Aktuellt

Talmannen, Litauens talman och den svenska delegationen står uppradade. Foto: Litauens parlament

Talmansresa till Litauen

Tisdag 21 november 2017

Talman Urban Ahlin ledde en delegation med riksdagsledamöter till Litauen den 19-20 november.

Urban Ahlin tar emot Antonio Tajani på Riksplan utanför riksdagen Foto: Melker Dahlstrand

Europaparlamentets talman Tajani besökte riksdagen

Torsdag 16 november 2017

Talman Urban Ahlin tog den 16 november emot Europaparlamentets talman Antonio Tajani för ett möte i riksdagen. Vid mötet deltog även ledamöter från EU-nämnden och den parlamentariska kommittén med uppdrag att utreda riksdagens arbete med EU-frågor. Frågor som diskuterades var bland annat EU:s framtidsfrågor och utmaningar.

Knessets talman Edelstein tar emot talman Urban Ahlin. Foto: Jorge Novominsky

Talmansbesök i Israel och Palestina

Torsdag 16 november 2017

Talman Urban Ahlin och en delegation med riksdagsledamöter gjorde officiella besök i Israel och Palestina den 12–15 november. Delegationens program hade fokus på utbildning, innovationer, forskning och situationen i regionen.

Talmannen leder delegation till Litauen

Torsdag 16 november 2017

Talman Urban Ahlin leder en delegation med riksdagsledamöter till Litauen den 19–20 november.

Innovation och integration på dagordningen i Södermanland

Tisdag 14 november 2017

Riksdagens tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) besökte Södermanland den 13 november tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket gjordes i samarbete med landshövding Liselott Hagberg.

Talmannen leder delegation till Israel och Palestina

Tisdag 14 november 2017

Talman Urban Ahlin gör officiella besök i Israel och Palestina tillsammans med en delegation riksdagsledamöter den 12-15 november.

Ian Wachtmeister står framför riksdagen. Foto: Christina Andersson / TT

Talmannens uttalande med anledning av Ian Wachtmeisters bortgång

Måndag 13 november 2017

Ian Wachtmeister, tidigare partiledare för Ny Demokrati, har gått bort. – Vi har nåtts av det sorgliga beskedet att Ian Wachtmeister har gått bort efter en tids sjukdom. Som företrädare för Ny Demokrati gjorde han avtryck i svensk politik, säger talman Urban Ahlin. Ian Wachtmeister var riksdagsledamot och partiledare 1991-1994. Han blev 84 år.

Foto: Georgiens parlament

Andre vice talmannen besökte Georgien

Fredag 10 november 2017

Den 7-9 november besökte andre vice talman Björn Söder (SD) med delegation Georgien. På programmet stod möten med talman Irakli Kobakhidze, ledamöter i parlamentet, ministern för EU-integration Victor Dolidze, samt inrikesminister Giorgi Mgebrishvili. Frågor som diskuterades var bland annat närmandet till EU, korruption, ekonomisk brottslighet, parlamentariskt utvecklingsarbete och säkerhetspolitik.  

Azerbajdzjans utrikesminister och förste vice talman Ewa Thalén Finné. Foto: Riksdagsförvaltningen

Förste vice talman tog emot Azerbajdzjans utrikesminister

Tisdag 7 november 2017

Den 6 november träffade Ewa Thalén Finné, förste vice talman, utrikesminister Mammadyarov för ett möte i riksdagen. I mötet deltog också ledamöter från utrikesutskottet och samtalet handlade bland annat om relationen mellan länderna, mänskliga rättigheter, korruption och aktuella frågor i regionen.

Tre kvinnor sitter vid ett bord. Foto: Andrei Fedco

Tredje vice talmannen besökte Moldavien

Torsdag 2 november 2017

Tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) avlade ett arbetsbesök i Moldavien den 28 oktober – 1 november. Syftet var att studera kvinnligt företagande och kvinnors möjligheter till deltagande i politiken.

De nordiska talmännen, sex män och en kvinna, står på rad. Foto: Hanne Salonen / Finlands parlamentet

Talmansmöte vid Nordiska rådets session

Torsdag 2 november 2017

Andre vice talman Björn Söder (SD) deltog i det talmansmöte som ägde rum i samband med Nordiska rådets session i Helsingfors den 31 oktober – 2 november. De nordiska talmännen tog tillfället i akt till informationsutbyte och diskussion av gemensamma aktuella frågor, till exempel undanröjandet av gränshinder i Norden, arktiskt samarbete samt den demokratiska säkerheten i Europa.

Talman Ahlin och talman Carter står bredvid varandra på riksdagens trappa. Foto: Anders Löwdin

Nya Zeelands talman på Sverigebesök

Fredag 20 oktober 2017

På inbjudan av riksdagens talman Urban Ahlin besöker David Carter, talman i Nya Zeelands representanthus, Sverige den 19-21 oktober. Urban Ahlin tog emot sin talmanskollega med delegation den 19 oktober.

Foto: Anders Löwdin

Riksdagen uppmärksammar Finland 100 år

Torsdag 19 oktober 2017

Den 18 oktober uppmärksammade riksdagen att Finland firar 100 år som självständig stat. Det skedde bland annat genom ett seminarium om den svensk-finska relationen och det parlamentariska samarbetet.

Nya Zeelands talman besöker Sverige

Måndag 16 oktober 2017

På inbjudan av talman Urban Ahlin besöker David Carter, talman i Nya Zeelands representanthus, Sverige den 19–21 oktober. Den 19 oktober tar talman Ahlin emot sin talmanskollega i riksdagen.

Riksdagen uppmärksammar Finland 100 år

Torsdag 12 oktober 2017

Den 18 oktober uppmärksammar riksdagen att Finland firar 100 år som självständig stat. Det sker bland annat genom ett seminarium om den svensk-finska relationen och det parlamentariska samarbetet. Evenemanget är öppet för inbjudna gäster och media. För fotografering krävs pressackreditering till riksdagen. Seminariet sänds via webb-tv.

Foto: Anders Löwdin

Riksdagen har valt ny förste vice talman

Onsdag 11 oktober 2017

Vid en omröstning i riksdagen den 11 oktober valdes Ewa Thalén Finné (M) till förste vice talman.

Tredje vice talman, landshövdingen och riksdagsledamöter från valkretsen står uppställda för ett gruppfoto vid besöket i Göteborg. Foto: Anita Nilsson, Länsstyrelsen Västra Götaland

Stadsutveckling, näringsliv och kollektivtrafik vid Göteborgsbesök

Tisdag 10 oktober 2017

Tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) besökte den 9 oktober Göteborgs kommuns valkrets tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket gjordes i samarbete med landshövding Anders Danielsson.

Foto: Riksdagsförvaltningen

Förste vice talmannen tog emot Michel Barnier

Torsdag 5 oktober 2017

Förste vice talman Tobias Billström (M) tog den 5 oktober emot Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare för brexit, för ett möte i riksdagen. Vid mötet deltog ledamöter från EU-nämnden, utrikesutskottet, konstitutionsutskottet samt riksdagens parlamentariska kommitté med uppdrag att utreda riksdagens arbete med EU-frågor.

Tredje vice talman besöker Göteborg

Torsdag 5 oktober 2017

Tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) besöker Göteborgs kommuns valkrets måndagen den 9 oktober tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket görs i samarbete med landshövding Anders Danielsson.

Rundabordssamtal med representanter från de nordiska länderna. Foto: Riksdagsförvaltningen

Ledamöter från Norden diskuterade fortsatt arbete för jämställda parlament

Fredag 29 september 2017

Tredje vice talman Esabelle Dingizian ledde den 28 september ett rundabordssamtal om jämställda parlament. Delegationer från de nordiska parlamenten, och de självstyrande områdena samt från Nordiska rådets utskott för välfärd i Norden var inbjudna till riksdagen och syftet var att utbyta erfarenheter och diskutera fortsatt samarbete i dessa frågor.