Sök

Avdelning
Hoppa till filter

37 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Beslutade, 2012/13, 2005/06, Trafikutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag till förordning om inrättande av en ram för tillträde till marknaden för hamntjänster och för finansiell insyn i hamnar

    Utlåtande 2012/13:TU21

    Riksdagen anser att EU-kommissionens förslag om nya regler för det europeiska hamnsystemet strider mot subsidiaritetsprincipen. Enligt den principen ska besluten fattas på den effektivaste nivån så nära medborgarna som möjligt. Riksdagen beslutade att skicka ett motiverat yttrande till EU.

    EU-kommissionen vill bland annat införa gemensamma principer för avgifter för att utnyttja en hamns infrastruktur och de tjänster som är kopplade till denna. Riksdagen tycker inte att gemensamma avgiftsprinciper ska införas. Riksdagen anser också att det finns oklarheter om vad som menas med att kommissionen ska få rätt att besluta om gemensamma klassificeringar av fartyg, bränslen och så vidare.

    Riksdagen ifrågasätter om nya regler överhuvudtaget behövs. Om nya regler trots allt bör införas tycker riksdagen att det vore bättre att detta gjordes i form av ett direktiv, inte som en förordning som kommissionen föreslår. Skillnaden är, något förenklat, att en förordning ska tillämpas direkt som den är i EU-länderna medan ett direktiv sätter upp mål som länderna ska följa genom sin lagstiftning.

    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-06-25
    Debatt
    2013-06-26
    Beslut
    2013-06-26
  • Dokument & lagar

    Sjöfartsstödets inriktning

    Betänkande 2012/13:TU19

    I fortsättningen ska inte bara last- och passagerarfartyg kunna få sjöfartsstöd, utan även andra typer av fartyg som påverkas av den internationella konkurrensen. Det handlar om fartyg som är anpassade för särskilda funktioner, till exempel kabel- och rörläggningsfartyg, kranfartyg och olika slags forsknings- och mätfartyg. Flera EU-länder beviljar redan stöd till den här typen av fartyg. Syftet med de nya bestämmelserna är att erbjuda den svenska sjöfartsnäringen och rederierna bättre förutsättningar att hävda sig i den internationella konkurrensen. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-06-04
    Debatt
    2013-06-17
    Beslut
    2013-06-18
  • Dokument & lagar

    Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag till förordning om åtgärder för att minska kostnaderna vid utbyggnad av höghastighetsnät

    Utlåtande 2012/13:TU20

    EU-kommissionens förslag för att minska kostnaderna vid utbyggnaden av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation strider mot proportionalitetskravet i subsidiaritetsprincipen. Det betyder att åtgärderna inte står i proportion till de mål EU-kommissionen vill uppnå. Det anser riksdagen och skickade ett motiverat yttrande till EU.

    Upp till 80 procent av kostnaderna för att bygga ut höghastighetsnätet kommer från bygg- och anläggningsarbeten. Genom att begränsa de här kostnaderna vill kommissionen öka tillgången till bredband inom EU. Bland annat föreslås åtgärder för att öka möjligheterna att använda den nätinfrastruktur som redan finns, mer samarbete kring bygg- och anläggningsprojekt och en förenklad process för att ansöka om tillstånd. Infrastruktur för höghastighetsnät ska även sättas in i nya eller renoverade byggnader. Riksdagen konstaterar att åtgärder på EU-nivå behövs för att nå målen. Men flera av förslagen är komplexa och skulle innebära att flera lagar måste ändras. Därför anser riksdagen att det vore lämpligare att regleringen gjordes i form av ett direktiv, inte som en förordning som kommissionen föreslår. Skillnaden är, något förenklat, att en förordning ska tillämpas direkt som den är i EU-länderna medan ett direktiv sätter upp mål som länderna ska följa genom sin lagstiftning. Riksdagen konstaterar också att delar av kommissionens förslag är omfattande och påverkar bland annat markägares rättigheter och skyddet för äganderätten.

    Förslagspunkter
    1
    Beredning
    2013-05-02
    Justering
    2013-05-23
    Debatt
    2013-05-30
    Beslut
    2013-05-30
  • Dokument & lagar

    Luftfartsfrågor

    Betänkande 2012/13:TU18

    Det är viktigt att Sverige fortsätter att vara ett av de bästa länderna i världen när det gäller flygsäkerhet. Det menar riksdagen och vill att Luftfartsverket även i fortsättningen ska utöva den lokala flygledningen på Swedavias flygplatser, de militära flygplatserna och flygplatser som Försvarsmakten har ett stort behov av samt flygplatser inom samfällda terminalområden. Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen med anledning av motioner från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

    Civil flygtrafikledning och militär flygtrafikledning är i dag är samordnade i Sverige. Riksdagen anser inte att denna fråga är tillräckligt utredd och påpekar att det är synnerligen viktigt att Försvarsmaktens behov kan säkras i alla beredskapslägen. Riksdagen pekar också på att det inom samfällda terminalområden som omfattar mer än en flygplats finns särskilda risker med överlämningar mellan olika leverantörer av flygtrafiktjänster.

    Marknaden för lokala flygtrafikledningstjänster är numera avreglerad. Flygledning är en avancerad verksamhet med betydande stordriftsfördelar vilket skapar inträdesbarriärer för nya aktörer. Man kan därför enligt riksdagen inte tala om en marknad med verkligt fungerande konkurrens.

    Riksdagen sa nej till övriga motioner från allmänna motionstiden 2012 om luftfartsfrågor.

    Behandlade dokument
    11
    Förslagspunkter
    6
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    37, 126 minuter
    Beredning
    2013-04-18
    Justering
    2013-05-23
    Debatt
    2013-05-30
    Beslut
    2013-06-05
  • Dokument & lagar

    Fordons- och vägtrafikfrågor

    Betänkande 2012/13:TU17

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2012 om fordon och vägtrafik. Skälet är gällande lagar och regler och att det redan pågår arbete i de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om främjande av en fossiloberoende fordonsflotta, dubbdäck, bilbesiktning, historiska fordon, vägskyltning och parkeringsfrågor.

    Behandlade dokument
    41
    Förslagspunkter
    11
    Reservationer
    12 
    Anföranden och repliker
    36, 128 minuter
    Beredning
    2013-04-18
    Justering
    2013-05-21
    Debatt
    2013-05-30
    Beslut
    2013-06-05
  • Dokument & lagar

    Yrkestrafik- och taxifrågor

    Betänkande 2012/13:TU16

    Riksdagen gör fyra tillkännagivanden om villkoren inom åkeri- och taxibranscherna.

    Villkoren inom åkeribranschen bör förbättras och det behövs åtgärder för att företagare inom branschen ska kunna konkurrera på lika villkor. Vidare bör regeringen överväga ytterligare åtgärder mot illegal verksamhet inom åkeribranschen.

    Riksdagen vill också att obligatoriska redovisningscentraler införs skyndsamt. En översyn av taxibranschen bör även genomföras.

    Tillkännagivandena bygger på motioner från Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

    Riksdagen sa nej till övriga motioner från allmänna motionstiden 2012 om åkeri- och taxibranscherna.

    Behandlade dokument
    18
    Förslagspunkter
    15
    Reservationer
    10 
    Anföranden och repliker
    30, 130 minuter
    Beredning
    2013-03-21
    Justering
    2013-05-02
    Debatt
    2013-05-16
    Beslut
    2013-05-22
  • Dokument & lagar

    Intelligenta transportsystem på vägområdet

    Betänkande 2012/13:TU14

    En ny lag om intelligenta transportsystem, ITS, vid vägtransporter börjar gälla den 1 juli 2013. Lagen ska gälla för informations- och kommunikationsteknik och tjänster med sådan teknik som ska fungera gränsöverskridande inom EU. Det handlar om teknik och tjänster för:

    • användning av väg-, vägtrafik- och resedata,
    • trafikledning och hantering av godstransporter,
    • stöd för trafiksäkerhet och skydd av transporter, och
    • samverkan mellan fordon och transportinfrastruktur.

    ITS kan bidra till att skapa bättre möjligheter att använda transportsystemet på ett effektivt sätt. Det kan handla om bättre möjligheter att välja bästa transportsätt, ökad tillgänglighet och komfort, höjd trafiksäkerheten och minskad klimatpåverkan.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-04-25
    Debatt
    2013-05-16
    Beslut
    2013-05-16
  • Dokument & lagar

    Bosättningskravet vid biluthyrning

    Betänkande 2012/13:TU15

    I dag måste den som är ansvarig för en biluthyrningsverksamhet vara bosatt i Sverige. Från den 1 juli 2013 ska det kravet bara gälla om den som har tillstånd för biluthyrningen är bosatt utanför det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-04-25
    Debatt
    2013-05-16
    Beslut
    2013-05-16
  • Dokument & lagar

    Sjöfartsfrågor

    Betänkande 2012/13:TU12

    Riksdagen anser att EU:s nya regler om svavelutsläpp från fartyg bör införas på ett sätt som blir så kostnadseffektivt som möjligt för sjöfarten och exportföretagen. Regeringen bör därför främja bränslen med låg svavelhalt som flytande naturgas och kostnadseffektiva metoder för avgasrening för fartyg. Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen om detta.

    EU-kommissionen har tidigare lämnat ett förslag om att fartygsbränsle som används i Nordsjön och Östersjön från och med 2015 ska få ha en svavelhalt på högst 0,1 viktprocent. Inom resten av EU ska gränsen vara 3,5 viktprocent. I ett senare skede ska den tillåtna svavelhalten sänkas till 0,5 viktprocent inom hela EU. Riksdagen ser en risk för att olika regler i olika delar av EU kan öka kostnaderna och göra det svårare för svenska rederier och svensk exportindustri att konkurrera med andra länder. Tillkännagivandet grundar sig på en S-motion. Riksdagen sa nej övriga motioner om sjöfartsfrågor från allmänna motionstiden 2012.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om nya regler för sjöfartsskyddet. Transportstyrelsen ska kunna erkänna vissa organisationer som så kallade sjöfartsskyddsorganisationer och överlåta vissa tillsynsuppgifter till dem. Svenska rederier ska själva kunna välja vem som ska sköta tillsynen hos dem, vilket kan göra att tillsynskostnader minskar. De nya reglerna ska gälla från den 1 juli 2013.

    Behandlade dokument
    28
    Förslagspunkter
    12
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    22, 121 minuter
    Beredning
    2013-03-21
    Justering
    2013-04-18
    Debatt
    2013-05-02
    Beslut
    2013-05-02
  • Dokument & lagar

    Järnvägs- och kollektivtrafikfrågor

    Betänkande 2012/13:TU11

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2012 om järnvägar och kollektivtrafik. Skälet är bland annat att det redan pågår arbete i de frågor som motionerna tar upp. Riksdagen pekar bland annat på att det inom Regeringskansliet pågår beredning med att tillsätta en utredning om järnvägssystemets organisation.

    Motionerna handlar om samhällsuppdrag och ekonomiska mål för SJ, järnvägstrafikens reglering, europeisk järnvägssamordning, ansvar för järnvägsstationer och resenärsfrågor. Andra motioner handlar om upprivning av kollektivtrafiklagen, utvärdering av kollektivtrafiklagen, pris och kvalitet i kollektivtrafiken, nya kollektivtrafiksystem, färdtjänst och tillgänglig kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning, Arlandabanan och Gotlandstrafiken.

    Behandlade dokument
    23
    Förslagspunkter
    14
    Reservationer
    15 
    Anföranden och repliker
    22, 91 minuter
    Beredning
    2013-03-12
    Justering
    2013-04-18
    Debatt
    2013-04-25
    Beslut
    2013-05-02
  • Dokument & lagar

    Bevakning ombord på svenska fartyg

    Betänkande 2012/13:TU10

    Svenska redare ska kunna få tillstånd för beväpnad bevakning ombord på fartyg som riskerar att utsättas för piratangrepp. Syftet är att göra det möjligt att skydda fartyget, besättningen, passagerarna och lasten mot angrepp av utomstående personer. Tillståndet innebär att säkerhetspersonalen har rätt att inneha vissa slag av skjutvapen och ammunition ombord. Förslaget är i linje med rekommendationerna från Internationella sjöfartsorganisationen, IMO.

    Sjöröveriet har ökat under det senaste decenniet, från att tidigare ha utgjort ett relativt begränsat problem. Det finns dock inte något känt exempel på att pirater har lyckats ta sig ombord på ett fartyg som haft beväpnad säkerhetspersonal. Riksdagen betonar samtidigt att det är viktigt att undvika att beväpnade säkerhetsstyrkor leder till en upptrappning av våldet vid ett eventuellt piratangrepp.

    Den nya lagen börjar gälla den 1 juli 2013.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    9, 50 minuter
    Beredning
    2013-03-12
    Justering
    2013-04-16
    Debatt
    2013-04-25
    Beslut
    2013-05-02
  • Dokument & lagar

    Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag i fjärde järnvägspaketet

    Utlåtande 2012/13:TU13

    För att järnvägen ska kunna öka sin marknadsandel i Europa har EU-kommissionen lagt fram ett fjärde järnvägspaket. Riksdagen anser att delar av förslagen i det fjärde järnvägspaketet strider mot den så kallade subsidiaritetsprincipen och beslutade att skicka ett motiverat yttrande till EU.

    EU-kommissionen föreslår att Europeiska järnvägsbyrån ska ges utökade befogenheter att till exempel godkänna järnvägsfordon och för att utfärda och återkalla säkerhetsintyg för järnvägsföretag. Syftet är bland annat att få bort administrativa och tekniska hinder. Riksdagen ifrågasätter om det är en proportionerlig åtgärd för att nå syftet med förslagen. Det finns i stället en risk för mer utdragna processer och ökade kostnader, menar riksdagen.

    EU-kommissionen föreslår att järnvägsföretag ska ha tillgång till järnvägsinfrastruktur i alla EU-länder för att utföra persontransporter. Riksdagen konstaterar att järnvägsmarknaden i Sverige är helt öppen för konkurrens sedan 2010. Förslaget har i den delen därför ingen effekt på svenska lagar. Riksdagen är ändå tveksamt till förslaget och menar att det kan vara en alltför långtgående åtgärd som minskar utrymmet för nationella välfungerande särlösningar.

    EU-kommissionen föreslår dessutom att det ska bli obligatoriskt för EU-ländernas myndigheter att konkurrensutsätta tilldelningen av järnvägsavtal genom upphandling i stället för att kunna ge avtalen till vissa leverantörer när de själva inte bedriver trafiken. Enligt riksdagen överskrider förslaget den nödvändiga nivå som krävs för att nå målen om konkurrens. Det måste vara det enskilda EU-landet som bäst kan avgöra hur myndigheterna ska tilldela avtal om allmännyttig järnvägstrafik, anser riksdagen.

    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    23, 68 minuter
    Justering
    2013-03-21
    Debatt
    2013-03-27
    Beslut
    2013-03-27
  • Dokument & lagar

    Trafiksäkerhet

    Betänkande 2012/13:TU7

    Det behövs lagstiftning som förbjuder användning av mobiler och annan kommunikationsteknik som tar betydande uppmärksamhet från bilkörningen och därmed hotar trafiksäkerheten. Det menar riksdagen och gjorde ett tillkännagivande till regeringen.

    Regeringen har i en skrivelse till riksdagen redovisat vad man tänker göra för att få en mer trafiksäker användning av kommunikationsutrustning vid bilkörning. Detta som ett svar på ett tidigare tillkännagivande (se 2010/11:TU18). Regeringen vill inte lagstifta om ett förbud mot användning av mobiler eller motsvarande vid bilkörning. I stället vill regeringen göra en översyn av kraven i trafikförordningen. Riksdagen menar att det är rimligt att införa ett förbud. Samtidigt understryker riksdagen att en lagstiftning måste utformas på ett sätt som stimulerar teknikutveckling och är teknikdrivande.

    Riksdagen delar regeringens syn att bilförarna måste bli mer medvetna om hur mobiltelefonerande under körning försämrar körförmågan. Riksdagen påpekar därför att det är viktigt att de ansvariga myndigheterna redan inom kort börjar arbeta med att tydligt upplysa om riskerna för trafiksäkerheten.

    Ställningstagandet gjordes med anledning av motioner från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

    Behandlade dokument
    55
    Förslagspunkter
    22
    Reservationer
    13 
    Anföranden och repliker
    58, 170 minuter
    Beredning
    2013-01-31
    Justering
    2013-03-07
    Debatt
    2013-03-27
    Beslut
    2013-03-27
  • Dokument & lagar

    Trafikverkets upphandling av vägar och järnvägar

    Betänkande 2012/13:TU9

    Riksrevisionen har granskat Trafikverkets upphandling av vägar och järnvägar. Granskningen pekar bland annat på att det saknas stöd för att totalentreprenader leder till högre produktivitet, utan att det tvärtom på längre sikt kan leda till ineffektivitet.

    Regeringen har redovisat sin bedömning av granskningen. Riksdagen tycket att det är anmärkningsvärt att regeringen inte tänker vidta några ytterligare åtgärder med anledning av granskningen. Regeringens passivitet kan enligt riksdagen leda till mindre väg och järnväg för pengarna. Samtidigt kan möjligheten för järnvägarna att fylla nödvändig samhälls- och klimatnytta minska. Riksdagen gjorde därför ett tillkännagivande till regeringen:

    • Regeringen bör ge Trafikverket i uppdrag att ta fram empiriskt underlag som motiverar strategier och beslut om upphandling.
    • Regeringen bör informera riksdagen om uppnådd effektivitet med olika upphandlings- och kontraktsformer inom Trafikverket.
    • Regeringen bör ge Trafikverket i uppdrag att utveckla de system för återföring av erfarenheter som används och som är tillgängliga även för externa forskare och extern revision.
    • Regeringen bör ge Trafikverket i uppdrag att genomföra resultatmätning av hur upphandlingarnas produktivitet och effektivitet påverkas av olika entreprenadformer. Mätningarna ska genomföras systematiskt och objektivt samt kompletteras med extern utvärdering och uppföljning.

    Ställningstagandet gjordes med anledning av en motion från Vänsterpartiet.

    Riksdagen lade vidare regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    17, 54 minuter
    Beredning
    2013-01-31
    Justering
    2013-02-21
    Debatt
    2013-03-06
    Beslut
    2013-03-07
  • Dokument & lagar

    Ändring i fartygssäkerhetslagen

    Betänkande 2012/13:TU6

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att rätten att utfärda certifikat för sjömän ska regleras i lag. Tidigare har bestämmelserna funnits i en förordning. Enligt den nya lagen ska regeringen eller en av regeringen utsedd myndighet kunna ge skolor eller andra aktörer som utbildar sjömän rätt att utfärda certifikat. Rätten att utfärda certifikat ska kunna dras in om inte den som ordnar utbildningen följer reglerna. Lagändringen ska gälla från den 1 april 2013.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-02-12
    Debatt
    2013-02-21
    Beslut
    2013-02-21
  • Dokument & lagar

    Granskning av grönbok om en integrerad paketmarknad

    Utlåtande 2012/13:TU8

    Trafikutskottet har granskat EU-kommissionens grönbok om en integrerad marknad för leverans av paket i syfte att främja e-handeln inom EU. I grönboken granskar kommissionen utvecklingen av e-handel och leveranser inom Europa och vad som krävs för att skapa en gemensam marknad för paketleveranser.

    Utskottet konstaterar att e-handel är viktig för ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning. Det är positivt att kommissionen uppmärksammar behovet att se över marknaden för leverans av paket. Utskottet anser att det är viktigt att beakta de olika intressen som finns vid leverans av paket. Det är viktigt att det skapas en marknad som är hållbar för både företagare och konsumenter. Ur ett transport- och miljöperspektiv är det också viktigt att marknaden erbjuder ett stabilt och väl fungerande system. Utskottet menar dock att översynen inte får leda till alltför långtgående regleringar eller onödig byråkrati. I stället bör fokus ligga på att ge förutsättningar för marknadskrafterna att skapa ett hållbart system.

    Riksdagen lade utlåtandet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. Därefter skickades utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.

    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-01-31
    Debatt
    2013-02-20
    Beslut
    2013-02-20
  • Dokument & lagar

    Kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om internationell roaming

    Betänkande 2012/13:TU5

    Riksdagen sa ja till lagändringar som kompletterar EU:s nya förordning om roaming i allmänna mobilnät inom EU. Roaming innebär att den som befinner sig utanför sin mobiloperatörs nät kan använda sin telefon i ett annat nät. Lagändringarna är av teknisk karaktär och innebär att lagen hänvisar till den nya förordningen istället för den gamla.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 mars 2013.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2013-01-22
    Debatt
    2013-01-30
    Beslut
    2013-01-30
  • Dokument & lagar

    Transportsystemets inriktning

    Betänkande 2012/13:TU2

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om ekonomisk ram för den statliga transportinfrastrukturen för perioden 2014-2025. Totalt rör det sig om 522 miljarder kronor. I satsningen ingår bland annat de första delsträckorna i en ny stambana för snabbtåg, Ostlänken mellan Järna och Linköping samt den första delen av sträckan Göteborg-Borås. Utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm ingår också.

    Riksdagen beslutade om fyra tillkännagivanden som rör transportinfrastruktur. Riksdagen konstaterar att det svenska järnvägssystemet i alla delar inte lever upp till kraven på hög kvalitet och punktlighet. Man anser att det kan finnas anledning att se över uppdelningen och konkurrensutsättningen av järnvägssystemet. Riksdagen gav regeringen i uppdrag att grundligt utreda järnvägssystemets organisation och överväga hur järnvägssystemet bör organiseras på bästa sätt för att möta framtidens krav.

    Riksdagen beslutade också om ett tillkännagivande om att banavgifterna inte bör höjas under den kommande planeringsperioden. Regeringen har aviserat att man vill höja banavgifterna successivt för att finansiera driften och underhållet av järnvägsinfrastrukturen. Ytterligare ett tillkännagivande handlar om att regeringen bör utarbeta tydliga principer för sin medfinansieringspolitik, det vill säga medfinansiering till statlig infrastruktur från till exempel kommuner och företag. Riksdagen beslutade dessutom om ett tillkännagivande som gäller gruvnäringens transportbehov och en järnvägsförbindelse mellan Kaunisvaara och Svappavaara.

    Trafikutskottet har granskat tre skrivelser om transportinfrastruktur som regeringen har lämnat utifrån granskningar som Riksrevisionen gjort och en skrivelse om utförande av drift och underhåll. Riksdagen lade skrivelserna till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    150
    Förslagspunkter
    27
    Reservationer
    27 
    Anföranden och repliker
    104, 338 minuter
    Beredning
    2012-11-13
    Justering
    2012-12-04
    Debatt
    2012-12-13
    Beslut
    2012-12-18
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 22 Kommunikationer

    Betänkande 2012/13:TU1

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag i budgetpropositionen om 44,6 miljarder kronor till vägar, järnvägar, IT och post för 2013. Vägområdet får cirka 1 miljard kronor extra för 2013 och järnvägen cirka en halv miljard kronor extra. Det ska förstärka satsningen på drift och underhåll och är även tänkt för utbyggnaden av gruvrelaterad infrastruktur, främst i Norrbotten. Trängselskatten i Göteborg blir också ett särskilt anslag i budgeten som får användas till finansiering av investeringar i kollektivtrafiken, vägar och järnvägar i Göteborg.

    Riksdagen godkände också regeringens förslag till ändring av hänsynsmålet för transportpolitiken. Transportsystemets utformning, funktion och användning ska anpassas till att ingen ska dödas eller skadas allvarligt, bidra till att det övergripande generationsmålet för miljö och miljökvalitetsmålen nås samt bidra till ökad hälsa.

    Trafikutskottet har följt upp regeringens redovisning av resultat för utgiftsområde 22 i budgetpropositionen. Utskottet konstaterar att regeringen behöver fortsätta att utveckla resultatredovisningen, så att riksdagen har tillräckligt bra underlag för att bedöma resultaten i förhållande till uppsatta mål. Utskottet är också positivt till regeringens arbete med att utveckla resultatindikatorer. Riksdagen godkände vad utskottet anfört om utskottets uppföljning av resultatredovisningen.

    Behandlade dokument
    13
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    63, 191 minuter
    Beredning
    2012-11-08
    Justering
    2012-11-29
    Debatt
    2012-12-13
    Beslut
    2012-12-13
  • Dokument & lagar

    Några körkortsfrågor

    Betänkande 2012/13:TU4

    Riksdagen sa ja till lagändringar som ska komplettera eller rätta till de nya körkortsregler som riksdagen antog förra året. Det gäller bland annat bestämmelserna om kontrollen av den medicinska lämpligheten hos personer med körkort för tyngre fordon. Definitionerna av lätt och tung motorcykel samt släpfordon ändras också i lagen om vägtrafikdefinitioner. Skälet till det är att definitionerna ska kunna fortsätta användas i körkortslagen. Dessutom blir det möjligt för personer som endast får köra fordon med alkolås att få tillstånd att köra vissa fordon utan alkolås.

    Lagändringarna börjar gälla den 19 januari 2013.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2012-11-22
    Debatt
    2012-11-28
    Beslut
    2012-11-28