Margrethe.

Talman Urban Ahlin med riksdagsledamöter från utrikesutskottet, riksdagsdirektör Kathrin Flossing och tjänstemän samt talman Johan Ehn med delegation. Foto: Melker Dahlstrand

Talmannen i Ålands lagting besökte riksdagen

Torsdag 17 november 2016

Talman Urban Ahlin tog emot Johan Ehn, talman i det åländska lagtinget, vid dennes officiella besök i riksdagen den 17 november.

Talman Ahlin visar kammaren för Rwandas talman Mukabalisa. Foto: Ingemar Edfalk

Rwandas talman besökte riksdagen

Onsdag 16 november 2016

Talmannen i Rwandas deputeradekammare Donatille Mukabalisa gjorde ett officiellt besök i riksdagen den 15-16 november och togs emot av talman Urban Ahlin.