Sök

Avdelning
Hoppa till filter

28 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Beslutade, 2010/11, Trafikutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Lag om flygplatsavgifter

    Betänkande 2010/11:TU27

    Riksdagen har sagt sa till ett lagförslag från regeringen om flygplatsavgifter som berör Stockholm Arlanda flygplats. Den nya lagen grundar sig på ett EU-direktiv som ska bidra till att flygplatsavgifterna, som flygbolagen betalar, tas ut på ett öppet och konkurrensneutralt sätt på EU:s större flygplatser. Direktivet har tillkommit efter en längre tids klagomål från flygbolagen om att priserna för att utnyttja en flygplats varierar mellan de olika flygplatserna utan att servicenivån varierar på motsvarande sätt. Flygplatsledningen och flygbolagen ska fortlöpande samråda om avgifterna i fortsättningen. Samrådet ska vara obligatoriskt om flygplatsledningen överväger att höja avgifterna eller förändra grunderna för avgifterna. Det föreslås också att regeringen eller Transportstyrelsen, efter regeringens bemyndigande, ska få ingå avtal med ett annat land om att landet ska få utöva tillsyn över svenska flygplan. Förslaget kommer att underlätta för flygbolag att låna ut sina flygplan under tider när dessa inte går i trafik. Lagen börjar att gälla den 1 augusti 2011.
    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    2
    Justering
    2011-06-09
    Debatt
    2011-06-21
    Beslut
    2011-06-21
  • Dokument & lagar

    Ändring i offentlighets- och sekretesslagen

    Betänkande 2010/11:TU28

    Riksdagen sa ja till en ändring i offentlighets- och sekretesslagen. Ändringen gäller enbart en språklig justering.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2011-06-07
    Debatt
    2011-06-09
    Beslut
    2011-06-09
  • Dokument & lagar

    Färdplan för ett gemensamt europeiskt transportområde

    Utlåtande 2010/11:TU22

    Trafikutskottet har granskat EU-kommissionens vitbok om en färdplan för ett gemensamt europeiskt transportområde. Färdplanen innehåller visioner och målsättningar för att åstadkomma ett konkurrenskraftigt och hållbart transportsystem. Utskottet instämmer i huvudsak i de mål och initiativ som kommissionen redovisar. Utskottet betonar vikten av miljö- och klimatrelaterade frågor liksom behovet av att skapa ett mer enhetligt transportsystem i Europa med bland annat väl fungerande transportflöden över nationsgränserna. Utskottet understryker också att särskild hänsyn måste tas till de förhållanden som råder i länder som Sverige med stora avstånd och låg befolkningstäthet i stora områden. Kommissionen föreslår ett procentuellt mål för överflyttning av transporter från väg till andra transportslag. Utskottet ifrågasätter detta. En överflyttning från ett transportslag till ett annat inte kan vara ett mål i sig, menar utskottet. Det är bättre, tycker utskottet, att fokusera på att förbättra förutsättningarna för konkurrenskraftiga transporter inom de övriga transportslagen. Kommissionens tycker att det bör bli obligatoriskt att införa vägavgifter och skatter genom kilometerskatt för tunga lastbilar. Utskottet håller inte med. Utskottet stöder inte heller något generellt initiativ till att öronmärka inkomster från transportsektorn. Riksdagen avslutade ärendet. Därefter skickades utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    20, 74 minuter
    Beredning
    2011-05-12
    Justering
    2011-05-31
    Debatt
    2011-06-13
    Beslut
    2011-06-15
  • Dokument & lagar

    Behörighet för lokförare

    Betänkande 2010/11:TU19

    Behörighetskraven för lokförare anpassas till ett EU-direktiv. Syftet med direktivet är att skapa enhetliga regler för hela EU. Ändringarna innebär följande: Ett nytt förarbevis för lokförare införs. Förarbeviset utfärdas av Transportstyrelsen och styrker att föraren uppfyller vissa minimikrav när det gäller bland annat lämplighet och utbildning. Alla lokförare ska dessutom ha kompletterande intyg som anger vilken typ av tåg de har rätt att köra och på vilken järnvägsinfrastruktur. Intygen utfärdas av arbetsgivaren. Alla förarbevis och intyg samlas i ett register. Utbildningssamordnarna och de lärare som beslutar om betygen, så kallade examinatorer, ska godkännas av Transportstyrelsen. Detsamma gäller för de läkare och psykologer som bedömer lokförarnas fysiska och psykiska lämplighet. Den nya lagen gäller från den 1 juli 2011. De nya behörighetskraven gäller inte fristående lokala och regionala järnvägsnät, tunnelbana eller spårvägar. Riksdagen sa ja till regeringens förslag med ett förtydligande. Riksdagen vill inte att reglerna för registrering av järnvägsinfrastruktur och järnvägsfordon ska gälla för museijärnvägar. Riksdagen gav regeringen i uppdrag att återkomma med förslag på hur ett sådant undantag kan regleras. Därmed sa riksdagen delvis ja till en motion från Socialdemokraterna.
    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    2
    Anföranden och repliker
    4, 20 minuter
    Beredning
    2011-04-28
    Justering
    2011-05-19
    Debatt
    2011-06-01
    Beslut
    2011-06-01
  • Dokument & lagar

    Godkännande av den reviderade STCW-konventionen

    Betänkande 2010/11:TU26

    Riksdagen godkände den ändrade STCW-konventionen, en internationell konvention som handlar om normer för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning. För att den svenska lagstiftningen ska följa konventionen behöver lagen om vilotid för sjömän anpassas. En nyhet är att bestämmelserna inte bara omfattar sjömän som arbetar med vakthållning, utan även sjömän som arbetar med fartygets säkerhet, med att förhindra föroreningar och med sjöfartsskyddet. En annan nyhet gäller vilotiden för sjömän. Hittills har det gått att i undantagsfall minska den minsta tillåtna vilotiden från 10 timmar till 6 timmar under en 24-timmarsperiod. Denna undantagsregel tas nu bort. Samtidigt införs en möjlighet att dela upp den minsta tillåtna vilotiden i tre perioder, jämfört med två i dag. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    7, 25 minuter
    Beredning
    2011-05-17
    Justering
    2011-05-19
    Debatt
    2011-06-08
    Beslut
    2011-06-08
  • Dokument & lagar

    Postservice och grundläggande betaltjänster

    Betänkande 2010/11:TU25

    Riksdagen sa nej till motioner om postservice och grundläggande betaltjänster från allmänna motionstiden 2010. Orsaken är bland annat att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar om statens ansvar för postservice, fastighetsboxar, gemensamt porto inom Öresundsregionen och tillgång till grundläggande betaltjänster. Riksdagen anser att frågan om postservice och -tjänster för boende på landsbygden är viktig. Riksdagen förutsätter att regeringen och Post- och telestyrelsen bevakar frågan.
    Behandlade dokument
    12
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    9, 37 minuter
    Beredning
    2011-05-12
    Justering
    2011-05-19
    Debatt
    2011-06-08
    Beslut
    2011-06-08
  • Dokument & lagar

    Genomförandet av tredje sjösäkerhetspaketet – del 2

    Betänkande 2010/11:TU23

    Riksdagen har beslutat om en anpassning av svenska lagar efter två EU-direktiv om sjösäkerhet. Ett direktiv rör EU-ländernas förbindelser med de organisationer som tar hand om inspektion, besiktning och certifiering av fartyg inom EU. Övriga ändringar är konsekvensen av det så kallade olycksutredningsdirektivet. Direktivet tar bland annat upp skyldigheten att undersöka olyckor till sjöss och regler om hur undersökningen ska genomföras. Redan under hösten 2010 sa riksdagen ja till de första delarna av genomförandet av det så kallade tredje sjösäkerhetspaketet inom EU (se 2010/11:TU4 ). Riksdagen har även beslutat om en möjlighet för de svenska myndigheter som utreder en sjöolycka eller ett tillbud till sjöss. Myndigheterna ska kunna överlåta uppgifter av en undersökning till ett utländskt organ som fullgör utredningen, i enlighet med olycksutredningsdirektivet. Lagändringarna börjar gälla den 17 juni 2011.
    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2011-05-05
    Debatt
    2011-05-19
    Beslut
    2011-05-19
  • Dokument & lagar

    Ändrade regler för elektroniska kommunikationer och andra IT-politiska frågor

    Betänkande 2010/11:TU20

    EU har uppdaterat två direktiv på området för elektronisk kommunikation. För att genomföra förändringarna i svensk lagstiftning har riksdagen bland annat beslutat: att kraven skärps på innehållet i de avtal som leverantörer av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster, till exempel bredbandsoperatörer, upprättar med konsumenter. att den som tillhandahåller elektroniska kommunikationstjänster måste erbjuda konsumenter att ingå avtal med en längsta giltighetstid om 12 månader. Den längsta tillåtna inledande bindningstiden i avtal med konsumenter begränsas också till 24 månader. att bestämmelserna om nummerportabilitet, genom vilken en abonnent kan behålla sitt nummer vid byte av operatör, skärps genom att mottagande operatör åläggs en tidsfrist på en arbetsdag för att genomföra bytet. att operatörer ska kunna förpliktas att göra tjänster kompatibla med andra operatörers tjänster. att allmänna kommunikationsnät i byggnader ska kunna utnyttjas gemensamt av flera operatörer. att tillvägagångssätt för att hantera företag med betydande inflytande på en marknad förnyas. Tillsynsmyndigheter ska som huvudregel göra marknadsanalyser minst vart tredje år. att så kallade cookie-filer bara får sparas på datorn om användaren informeras om ändamålet med dem och samtycker. En cookie-fil är en fil med information som läggs in och sparas på den egna datorns hårddisk när man besöker vissa webbplatser. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2011. Riksdagen sa samtidigt nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om IT-politiska frågor. Skälet är bland annat redan genomförda insatser och att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna behandlar. Motionerna tar bland annat upp integritetsskyddet inom elektroniska kommunikationer, internationell roaming för datakommunikationstjänster och öppen källkod och öppna standarder.
    Behandlade dokument
    24
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    33, 91 minuter
    Justering
    2011-05-05
    Debatt
    2011-05-18
    Beslut
    2011-05-18
  • Dokument & lagar

    Luftfartsfrågor

    Betänkande 2010/11:TU24

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om luftfartsfrågor. Skälet är att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar om flygplatser och om miljö- och säkerhetsfrågor inom flyget.
    Behandlade dokument
    8
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    26, 79 minuter
    Justering
    2011-04-28
    Debatt
    2011-05-11
    Beslut
    2011-05-11
  • Dokument & lagar

    Cykelfrågor

    Betänkande 2010/11:TU21

    Riksdagen har sagt nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om cykelfrågor. Skälet är främst att regeringen har tillkallat en särskild utredare som ska göra en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Motionerna handlar bland annat om mål för cykelpolitiken samt infrastrukturåtgärder och trafikregler för cykling.
    Behandlade dokument
    7
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    10 
    Anföranden och repliker
    22, 83 minuter
    Justering
    2011-04-14
    Debatt
    2011-04-28
    Beslut
    2011-04-28
  • Dokument & lagar

    Trafiksäkerhet

    Betänkande 2010/11:TU18

    En av de viktigaste faktorerna för att undvika olyckor vid bilkörning är förarens koncentration. Samtal i mobilen under bilkörning är enligt många undersökningar en riskfaktor. Riksdagen har därför beslutat att regeringen ska granska aktuell forskning om mobiltelefoni och trafiksäkerhet. Regeringen ska sedan, senast under 2012, återkomma till riksdagen med förslag på vilka åtgärder som krävs, eller redovisa vidtagna åtgärder när det gäller användandet av mobiler vid bilkörning. Den snabba tekniska utvecklingen gör det viktigt att ha ett teknikneutralt perspektiv. Av den orsaken är det viktigt att alla distraherande faktorer, till exempel SMS, uppmärksammas. I övrigt säger riksdagen nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om trafiksäkerhet. Ett av de främsta skälen är att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om viltstängsel, arbetsmiljön för vägarbetare och trötta bilförare. Andra motioner handlar om stopplikten vid övergångsställe, körkortsutbildningen och dubbdäck.
    Behandlade dokument
    54
    Förslagspunkter
    20
    Reservationer
    10 
    Anföranden och repliker
    28, 95 minuter
    Justering
    2011-04-05
    Debatt
    2011-04-13
    Beslut
    2011-04-14
  • Dokument & lagar

    Kontroll av färdskrivare

    Betänkande 2010/11:TU15

    Tjänstemän vid Transportstyrelsen som har ett särskilt förordnande ska ha rätt att kontrollera ett fordons färdskrivare. En färdskrivare är en anordning som bland annat redovisar en förares körtid, raster och viloperioder. Färdskrivare ska i princip användas i samtliga tunga lastbilar och bussar som används i yrkestrafiken. Dessa fordon ska ha en totalvikt som överstiger 3,5 ton eller användas för transport av mer än nio personer inklusive föraren. Lagändringarna börjar gälla den 1 maj 2011.
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    3, 12 minuter
    Justering
    2011-03-29
    Debatt
    2011-04-13
    Beslut
    2011-04-13
  • Dokument & lagar

    Infrastrukturens planering

    Betänkande 2010/11:TU17

    En granskning från Riksrevisionen visar att det finns brister i förvaltningen av de samhällsekonomiska analysmetoder som ger viktiga beslutsunderlag vid investeringar inom transportområdet. Följden blir att arbetet med analyserna försvåras och att kvaliteten på beslutsunderlagen blir osäker. Problemen har varit kända sedan lång tid, menar Riksrevisionens styrelse. Styrelsen förutsätter därför att iakttagelserna och rekommendationerna kommer att tas till vara i regeringens och Trafikverkets fortsatta arbete. Riksdagen menar att det är viktigt att de samhällsekonomiska analyserna som används är pålitliga och av god kvalitet. Men riksdagen konstaterar att ett omfattande reformarbete för ökad effektivitet inom transportområdet påbörjats. En utvecklingsplan avseende de samhällsekonomiska analysmetoderna har dessutom nyligen utformats. Riksdagen föreslår därför att riksdagen avslutar ärendet utan några åtgärder.
    Behandlade dokument
    14
    Förslagspunkter
    6
    Reservationer
    Justering
    2011-03-29
    Debatt
    2011-04-13
    Beslut
    2011-04-14
  • Dokument & lagar

    Järnvägs- och kollektivtrafikfrågor

    Betänkande 2010/11:TU13

    Riksdagen sa nej till 30 motioner från allmänna motionstiden 2010 om järnvägs- och kollektivtrafikfrågor. Skälen är bland annat ny lagstiftning och att regeringen redan arbetar med de frågor som motionerna tar upp. Ett annat skäl är att riksdagen tidigare under riksmötet tagit ställning i frågan. Motionerna handlar bland annat om järnvägspolitik, kollektivtrafik, färdtjänst, tillgänglig kollektivtrafik för funktionshindrade samt Gotlandstrafiken.
    Behandlade dokument
    30
    Förslagspunkter
    19
    Reservationer
    17 
    Anföranden och repliker
    26, 87 minuter
    Justering
    2011-03-15
    Debatt
    2011-04-07
    Beslut
    2011-04-13
  • Dokument & lagar

    Sjöfart

    Betänkande 2010/11:TU16

    Riksdagen sa nej till motioner om sjöfart från den allmänna motionstiden 2010. Motionerna handlar bland annat om sjöfartens utveckling, säkerhets- och miljörelaterade sjöfartsfrågor samt fritidsbåtsverksamheten. En anledning är att regeringen just nu arbetar med ett omfattande utrednings- och utvecklingsarbete för att stärka den svenska sjöfarten och konkurrenskraften för sjöfartsnäringen. En annan anledning är att det redan bedrivs ett omfattande arbete både nationellt och internationellt då det gäller miljöanpassad och säker sjöfart.
    Behandlade dokument
    28
    Förslagspunkter
    11
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    32, 104 minuter
    Justering
    2011-03-03
    Debatt
    2011-04-07
    Beslut
    2011-04-13
  • Dokument & lagar

    Kostnadskontroll i stora väginvesteringar

    Betänkande 2010/11:TU14

    Riksrevisionen har granskat kostnadskontrollen i stora väginvesteringar mellan 2005 och 2009. Granskningen visar att regeringen och Trafikverket (tidigare Vägverket) inte har gjort tillräckligt för att garantera en bra kontroll av kostnader vid genomförandet av stora väginvesteringar. Satsningar inom infrastruktur blir ofta betydligt dyrare än vad som har planerats från början. Riksdagen har inte heller fått en rättvis bild av de verkliga kostnadsökningarna i beslutade väginvesteringar. Riksdagen ser allvarligt på de brister som Riksrevisionen identifierat men konstaterar att flera åtgärder vidtagits för att komma till rätta med problemen. En omfattande översyn av planeringsprocessen för byggande av transportinfrastruktur pågår också. Riksdagen avslutar därför ärendet utan några åtgärder.
    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    18, 70 minuter
    Justering
    2011-03-03
    Debatt
    2011-03-16
    Beslut
    2011-03-17
  • Dokument & lagar

    Väg-, fordons- och trafikfrågor

    Betänkande 2010/11:TU12

    Riksdagen säger nej till motioner från allmänna motionstiden 2010 om väg-, fordons- och trafikfrågor. En orsak är att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om förnybara drivmedel, åtgärder inom taxibranschen, fordonsbesiktning och registreringsskyltar. Andra motioner handlar om digitala färdskrivare, övergivna fordon och parkeringsfrågor.
    Behandlade dokument
    45
    Förslagspunkter
    19
    Reservationer
    14 
    Anföranden och repliker
    19, 69 minuter
    Justering
    2011-03-03
    Debatt
    2011-03-16
    Beslut
    2011-03-17
  • Dokument & lagar

    Ändring i fartygssäkerhetslagen

    Betänkande 2010/11:TU11

    Hösten 2010 beslutade riksdagen om två olika ändringar i samma paragraf i fartygssäkerhetslagen. Den ena ändringen gällde två EU-direktiv för bättre sjösäkerhet och den andra ändringen gjordes i samband med att man beslutade om avgifter i Transportstyrelsens verksamhet. Båda ändringarna trädde i kraft den 1 januari 2011, vilket har gjort att lagparagrafen nu finns i två olika versioner. Riksdagen rättar till felet genom en ny formulering som omfattar båda de tidigare ändringarna. Den nya lagen ska gälla från den 18 februari 2011.
    Förslagspunkter
    1
    Beredning
    1899-01-01
    Justering
    2011-01-25
    Debatt
    2011-02-09
    Beslut
    2011-02-09
  • Dokument & lagar

    ILO:s konvention om arbete ombord på fiskefartyg

    Betänkande 2010/11:TU9

    Den internationella arbetsorganisationen (ILO) antog 2007 en konvention som reglerar arbetsförhållandena på fiskefartyg. I Sverige skickades konventionen på remiss till flera myndigheter som hittade delar i den som inte stämde överens med svensk lag. Därför har Sverige inte ratificerat konventionen, vilket krävs för att den ska gälla här. Regeringen ska nu ge en utredare i uppdrag att föreslå de lagändringar som behövs för att Sverige ska kunna ratificera konventionen. Trafikutskottet har granskat regeringens skrivelse och ser positivt på att regeringen har beslutat om en utredning. Regeringen konstaterar att det finns både större och mindre hinder för att Sverige ska kunna ratificera konventionen. Det största hindret är att fiskare till stor del ses som egenföretagare och inte som arbetstagare. Riksdagen avslutade ärendet med detta.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2011-01-20
    Debatt
    2011-02-02
    Beslut
    2011-02-02
  • Dokument & lagar

    Mot ett europeiskt område för trafiksäkerhet: politiska riktlinjer för trafiksäkerhet 2011–2020

    Utlåtande 2010/11:TU10

    Trafikutskottet har granskat EU-kommissionens meddelande Mot ett europeiskt område för trafiksäkerhet: politiska riktlinjer för trafiksäkerhet 2011-2020. I meddelandet presenteras förslag till gemensamma principer och mål för det europeiska trafiksäkerhetsarbetet. Ett mål är att antalet dödsolyckor i trafiken ska halveras fram till 2020. Kommissionen föreslår insatser inom följande områden: Bättre trafikundervisning och fortbildning för trafikanter Trafikanterna ska bli bättre på att följa trafikreglerna Säkrare vägar Säkrare fordon Modern teknik ska öka trafiksäkerheten Bättre räddningstjänst och behandling vid olyckor Skydd av sårbara trafikanter, till exempel cyklister, fotgängare och äldre Trafikutskottet ser det som positivt att kommissionen lyfter frågan och att man ser trafiksäkerhet ur ett helhetsperspektiv. Regeringen har påpekat att man gärna ser att EU-kommissionen starkare understryker att fordon och vägar måste utformas med hänsyn till trafikanternas bästa. Utskottet håller med om detta, men anser också att det är viktigt att lyfta fram trafikantens eget ansvar. Tekniska lösningar, särskilt alkolås, är viktiga för det fortsatta arbetet. Utskottet anser att Sverige skulle kunna fungera som förebild för länder som inte har kommit lika långt i trafiksäkerhetsarbetet. Riksdagen avslutade ärendet. Därefter skickades utlåtandet till Regeringskansliet och till EU-kommissionen för kännedom.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2010-12-14
    Debatt
    2011-01-20
    Beslut
    2011-01-20