Miljökonsekvensbeskrivning enligt plan- och bygglagen, m.m.

Betänkande 2004/05:BOU6

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
9 mars 2005

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Miljökonsekvensbeskrivning enligt plan- och bygglagen (BoU6)

Bestämmelsen i plan- och bygglagen om miljökonsekvensbeskrivning av detaljplan ändras. Ändringarna behövs för att genomföra ett EU-direktiv om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt (MKB-direktivet). Det innebär att vissa bestämmelser i miljöbalken ska tillämpas om detaljplanen innebär att planområdet får tas i anspråk för vissa verksamheter eller åtgärder och dessa kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Det kan handla om industriändamål eller att bygga ett köpcentrum. De bestämmelser i miljöbalken som då ska tillämpas gäller bland annat krav dels på vad en miljökonsekvensbeskrivning ska innehålla, dels på samråd med och information till andra länder som berörs. Lagändringarna börjar gälla den 1 maj 2005.
Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen och avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2005-02-01
Justering: 2005-02-10
Trycklov till Gotab och webb: 2005-02-21
Trycklov: 2005-02-21
Trycklov: 2005-02-22
Reservationer: 1
Betänkande 2004/05:BOU6

Alla beredningar i utskottet

2005-02-01

Miljökonsekvensbeskrivning enligt plan- och bygglagen (BoU6)

Bestämmelsen i plan- och bygglagen om miljökonsekvensbeskrivning av detaljplan ändras. Ändringarna behövs för att genomföra ett EU-direktiv om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt (MKB-direktivet). Det innebär att vissa bestämmelser i miljöbalken ska tillämpas om detaljplanen innebär att planområdet får tas i anspråk för vissa verksamheter eller åtgärder och dessa kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Det kan handla om industriändamål eller att bygga ett köpcentrum. De bestämmelser i miljöbalken som då ska tillämpas gäller bland annat krav dels på vad en miljökonsekvensbeskrivning ska innehålla, dels på samråd med och information till andra länder som berörs. Lagändringarna börjar gälla den 1 maj 2005. Bostadsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2005-03-03

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 38 Helena Hillar Rosenqvist (Mp)
Herr talman! De elöverkänsligas situation behandlade vi i förra betänkandet, men även det här betänkandet anspelar på de problemen. I det här ärendet behandlar utskottet en proposition som heter 2004/05:59 Miljökonsekvensbeskrivning enligt plan- och bygglagen, m.m. Enligt förslaget ska vissa bestämmelser i miljöbalken tillämpas om detaljplanen innebär att planområdet får tas i anspråk för vissa verksamheter eller åtgärder, till exempel för industriändamål eller för uppförande av köpcentrum, och dessa kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Det ska ställas krav dels på vad en miljökonsekvensbeskrivning ska innehålla, dels på samråd med och information till andra. Den här propositionen är jättebra. Det är bara det att det fattas en sak, och den vill vi lägga till. Det har kommit en motion från Miljöpartiet, och det har blivit en påföljande reservation som jag yrkar bifall till. Förklaringen till detta är - och det går att läsa i vår reservation - att i takt med den enorma ökningen av antalet mobiltelefoner så ökar också antalet sändare som sätts upp. Sändarna sätts upp på hyreshus, master och vattentorn. Nu byggs för täckning över hela landet i mycket rask takt och med gynnsamma villkor för operatörerna, men helt utan att hänsyn tas till miljöbalk och försiktighetsprincip. Svenskar över hela landet upplever sig rättslösa vid bygglovshantering av och tillståndsgivning för 3 G-master och basstationer. Många fastighetsägare är ovilliga att upplåta mark för master eller byggnader för antenner och basstationer på grund av risker med mikrovågor och förfulning av miljön. Många kommuner stöder sina kommuninvånare i deras motstånd men har inget lagligt stöd för att kunna ingripa. För att kunna göra bedömningar om antenners och basstationers konsekvenser för människors hälsa och för omgivande miljö bör det vara självklart att miljökonsekvensbeskrivning ska göras innan ett område tas i anspråk för anläggning avseende mobiltelefoni. Jag anser därför att det är rimligt att regeringens förslag kompletteras med en nionde punkt i 5 kap. 18 § andra stycket i plan- och bygglagen för anläggningar för mobiltelefoni. Det blir väldig exakt det här, men vi har faktiskt ett färdigt förslag. Sedan tycker vi att regeringen ska återkomma med ett förslag som tillgodoser våra önskemål i det här avseendet.

Anf. 39 Stefan Wikén (S)
Herr talman! Kammarens ledamöter och åhörare! Ärendet som vi nu behandlar handlar om preciseringar i bygglagen, och så är det en ändring i lagen om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk med mera. Utskottet tycker att propositionen och lagändringarna bör genomföras. Jag yrkar därför bifall till förslaget i utskottets betänkande. Jag vill också, så som utskottet föreslår, yrka avslag på det motionsyrkande där man menar att även anläggningar för mobiltelefoni ska omfattas av de i propositionen föreslagna kraven på miljökonsekvensbeskrivning. Preciseringarna i plan- och bygglagen innebär alltså att det ställs krav på miljökonsekvensbeskrivning av detaljplan i enlighet med det som ministerrådet och parlamentet har utfärdat, det så kallade miljökonsekvensbeskrivningsdirektivet. Det betyder att vissa bestämmelser i miljöbalken ska tillämpas om detaljplanen innebär att områden ska tas upp och användas för industriändamål, köpcentrum med parkeringsanläggning eller annan sammanhållen bebyggelse, skidbacke, skidlift eller linbana med tillhörande anläggning, hamn för fritidsbåtar, hotellkomplex eller fritidsby med tillhörande anläggningar, permanent campingplats, nöjespark och djurpark. Herr talman! Bakgrunden till förslaget är att EU-kommissionen har menat att det finns brister i tydligheten i hur vi lever upp till rådets direktiv. Miljödepartementet har tittat på det här och gjort en översyn. Det kan då finnas anledning till det som framgår av förslaget, att vi ska göra några lagändringar med de här preciseringarna. Utgångspunkten i den nuvarande lagstiftningen är egentligen att vi ska klara det tidigare och att, så att säga, det nuvarande regelverket egentligen används. Därför krävs heller inga särskilda övergångskrav på detta. Förslaget innebär också att det blir tydligare krav på vad som ska uppfyllas i de beslutsunderlag som tas fram för planer och program. Dessutom har Boverket påpekat att det finns behov av säkerhetsföreskrifter när det gäller linbanor för persontransporter. Man har tagit fram förslag till föreskrifter om säkerhetsåtgärder men kan inte genomföra dessa förrän vi gör den här förändringen och regeringen därmed ger dem den befogenheten. När det gäller Miljöpartiets motion har jag först och främst svårt att se den här kopplingen, att frågan om mobiltelefonianläggningar skulle höra hemma i det här ärendet över huvud taget. Preciseringarna handlar ju egentligen om det som kommissionen har krävt. Och det som gäller mobiltelefonianläggningar handskas man med vid både detaljplaneanläggning av områden och bygglovsansökningar, och det är tillräckligt, tycker jag. Herr talman! Jag tror att jag nöjer mig med det, och jag yrkar bifall till förslaget i betänkandet.

Anf. 40 Sten Lundström (V)
Herr talman! Jag har begärt sex minuters talartid. Jag kommer inte att ta dem i anspråk. Jag kommer för en gångs skull att vara kortare än min tilldelade tid. Det händer inte särskilt ofta. Det här betänkandet, herr talman, är en följd av ett EU-direktiv och en bristande uppfyllelsegrad från svensk sida. Utskottet har i stort sett varit enigt om den här propositionen. Vänsterpartiet har under en rad av år krävt moratorium för utbyggnad av externa köpcentrum utan att få gehör från riksdagen. Den här propositionen ger inget moratorium för allt i världen, men den tvingar i alla fall fram miljökonsekvensbeskrivningar för bland annat externa köpcentrum, och det är ett viktigt steg på väg till en lagstiftning som tar hänsyn mer till miljön än till strikta affärsintressen. Från vår sida välkomnar vi därför den skärpning som propositionen medför och utgår från att PBL-kommittén tar det sista steget för att bromsa den negativa utveckling vi har sett när det gäller omstrukturering av handeln till att man blir alltmer beroende av bil för att klara inköp av dagligvaror. Miljöpartiet har en reservation i det här betänkandet som handlar om mobiltelefonanläggningar. Jag delar Socialdemokraternas uppfattning att den är lite felplacerad i just det här sammanhanget. Det innebär inte att Vänsterpartiet har bytt fot i sak när det gäller mobiltelefonerna, masterna och antennerna, och det är därför som vi har fogat ett särskilt yttrande till betänkandet. Vi står kvar bakom våra krav på att försiktighetsprincipen ska gälla, att masterna inte får placeras närmare än 150 meter från bostäder och 300 meter från skolor och förskolor. Vi står fast vid vårt krav på bygganmälan för uppsättning av antenner. Vi står fast vid vårt krav på markägarnas rättigheter att säga nej till uppsättande av master. Herr talman! Förhoppningsvis får vi den här debatten senare. Men att vi inte står bakom reservationen innebär inte att vi har bytt fot i sak, utan snarare på att vi tycker att reservationen har hamnat något fel när den behandlas i det här betänkandet. Med detta avslutar jag bostadsutskottets debatt för i dag.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2005-03-09
Förslagspunkter: 2, Acklamationer: 1, Voteringar: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Propositionens lagförslag

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar regeringens förslag till
    1. lag om ändring i plan- och bygglagen (1987:10) och
    2. lag om ändring i lagen (1994:847) om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk, m.m.

    Därmed bifaller riksdagen proposition 2004/05:59.
  2. Miljökonsekvensbeskrivning i vissa fall

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion 2004/05:Bo4.
    • Reservation 1 (mp)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (mp)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    s1250019
    m450010
    fp40008
    kd28005
    v24005
    c15025
    mp01304
    -1000
    Totalt27813256
    Ledamöternas röster