Sök

Avdelning
Hoppa till filter

347 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Beslutade, 2010/11, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Fortsatt tillämpning i fråga om Iran av lagen (1996:95) om vissa internationella sanktioner

    Betänkande 2010/11:UU7

    FN och EU har beslutat om en skärpning av sanktionerna mot Iran. Sanktionerna är en konsekvens av Irans kärntekniska program. För att kunna genomföra sanktionerna har regeringen gjort ändringar i två förordningar kopplade till lagen om vissa internationella sanktioner (sanktionslagen). Regeringen har sedan kunnat utfärda föreskrifter som bland annat innebär förbud mot tillträde till svenska flygplatser för iransk godstransport. Föreskrifter om ytterligare förbud mot ekonomiskt stöd till handel med Iran och ett förbud mot att utan tillstånd göra, ta emot, utföra eller förmedla vissa överföringar till och från Iran har också utfärdats. Enligt sanktionslagen ska regeringens beslut om att använda lagen överlämnas till riksdagen för godkännande. Riksdagen har nu godkänt regeringens beslut om att tillämpa sanktionslagen på Iran i linje med de skärpta FN- och EU-sanktionerna.
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    1, 10 minuter
    Justering
    2011-04-14
    Debatt
    2011-05-04
    Beslut
    2011-05-04
  • Dokument & lagar

    Cykelfrågor

    Betänkande 2010/11:TU21

    Riksdagen har sagt nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om cykelfrågor. Skälet är främst att regeringen har tillkallat en särskild utredare som ska göra en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Motionerna handlar bland annat om mål för cykelpolitiken samt infrastrukturåtgärder och trafikregler för cykling.
    Behandlade dokument
    7
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    10 
    Anföranden och repliker
    22, 83 minuter
    Justering
    2011-04-14
    Debatt
    2011-04-28
    Beslut
    2011-04-28
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens styrelses redogörelse om skatteavtal med andra länder

    Betänkande 2010/11:SkU26

    Riksrevisionen har granskat regeringens arbete med att förhandla skatteavtal med andra länder. Den takt i vilken regeringen sluter skatteavtal har sjunkit sedan slutet av 1990-talet och frågor som handlar om att skapa så goda konkurrensförhållanden för svensk exportindustri som möjligt har prioriterats ned. Regeringen har i stället avtal prioriterat avtal om informationsutbyte med sekretesstater, så kallade skatteparadis. Riksrevisionen konstaterar att regeringen inte har tagit fram de underlag som behövs för att det ska gå att analysera effekterna av den så kallade utjämningsordningen mellan Sverige och Danmark. Utjämningsordningen reglerar bland annat hur länderna ska kompenseras för uteblivna skatteintäkter. Riksrevisionens styrelse anser att det är viktigt att det så kallade skatteavtalsnätet inte fortsätter att tappa i konkurrenskraft och menar att regeringen bör förtydliga sin strategi när det gäller skatteavtal. Regeringen har skickat en begäran om en gemensam utvärdering av utjämningsordningen till det danska Skatteministeriet. Styrelsen tycker att det är bra. Riksdagen avslutade ärendet med detta.
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Justering
    2011-04-07
    Debatt
    2011-04-28
    Beslut
    2011-04-28
  • Dokument & lagar

    Vissa mineralpolitiska frågor

    Betänkande 2010/11:NU14

    I samband med att en aktör får ensamrätt att leta efter vissa mineral, så kallad prospektering, ska informationen till kommuner och markägare bli bättre. Riksdagen gav regeringen i uppdrag att se över delar av minerallagen. Syftet med översynen ska vara att ge markägare och kommuner tidigare information om varför man gör en prospektering och hur den ska genomföras. I minerallagen ligger fokus på sådana mineral som kräver särskild hantering, bland annat guld och uran. Även gasformiga kolväten som naturgas omfattas av minerallagen. Tillstånd för prospektering och för utvinning av mineral kan beviljas oberoende av vem som äger marken. Riksdagen sa nej till de motioner som lämnats under allmänna motionstiden 2010 om vissa mineralpolitiska frågor, bland annat motioner som gäller uranbrytning.
    Behandlade dokument
    18
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    33, 81 minuter
    Justering
    2011-04-05
    Debatt
    2011-04-27
    Beslut
    2011-04-27
  • Dokument & lagar

    Djurskydd

    Betänkande 2010/11:MJU20

    I dag kan djurtransporter vara mycket långa. Såväl transporten som i- och urlastningen är stressande för djuren. Riksdagen ber därför regeringen att ta initiativ i det fortsatta arbetet med att förkorta djurtransporterna, både nationellt och inom EU. I Sverige finns en maxgräns på åtta timmar för djurtransporter, vi har därmed en viktig roll när EU ser över djurtransportförordningen. Sverige kan då kräva åtta timmars maxgräns för alla djurtransporter inom EU, menar riksdagen. Riksdagen vill också ha ett utökat förbud mot sexuellt utnyttjande av djur. Den nuvarande djurskyddslagen omfattar inte sexuella övergrepp på djur som inte kan kopplas till misshandel av eller fysisk skada på djuret. Men nu pågår en översynen av djurskyddslagen. Efter att ha tagit del av utredningen ska regeringen därför återkomma med ett förslag som innebär att ett förbud mot sexuellt utnyttjande av djur inkluderas i djurskyddslagen. Riksdagen ber även regeringen att förbjuda kastrering av smågrisar utan bedövning. Detta ska ske så snart som det finns alternativa metoder för att säkerställa kvaliteten på griskött och god djurhållning. I övrigt säger riksdagen nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om djurskydd. Skälet är främst att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna tar upp frågor som förvildade och övergivna djur, djurförsök och djurslakt utan bedövning.
    Behandlade dokument
    28
    Förslagspunkter
    20
    Reservationer
    17 
    Anföranden och repliker
    34, 131 minuter
    Justering
    2011-04-14
    Debatt
    2011-04-27
    Beslut
    2011-04-27
  • Dokument & lagar

    Biologisk mångfald m.m.

    Betänkande 2010/11:MJU19

    Riksdagen har sagt nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om biologisk mångfald. Skälet är bland annat tidigare riksdagsbeslut och att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om områdesskydd, allemansrätt, rovdjursförvaltning och genetiskt modifierade organismer. Andra motioner tar upp utrotningshotade arter, främmande arter och biologisk mångfald i ett internationellt perspektiv.
    Behandlade dokument
    23
    Förslagspunkter
    20
    Reservationer
    15 
    Anföranden och repliker
    23, 105 minuter
    Justering
    2011-04-14
    Debatt
    2011-05-04
    Beslut
    2011-05-04
  • Dokument & lagar

    Tryck- och yttrandefrihet

    Betänkande 2010/11:KU22

    Riksdagen har sagt nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 som rör tryck- och yttrandefrihet. Skälet är bland annat att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar till exempel om meddelarskydd, offentlighetsprincipen, hets mot folkgrupp och rätt att välja tv-utbud. Andra motioner tar upp tv-reklam för alkohol, exponering av barn i medier och hot mot yttrandefriheten genom bokbål.
    Behandlade dokument
    17
    Förslagspunkter
    11
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    24, 65 minuter
    Beredning
    2011-03-29
    Justering
    2011-04-14
    Debatt
    2011-04-27
    Beslut
    2011-04-28
  • Dokument & lagar

    Förbättrat skydd mot stalkning

    Betänkande 2010/11:JuU5

    Reglerna om besöksförbud ändras. Ändringarna innebär bland annat följande: Uttrycket besöksförbud byts ut mot kontaktförbud. Personer som fått ett särskilt utvidgat kontaktförbud ska kunna övervakas elektroniskt med så kallad fotboja. Olaga förföljelse införs som ett nytt brott i brottsbalken. Det blir tydligare vilka omständigheter åklagaren särskilt ska ta hänsyn till när man beslutar om ett kontaktförbud. Inför varje beslut om kontaktförbud ska det göras en så kallad proportionalitetsbedömning. Då bedömer man om konsekvenserna för den person som får ett förbud är rimliga i förhållande till vad man vill uppnå med förbudet. Riksdagen sa ja till regeringens förslag med två ändringar. Den ena ändringen gäller kontaktförbud i en gemensam bostad. I dag kan en person få förbud mot att vistas i en gemensam bostad om det finns en påtaglig risk för att han eller hon kommer att begå brott mot en sammanboendes liv, hälsa, frihet eller frid. Riksdagen gav regeringen i uppdrag att stryka villkoret "påtaglig risk" och snarast återkomma med ett nytt lagförslag. Syftet med ändringen är att det inte ska krävas en allvarligare hotbild för ett kontaktförbud som gäller en gemensam bostad än vad som krävs för ett vanligt kontaktförbud. Beslutet betyder att riksdagen sa ja till två motionsförslag, ett från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet och ett från Moderaterna Riksdagen talade också om för regeringen att det behövs en mer omfattande utvärdering av den nya lagen än regeringen föreslagit. Beslutet betyder att riksdagen sa ja till ett förslag i en motion från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    7
    Reservationer
    Beredning
    2011-03-10
    Justering
    2011-04-12
    Debatt
    2011-04-28
    Beslut
    2011-05-04
  • Dokument & lagar

    Försvarsmakten

    Betänkande 2010/11:FöU4

    Det behövs en utredning av hur luftförsvaret ska utformas på lång sikt för att kunna möta framtida krav. Ett beslut om det framtida luftförsvaret kommer att betyda omfattande ekonomiska åtaganden för staten under en lång period. Därför gav riksdagen regeringen i uppdrag att tillsätta en så kallad parlamentarisk utredning. Utredningen ska ta sikte på tiden efter 2040 och koppla ihop dagens beslut med morgondagens tekniska utveckling. Beslutet betyder att riksdagen delvis sa ja till ett motionsförslag från Miljöpartiet. Försvarsutskottet har granskat en redogörelse från Riksrevisionens styrelse om den nordiska stridsgruppen 2008. Riksdagen avslutade ärendet utan att göra några tillägg.
    Behandlade dokument
    19
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Beredning
    2011-03-15
    Justering
    2011-04-12
    Debatt
    2011-04-27
    Beslut
    2011-04-28
  • Dokument & lagar

    Fri rörlighet för dokument

    Utlåtande 2010/11:CU21

    Civilutskottet har granskat EU-kommissionens grönbok Minskad byråkrati för medborgarna: att underlätta fri rörlighet i fråga om officiella handlingar och erkännande av verkningarna av civilståndshandlingar. Medborgare i EU måste ibland visa upp officiella handlingar som har utfärdats i ett annat EU-land. Det finns då enligt EU-kommissionen olika administrativa formaliteter som hindrar den fria rörligheten. Kommissionen vill därför inleda en diskussion om att slopa alla krav på formaliteter för så kallad autentisering av officiella handlingar som utfärdas i ett EU-land men som visas upp i ett annat. Handlingar om civilstånd innebär särskilda problem som har att göra med deras rättsliga verkningar. Kommissionen presenterar därför alternativa sätt att göra det lättare för medborgarna att använda officiella handlingar i andra EU-länder och att stärka principen om ett ömsesidigt erkännande i frågor om civilstånd. Civilutskottet är positivt till kommissionens initiativ och till tanken på att alla krav på autentisering av officiella handlingar avskaffas. Riksdagen avslutade ärendet. Därefter skickades utlåtandet till Regeringskansliet och för kännedom till EU-kommissionen.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2011-04-14
    Debatt
    2011-04-28
    Beslut
    2011-04-28
  • Dokument & lagar

    Forskning och forskarutbildning

    Betänkande 2010/11:UbU12

    Nya resultat inom skolforskningen ska förmedlas vidare till dem som arbetar inom skolan och omsättas i praktiken på ett mer effektivt sätt än i dag. Riksdagen gav regeringen i uppdrag se till att de institutioner som bedriver skolforskning får en starkare och tydligare uppgift att samverka med skolvärlden. Fler yrkesverksamma lärare ska också få möjlighet att forska, antingen som en del av eller parallellt med det egna arbetet. Beslutet betyder att riksdagen sa ja till ett motionsförslag från Socialdemokraterna. Riksdagen sa nej till övriga motioner från allmänna motionstiden 2010 om forskning och forskarutbildning.
    Behandlade dokument
    26
    Förslagspunkter
    15
    Reservationer
    11 
    Anföranden och repliker
    19, 85 minuter
    Justering
    2011-04-07
    Debatt
    2011-04-28
    Beslut
    2011-05-04
  • Dokument & lagar

    Avfall och kretslopp

    Betänkande 2010/11:MJU17

    Riksdagen har sagt nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om avfall och kretslopp. Skälet är bland annat att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna behandlar. Motionerna tar upp frågor som pantsystem, biologiskt avfall och märkning på förpackningarna. Andra motioner handlar om källsortering och återvinning samt ansvarsförhållanden.
    Behandlade dokument
    17
    Förslagspunkter
    6
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    16, 80 minuter
    Justering
    2011-04-05
    Debatt
    2011-05-04
    Beslut
    2011-05-04
  • Dokument & lagar

    Migration och asylpolitik

    Betänkande 2010/11:SfU6

    Regeringen har redovisat den svenska migrations- och asylpolitiken mellan perioden den 1 juli 2008 och 30 juni 2010 i en skrivelse för riksdagen. Där redovisas politiken avseende frågor som till exempel arbetskraftsinvandring, visum och internationella samarbeten. Riksdagen avslutade ärendet utan att göra några tillägg. Riksdagen sa nej till motioner från den allmänna motionstiden 2010 som rör asyl- och migrationsfrågor samt svenskt medborgarskap. Regeringen och Miljöpartiet har gjort en överenskommelse om migrationspolitiken. Flera motionsyrkanden har därför till viss del redan blivit tillgodosedda. Motionerna handlar bland annat om frågor om skyddsbehov, begreppet väpnad konflikt och barn i asylprocessen. Andra motioner tar upp frågor som könsrelaterad förföljelse, anhöriginvandring och verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut.
    Behandlade dokument
    53
    Förslagspunkter
    34
    Reservationer
    35 
    Anföranden och repliker
    70, 199 minuter
    Justering
    2011-03-29
    Debatt
    2011-05-04
    Beslut
    2011-05-04
  • Dokument & lagar

    Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds verksamhet 2010

    Betänkande 2010/11:UbU14

    Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond har lämnat sin verksamhetsberättelse för 2010 till riksdagen. Riksrevisionen har granskat stiftelens årsredovisning för samma år och lämnat sin redogörelse till riksdagen. Riksdagen avslutade ärendet utan att göra några tillägg.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2011-04-07
    Debatt
    2011-04-27
    Beslut
    2011-04-27
  • Dokument & lagar

    Socialtjänstfrågor

    Betänkande 2010/11:SoU10

    Riksdagen har sagt nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om socialtjänstfrågor. Skälet är framförallt att det redan pågår arbete inom de områden som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om kvalitet i socialtjänsten, vräkning av barnfamiljer samt stöd och skydd för barn och unga. Andra motioner tar upp kvinnojourer, sexuella övergrepp mot barn och adoption för samkönade par.
    Behandlade dokument
    49
    Förslagspunkter
    23
    Reservationer
    26 
    Anföranden och repliker
    24, 94 minuter
    Justering
    2011-03-29
    Debatt
    2011-04-27
    Beslut
    2011-04-28
  • Dokument & lagar

    Socialavgifter

    Betänkande 2010/11:SfU7

    Riksdagen har sagt nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om socialavgifter. Skälet är bland annat tidigare riksdagsbeslut och att det redan pågår arbete i några av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna lyfter frågor om lägre socialavgifter för mindre företag, ekonomiska frizoner, slopad ålderspensionsavgift för pensionärer som fortsätter att förvärvsarbeta och avgiftsskyldighet för andra ideella föreningar än idrottsföreningar.
    Behandlade dokument
    9
    Förslagspunkter
    4
    Justering
    2011-04-07
    Debatt
    2011-04-27
    Beslut
    2011-04-28
  • Dokument & lagar

    Försäkringskassans lokala närvaro

    Betänkande 2010/11:SfU10

    På grund av lägre anslag från 2013 behöver Försäkringskassan avveckla sina servicekontor, lokalkontor och serviceplatser. Servicekontoren drivs tillsammans med Skatteverket och Pensionsmyndigheten. Riksdagen menar att förslaget därmed kommer att drabba såväl försäkrade hos Försäkringskassan som andra myndigheters service. Med anledning av detta har riksdagen beslutat att regeringen ska återkomma med förslag på hur medborgarnas behov av att Försäkringskassan är tillgänglig lokalt, med möjligheter till personliga möten, ska tillgodoses. Regeringen ska också komma med förslag som bidrar till ökad samverkan mellan statliga myndigheter.
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    24, 76 minuter
    Justering
    2011-04-07
    Debatt
    2011-04-13
    Beslut
    2011-04-14
  • Dokument & lagar

    Kommittéberättelse 2011

    Betänkande 2010/11:KU27

    Regeringen har lämnat sin årliga rapport till riksdagen om arbetet inom de kommittéer, utredningar, som regeringen har tillsatt. Riksdagen avslutade ärendet utan att göra några tillägg.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2011-04-05
    Debatt
    2011-04-14
    Beslut
    2011-04-14
  • Dokument & lagar

    Ändring i brottsbalken

    Betänkande 2010/11:JuU29

    Den 2 juni 2010 beslutade riksdagen om en modernisering av fängelse- och häkteslagstiftningen som trädde i kraft den 1 april 2011. Bland annat flyttades bestämmelserna om överklagande av övervakningsnämndens beslut i vissa frågor till en annan paragraf i brottsbalken. Ändringen ledde oavsiktligt till att övervakningsnämndens beslut i vissa fall inte gäller omedelbart. Riksdagen konstaterade att det är viktigt att felaktigheten rättas till. Därför lade riksdagen till en hänvisning i brottsbalken som gör att övervakningsnämndens beslut börjar gälla omedelbart.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2011-04-07
    Debatt
    2011-04-13
    Beslut
    2011-04-13
  • Dokument & lagar

    Komplettering av den nya plan- och bygglagens övergångsbestämmelser

    Betänkande 2010/11:CU26

    En av övergångsbestämmelserna till den nya plan- och bygglagen som träder i kraft den 2 maj 2011 får ändrad lydelse. Ändringen gäller tillämpningen av bestämmelserna om instansordningen i den nya lagen. Riksdagen sa ja till utskottets förslag.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2011-04-07
    Debatt
    2011-04-13
    Beslut
    2011-04-13
Bevaka via RSS