Epsco, reviderad kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:21BA89

DOC
Reviderad

Kommenterad dagordning rådet

2009-06-03

Socialdepartementet
Integrations- och jämställdhetsdepartementet
Arbetsmarknadsdepartementet

IJ2009/1133/SAM
S2009/4495/EIS
A2009/1887/IE

Rådets möte (social- och arbetsmarknadsministrar) 16-17 december 8-9 juni
_____________________________________________________________

Kommenterad dagordning

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. (ev.) Godkännande av A-punktslistan

SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALPOLITIK

3. Förberedelse inför Europeiska rådet i juni
- Riktlinjedebatt

10108/09 SOC 356 ECOFIN 387

Ansvarig minister
Sven Otto Littorin

Bakgrund
Det tjeckiska ordförandeskapet har som underlag för riktlinjediskussion på rådsmötet lagt fram ett frågeformulär med frågor om hur MS avser att hantera krisens effekter på sysselsättningen.

Förslag till svensk ståndpunkt
Inriktningen på regeringens inlägg kommer att vara att betona vikten av en aktiv arbetsmarknadspolitik och en aktiv socialförsäkringspolitik för att upprätthålla arbetskraftsdeltagandet och förhindra att arbetslösheten biter sig fast på hög nivå. Vikten av långsiktiga strukturreformer som kan minska trösklarna till arbetsmarknaden och främja jobbskapande, betydelsen av hållbara offentliga finanser liksom vikten av att återskapa förtroendet för de finansiella marknaderna kommer också att betonas.

a) Det informella toppmötet om sysselsättning - huvudbudskap

10093/09 SOC 352 ECOFIN 385

Ansvarig minister
Sven Otto Littorin

Bakgrund
Rådet förväntas notera huvudbudskapen som presenterades av det tjeckiska ordförandeskapet vid sammanfattningen av det informella toppmötet om sysselsättning som hölls i Prag den 7 maj 2009. Budskapets kärna utgörs av tio förslag som uppmanar till handling i syfte att minska krisens konsekvenser för sysselsättning och social sammanhållning.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen anser att huvudbudskapen utgör ett bra och viktigt steg i den fortsatta hanteringen av krisen inom ramen för det sysselsättningspolitiska samarbetet inom EU. Regeringen välkomnar särskilt budskapet om en effektiv aktiv arbetsmarknadspolitik i syfte att förhindra långtidsarbetslöshet. Regeringen välkomnar också budskapet som uppmanar till mer inkluderande arbetsmarknader genom starka incitament till arbete, aktiv arbetsmarknadspolitik och modernisering av sociala trygghetssystem.

i) Bidrag från sysselsättningskommittén

10015/09 SOC 338 ECOFIN 380 REV 1
+ ADD 1
+ ADD 2

Ansvarig minister
Sven Otto Littorin

Bakgrund
Rådet förväntas notera kommitténs bidrag. Sysselsättningskommitténs bidrag till det informella toppmötet om sysselsättning som hölls i Prag den 7 maj har vidarebefordrats till rådsmötet.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen välkomnar bidraget från kommittén och noterar särskilt betoningen på att tillfälliga stimulansåtgärder måste vara förenliga med nödvändiga strukturreformer som behövs för att möta de långsiktiga utmaningarna EU:s arbetsmarknader står inför.

ii) Bidrag från kommittén för socialt skydd

Frågan har inte tidigare behandlats av EU-nämnden.

Ansvarig minister: Cristina Husmark Pehrsson och Maria Larsson

Bakgrund

Tillsammans med huvudbudskapen från det informella toppmötet om sysselsättning delges EPSCO-rådet det bidrag som Kommittén för social trygghet lämnade till toppmötet.

Förslag till ståndpunkt

Rådet föväntas endast notera dokumentet.

Det kan tilläggas att regeringen anser att det är välkommet att det i bidraget från Kommittén för social trygghet till det informella toppmötet om sysselsättning betonades vikten av att fortsatt stöd ges till främjandet av längre yrkesliv och deltagande på arbetsmarknaden, samtidigt som åtgärder som medför att människor lämnar arbetslivet i förtid, t.ex. system för förtidspensionering, undviks. Även att utformningen av de sociala skyddsnäten bör underlätta en återgång till arbetsmarknaden och undvika långvarigt biståndsberoende samtidigt som de människor som inte kan arbeta garanteras värdiga levnadsförhållanden.

b) Meddelande från kommissionen till Europeiska rådet i juni: "A Shared Commitment for Employment"

Dokument finns ej

Ansvarig minister
Sven Otto Littorin

Bakgrund
-

Förslag till svensk ståndpunkt
-

c) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – om hanteringen av effekterna av en åldrande befolkning i EU (2009 års åldranderapport)

9200/09 ECOFIN 324 SOC 286 BUDGET 27 STATIS 56

Ansvarig minister
Sven Otto Littorin

Bakgrund
Rådet förväntas notera kommissionens meddelande om hanteringen av effekterna av en åldrande befolkning i EU. Meddelandet presenterar de senaste långsiktiga ekonomiska och budgetmässiga beräkningarna och kommissionens åsikter beträffande EU:s förmåga att hantera utmaningen som en åldrande befolkning utgör. Meddelandet bygger på årsrapporten 2009 om befolkningens åldrande vars beräkningar utgör en del i EU:s multilaterala övervakning av de offentliga finanserna.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen välkomnar meddelandet som mot bakgrund av den demografiska utmaningen tydligt betonar vikten av att genomföra strukturreformer på olika områden för att EU ska komma ut ur krisen med en stabil tillväxtpotential och förmågan att fullt ut ta tillvara unionens mänskliga resurspotential.

d) Flexicurity i kristider
- Antagande av rådets slutsatser

10131/09 SOC 360 ECOFIN 390

Ansvarig minister
Sven Otto Littorin

Bakgrund
Rådet förväntas anta rådsslutsatser om flexicurity i kristider. Slutsatserna som tar avstamp i de senaste årens policydiskussioner om flexicurity presenterar en rad åtgärder som kan vara till hjälp för medlemsstaterna och arbetsmarkandens parter i hanteringen av den ekonomiska krisen. Skapandet av ett bättre entreprenörsklimat, förbättring av aktiva arbetsmarknadsåtgärder, ökade investeringar i humankapital är några av de förslag till åtgärder som lyfts fram.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen föreslår att Sverige ställer sig bakom slutsatserna. Regeringen välkomnar särskilt att slutsatserna betonar vikten av att i krisen aktivera arbetslösa samt främja inträde på arbetsmarknaden för dem som står utanför. Vidare är det positivt att det i slutsatserna framgår att flexicurity inte handlar om ”en modell för alla” utan måste anpassas till varje medlemslands förutsättningar.

På ett mer övergripande plan välkomnar regeringen den fortsatta diskussionen om flexicurity då det kan stimulera medlemsländerna att skapa mer anpassningsbara, strukturellt starkare och mer inkluderande arbetsmarknader.

e) Socialt skydd som ett verktyg för aktiv integration, stärkt social sammanhållning och arbetstillfällen
- Antagande av rådets slutsatser

Frågan har inte tidigare behandlats av EU-nämnden. Socialutskottet fick information om frågan den 19 maj 2009.

Ansvarig minister: Maria Larsson

Bakgrund

Rådsslutsatserna behandlar sociala tjänster som ett instrument för att främja social och ekonomisk sammanhållning. I slutsatserna betonas de sociala tjänsternas koppling till arbetsmarknaden, både som ett verktyg för att främja deltagande i arbetsmarknaden och för att skapa arbetstillfällen. Tjänsternas betydelse under den pågående krisen framhålls särskilt. I slutsatserna konstateras bl.a. att organisering och finansiering av sociala tjänster är ett nationellt ansvar, men att detta ska ske i enlighet med EG-lagstiftning om inre marknad, konkurrens, statsstöd och upphandling. I slutsatserna refereras till den öppna samordningsmetoden som ett verktyg för att utbyta erfarenheter och goda exempel inom området.

Förslag till ståndpunkt

Regeringen föreslår att Sverige ställer sig bakom förslaget till slutsatser.

f) Kompetens och rörlighet
- Godkännande av sysselsättningskommitténs yttrande

10132/09 SOC 361 ECOFIN 391 EDUC 97

Ansvarig minister
Sven Otto Littorin

Bakgrund
Rådet förväntas på mötet godkänna sysselsättningskommitténs yttrande om Kompetens och rörlighet. I yttrandet betonas att investeringar i humankapital och främjandet av en ökad rörlighet kan förbättra arbetsmarknadens funktion. Stärkandet av det institutionella ramverket för rörlighet, utvecklandet av effektiva informationsnätverk och verktyg liksom minskandet av andra hinder för rörlighet anges som policyrekommendationer. Uppföljning och utbyte av goda exempel på yttrandets område kommer att genomföras av kommittén inom ramen för sysselsättningsstrategin.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen föreslår att Sverige godkänner yttrandet. Regeringen välkomnar särskilt att yttrandet lyfter fram vikten av en effektiv arbetsförmedling som kan stödja arbetslösa finna nya jobb i expansiva sektorer. Regeringen anser att främjandet av yrkesmässig och geografisk rörlighet är viktigt, inte minst i en lågkonjunktur, för att förhindra att arbetslösheten biter sig fast på hög nivå.

(g) Social monitoring of the crisis: updated joint assessment by the Social Protection Committee and the European Commission of the social impact of the economic crisis and of policy responses
10133/09 SOC 362 ECOFIN 392

Frågan har inte tidigare behandlats av EU-nämnden.

Ansvarigt statsråd:

Cristina Husmark Pehrsson och Maria Larsson

Bakgrund

Rådet föreläggs en uppdaterad version av den rapport med en kartläggning av de sociala effekterna av krisen som Kommittén för social trygghet har tagit fram i samarbete med Kommissionen och som lämnades till EPSCO-rådet i mars.

Förslag till ståndpunkt

Rådet förväntas endast notera rapporten. Regeringen noterar att det bl.a. framgår av rapporten att den ökande arbetslösheten i EU slår hårdast mot unga och de som är äldre, mot invandrare och etniska minoriteter och mot de med lägre utbildningsnivå de som har korttidskontrakt. Det framgår även att antalet personer med arbetslöshetsersättning och antalet ansökningar om socialbidrag har ökat, och att förmågan att tillgodose det ökade behovet av användning av de sociala trygghetssystemen varierar mellan medlemsstaterna. I underlaget nämns även olika åtgärder som medlemsstaterna har vidtagit som en reaktion mot krisen.

4 Förslag till rådets beslut om riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik
- Politisk överenskommelse

9897/09 SOC 330 ECOFIN 373 EDUC 91
+ COR 1
+ COR 2

Frågan behandlades förra gången i EU-nämnden den 6 mars 2009. Arbetsmarkandsutskottet informerades om frågan den 19 feb 2009.

Ansvarig minister
Sven Otto Littorin

Bakgrund

Den 9 mars 2009 enades rådet om en allmän inriktning om förslaget till sysselsättningsriktlinjer i väntan på inhämtandet erforderliga yttranden och slutsatserna från Europeiska rådets vårmöte. Sverige ställde sig på rådsmötet bakom inriktningen. På rådsmötet den 8 juni förväntas rådet nå en politisk överenskommelse om förslaget till sysselsättningsriktlinjerna för 2009. Förslaget till integrerade sysselsättningsriktlinjer innebär att riktlinjerna från 2008 behålls för 2009.

Förslag till svensk ståndpunkt
Sverige kan ställa sig bakom förslaget till beslut om sysselsättningsriktlinjer.

(se rådspromemoria)

5. Förslag till rådets förordning om utvidgning av bestämmelserna i förordning (EG) nr 883/2004 och förordning (EG) nr [...] till att gälla de tredjelandsmedborgare som enbart på grund av sitt medborgarskap inte omfattas av dessa bestämmelser (R) (*)
(Rättslig grund föreslagen av kommissionen: artikel 63.4 i fördraget)
- (ev.) Politisk överenskommelse
12166/07 SOC 287

Frågan har inte tidigare behandlats av EU-nämden. Socialförsäkringsutskottet fick information om frågan den 26 maj 2009.

Ansvarig minister: Cristina Husmark Pehrsson

Bakgrund

Dagordningspunkten avser en politisk överenskommelse om en förordning som usträcker tillämpningen av den nya förordning 883/04 om samordning av de sociala trygghetssystemen till att gälla även personer som enbart på grund av sitt medborgarskap inte omfattas av denna förordning.

Denna grupp omfattas redan idag genom en särskild rättsakt av reglerna i den gällande förordning 1408/71 om samordning av de sociala trygghetssystemen som inom kort kommer att ersättas av förordningen 883/04. Rådet har inte kunnat enas om innehållet i det förslag som föreläggs rådet under denna dagordningspunkt. Oenigheten gäller frågan hur likabehandlingsprincipen ska komma till uttryck i förordningen med anledning av vissa länders särskilda begränsningar när det gäller familjeförmåner. De flesta medlemsstaterna har dock kunnat ställa sig bakom det föreliggande förslaget.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen föreslår att Sverige ställer sig bakom det föreliggande förslaget

6. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 92/85/EEG om åtgärder för att förbättra säkerhet och hälsa på arbetsplatsen för arbetstagare som är gravida, nyligen har fött barn eller ammar (R)
- Lägesrapport

10064/1/09 SOC 347 SAN 133 CODEC 743 REV 1
+ COR 1

Frågan har behandlats i arbetsmarknadsutskottet den 27 november 2008 och 19 februari 2009 och behandlades förra gången i EU-nämnden den 6 mars 2009.

Förslaget behandlades förra gången inför EPSCO-rådet den 9 mars 2009.

Ansvarig minister: Sven-Otto Littorin

Bakgrund
En översyn av gällande lagstiftning ingår i kommissionens arbetsprogram för 2008 och syftar bl.a. till att göra det enklare att förena arbetslivet med privatliv och familjeliv. Som en del i detta arbete har kommissionen förslagit ändringar i direktiv 92/85/EEG.

Kommissionen föreslår en utökad barnledighet från 14 till 18 veckor, varav 6 veckor är obligatoriska direkt efter förlossningen. Kommissionen anser att kvinnor ska ha rätt till 100 procent av lönen vid mammaledighet, men medlemsstaterna kan sätta ett tak som motsvarar minst sjukersättningen. Skydd mot uppsägning och rätt att få tillbaka samma arbete eller ett arbete med motsvarande villkor efter ledigheten stärks. En rätt att begära ändringar i arbetstider och arbetsförhållanden efter ledigheten införs. Arbetsgivaren måste överväga sådana ändringar men har ingen skyldighet att genomföra dem.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen har inga invändningar emot ordförandeskapets lägesrapport.

7. Kommissionens förslag till rådets direktiv om genomförande av principen om likabehandling av personer oavsett religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning

-Lägesrapport

11531/08 SOC 411 JAI 368 MI 246 (innehållande kommissionens förslag KOM(2008) 426 slutlig)

10073/1/09 REV 1 SOC 349 JAI 312 MI 213 (lägerapport inför EPSCO rådet 8 juni 2009).

Förslaget har behandlats i EU-nämnden den 26 september och den 12 december.

Frågan har behandlats i arbetsmarknadsutskottet den 17 september 2008.

Ansvarig minister
Nyamko Sabuni

Bakgrund
Med stöd av artikel 13 i EG-fördraget har kommissionen den 2 juli 2008 lagt fram ett förslag till direktiv med förbud mot diskriminering på grund av religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning. Direktivet ska tillämpas på alla personer, såväl inom den offentliga som den privata sektorn i fråga om socialt skydd, inklusive social trygghet och hälso- och sjukvård, sociala förmåner, utbildning samt tillgång till och tillhandahållande av varor och tjänster, som är tillgängliga för allmänheten, inklusive bostäder.

Förslaget har under våren behandlats i rådsarbetsgruppen för sociala frågor. Vid EPSCO-rådets möte den 8 juni kommer ordförandeskapet presentera en lägesrapport.

Av lägerapporten framgår bl.a. att framsteg har gjorts för att tydliggöra artikel 4 om tillgänglighet för personer med funktionshinder.

Rådspromemoria finns.

Förslag till svensk ståndpunkt
Sverige kan ställa sig bakom ordförandeskapets lägesrapport.

8. Lika möjligheter för kvinnor och män: aktivt och värdigt åldrande

-Antagande av rådets slutsatser

10394/09 SOC 376

Förslaget har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.

Ansvarig minister
Nyamko Sabuni

Bakgrund
Med stöd av artikel artiklarna 2 och 3 i Fördraget om upprättande av Europeiska gemenskapen, ändrade genom Amsterdamfördraget (1999), har ordförandeskapet i april 2009 presenterat ett förslag till rådsslutsatser om lika möjligheter för kvinnor och män: aktivt och värdigt åldrande samt en rapport som visar den aktuella situationen för kvinnor och män över 55år i EU:s medlemsstater..

Förslaget har behandlats i rådsarbetsgruppen för sociala frågor under april-maj 2009.

Rådspromemoria finns.

Förslag till svensk ståndpunkt
Sverige kan ställa sig bakom ordförandeskapets förslag till rådsslutsatser.

9. Inkludering av romer

- Antagande av rådets slutsatser

10394/09 SOC 375, JAI 339, AG 46, EDUC 106, SAN 158

Ansvarig minister
Nyamko Sabuni

Bakgrund
EPSCO-rådet ska ta ställning till rådsslutsatser gällande inkludering av romer. Slutsatserna är utarbetade mot bakgrund av en konferens i Prag i april, till vilken ett antal medlemsstater med stor romabefolkning bjudits in. Sverige och Spanien som inkommande ordförandeländer bjöds också in. Vid konferensen presenterades ett antal principer för inkludering av romer, som är bilagda slutsatserna. Dessa har dock inte förhandlats.

Förslaget syftar i huvudsak till att bättre policies för inkludering av romer ska utformas. Kommissionen och medlemsstaterna inbjuds att använda sig av den så kallade plattformen för romafrågor för att utbyta erfarenheter och goda exempel.

Förslaget har behandlats i rådsarbetsgruppen för sociala frågor i maj 2009.

Rådspromemoria finns.

Förslag till svensk ståndpunkt
Sverige kan ställa sig bakom ordförandeskapets förslag till rådsslutsatser.

10. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillämpning av principen om likabehandling av kvinnor och män som är egenföretagare och om upphävande av direktiv 86/613/EEG (R)

Lägesrapport från ordförandeskapet

10013/09 SOC 337 CODEC 735 (lägesrapport inför EPSCO rådet 8 juni 2009).

13981/08 SOC 574 CODEC 1284 (kommissionens förslag, KOM (2008)636 slutlig)

Förslaget har behandlats i EU-nämnden den 12 december 2009. Förslaget har behandlats i AU den 24 mars 2009.

Ansvarig minister
Nyamko Sabuni

Bakgrund
Med stöd av artikel 141.3 presenterade kommissionen den 6 oktober 2008 förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillämpning av principen om likabehandling av kvinnor och män som är egenföretagare och om upphävande av direktiv 86/613/EEG.

Förslaget är ett led i kommissionens arbete med att se över den gällande jämställdhetslagstiftningen i EU för att vid behov uppdatera, modernisera och omarbeta den. Kommissionen har tidigare konstaterat att de praktiska resultaten av genomförandet av direktiv 86/613/EEG inte varit helt tillfredsställande när de ställdes mot direktivets huvudsyfte vilket är en generell förbättring av medhjälpande makars ställning. Europaparlamentet har flera gånger uppmanat kommissionen att se över direktiv 86/613/EEG för att förbättra situationen för makar som arbetar som medhjälpare i bl.a. jordbruksföretag.

Förslaget har behandlats i rådsarbetsgruppen för sociala frågor vid fyra tillfällen (två under Frankrikes ordförandeskap och två under Tjeckiens ordförandeskap). Vid EPSCO-rådets möte den 17 december 2008 presenterades en lägesrapport. Även vid EPSCO-rådets möte den 8 juni 2009 kommer en lägesrapport att presenteras.
Europaparlamentet antog sitt första yttrande i maj 2009.

Rådspromemoria finns.

Förslag till svensk ståndpunkt
Sverige kan ställa sig bakom ordförandeskapets lägesrapport.

TISDAGEN DEN 9 JUNI 2009 (kl. 10.00)

HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

11. Förslag till RÅDETS REKOMMENDATION om patientsäkerhet och förebyggande och kontroll av vårdrelaterade infektioner
– Antagande
[Offentlig debatt i enlighet med artikel 8.3 i rådets arbetsordning (ordförandeskapets förslag)]

Frågan behandlades i EU-nämnden i december 2008. Socialutskottet fick information om frågan den 24 februari och 19 maj.

Ansvarigt statsråd
Göran Hägglund

Bakgrund
Kommissionen presenterade i december 2008 ett meddelande och förslag till rådsrekommendationer om patientsäkerhet och vårdrelaterade infektioner. Förslaget syftar till att stärka det systematiska samarbetet i dessa frågor inom EU. Rådsrekommendationen har dokumentbeteckning 9880/09.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen föreslår att Sverige stödjer antagandet av rekommendationen.

12.

Förslag till RÅDETS REKOMMENDATION om en EU-satsning avseende sällsynta sjukdomar
- Antagande
[Offentlig debatt i enlighet med artikel 8.3 i rådets arbetsordning (ordförandeskapets förslag)]

Frågan behandlades i EU-nämnden i december 2008. Socialutskottet fick information om frågan den 24 februari och 19 maj.

Ansvarigt statsråd
Göran Hägglund

Bakgrund
Kommissionen presenterade i november 2008 ett meddelande och förslag till rådsrekommendation om en EU-satsning avseende sällsynta sjukdomar. Förslaget syftar till förstärkt samarbete inom EU kring frågan samt förstärkt nationellt arbete och upprättande av nationella handlingsplaner eller strategier för arbetet med sällsynta sjukdomar. Rådsrekommendationen har dokumentbeteckning 9834/09.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen föreslår att Sverige stödjer antagandet av rekommendationen.

13. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård (R)

- Lägesrapport
- Riktlinjedebatt
(Offentlig överläggning enligt artikel 8.1 c i rådets arbetsordning)

Frågan behandlades i EU-nämnden i december 2008. Socialutskottet fick information om frågan den 24 februari 2009 och hade överläggningar med regeringen i frågan den 19 maj 2009.

Ansvarigt statsråd
Göran Hägglund

Bakgrund
Förslaget till patientrörlighetsdirektiv presenterades av kommissionen den 2 juli 2008. Förslaget syftar till att kodifiera EG-domstolens rättspraxis vad gäller patienters rätt till ersättning för vård i andra EU-länder samt till att fastställa grundläggande normer för medlemsstaternas hälso- och sjukvård och initiera ett antal samarbeten på området (se vidare Faktapromemoria 2007/08:FPM134). Regeringen har välkomnat kommissionens förslag och arbetar för att få ett direktiv som fokuserar på patienternas behov och intressen, och som fullt ut respekterar EG-domstolens rättspraxis. Förhandlingar om patientrörlighetsdirektivet har pågått under våren i rådsarbetsgruppen för hälsofrågor. Det tjeckiska ordförandeskapet har fortsatt den behandling av förslaget som inleddes under det franska ordförandeskapet. Ordförandeskapet har ställt samman en lägesrapport som ska lämnas till EPSCO-rådet som underlag för diskussion. I rapporten konstateras att ordförandeskapet har fått ett brett stöd för den allmänna inriktningen av det kompromissförslag som har lagts fram, men att flera medlemsstater fortfarande har allvarliga reservationer mot förslaget och att många frågor återstår att lösa. Diskussioner om lägesrapporten pågår fortfarande, och det är därför oklart om rapporten kommer att ha hela rådsarbetsgruppen eller endast ordförandeskapet som avsändare.

Bland de återstående frågor som noteras i utkastet till lägesrapport märks:

vilken vård som ska omfattas av direktivet (vissa MS vill utesluta t.ex.

långvård och organtransplantationer),
vilka vårdgivare som ska omfattas av direktivet (vissa MS vill utesluta vårdgivare som inte har avtal med det offentliga sjukförsäkringssystemet),
kriterier för att avslå förhandstillstånd,
hur samarbetet mellan medlemsstaterna i hälso- och sjukvårdsfrågor (i direktivets kapitel IV) ska regleras och organiseras,
den rättsliga grunden för direktivet,
förhållandet till förordning 883/2004,
vissa definitioner, t.ex. ”försäkrad person”, ”ansvarig stat” och ”hälso- och sjukvård”
på vilka villkor nationella kriterier för tillgång till vård (”gatekeepingsystem”) ska kunna upprätthållas, och i synnerhet risken för dubbla gatekeepingsystem.

Ordförandeskapet har ännu inte aviserat vilka frågor man ämnar ställa som underlag för ministrarnas riktlinjedebatt.

Förslag till svensk ståndpunkt
Vid EPSCO-rådet avser regeringen ställa sig bakom ordförandeskapets lägesrapport och tacka det tjeckiska ordförandeskapet för det intensiva och konstruktiva arbete som det bedrivit under våren. Sveriges kommer i egenskap av inkommande ordförandeskap avisera vår avsikt att verka för en politisk överenskommelse under hösten. När nu Sverige tar över ordförandeskapet i rådet är det nödvändigt att Sverige intar en neutral och opartisk roll för att kunna lösa de utestående frågorna och uppnå en politisk överenskommelse i rådet. Den svenska ståndpunkten är sedan tidigare känd men kommer inte offensivt att drivas vid rådsmötet.

14. Läkemedelspaketet

a) Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2001/83/EG för att förhindra att läkemedel som är förfalskade med avseende på identitet, historia eller ursprung kommer in i den lagliga distributionskedjan (R)
17504/08 MI 566 SAN 355 ECO 198 ENT 334 CODEC 1889

b) Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring, när det gäller säkerhetsövervakning av humanläkemedel, av förordning (EG) nr 726/2004 om inrättande av gemenskapsförfaranden för godkännande av och tillsyn över humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel samt om inrättande av en europeisk läkemedelsmyndighet (R)
och
Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring, när det gäller säkerhetsövervakning av humanläkemedel, av direktiv 2001/83/EG om upprättande av gemenskapsregler för humanläkemedel (R)
17501/08 MI 563 SAN 352 ECO 195 ENT 331 CODEC 1886
17502/08 MI 564 SAN 353 ECO 196 ENT 332 CODEC 1887

c) Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring i fråga om information till allmänheten om receptbelagda humanläkemedel av förordning (EG) nr 726/2004 om inrättande av gemenskapsförfaranden för godkännande av och tillsyn över humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel samt om inrättande av en europeisk läkemedelsmyndighet (R)
och
Förslag till

Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring i fråga om information till allmänheten om receptbelagda humanläkemedel av direktiv 2001/83/EG om upprättande av gemenskapsregler för humanläkemedel (R)
17498/08 MI 561 SAN 350 ECO 193 ENT 329 CODEC 1883
17499/08 MI 562 SAN 351 ECO 194 ENT 330 CODEC 1884

Lägesrapporter/Diskussioner

Frågan har inte tidigare behandlats av EU-nämnden. Socialutskottet fick information om frågan den 24 februari och den 19 maj ägde en överläggning rum med utskottet kring den del som berör information till allmänheten om läkemedel.

Ansvarigt statsråd
Göran Hägglund

Bakgrund
Lägesrapporterna har dokumentbeteckning 10180/09 (förfalskade läkemedel), 10181/09 (säkerhetsövervakning av läkemedel) samt 10182/09 (patientinformation).
Kommissionen har presenterat ett läkemedelspaket innehållande förslag till rättsakter inom tre områden: patientinformation, säkerhetsövervakning och förfalskade läkemedel. Förslaget överlämnades till rådet i december 2009. De nya föreslagna reglerna påverkar två befintliga rättsakter, läkemedelsdirektivet och läkemedelsförordningen. Europas medborgare blir mer och mer intresserade av sin egen hälsa och vill vara delaktiga i beslut som rör den egna hälsan. Enligt kommissionen tar nuvarande regelverk på läkemedelsområdet inte detta intresse i beaktande och därför har kommissionen ansett att ny lagstiftning är nödvändig. Under våren har alla tre delar av läkemedelspaketet behandlats i rådsarbetsgruppen för läkemedel. Ordförandeskapet har ställt samman tre separata framstegsrapporter som ska lämnas till EPSCO-rådet som underlag för diskussion.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen kan ställa sig bakom ordförandeskapets lägesrapporter och tackar det tjeckiska ordförandeskapet för det intensiva och konstruktiva arbete som det bedrivit under våren. Sveriges kommer i egenskap av inkommande ordförandeskap fortsätta behandlingen under hösten. Regeringen anser att förslaget om information till allmänheten är problematisk i förhållande till svensk grundlag och har i behandlingen i rådsarbetsgrupp framfört att Sverige inte kan acceptera denna del av paketet i dess nuvarande form.

15. Övriga frågor

a) Rapport från högnivågruppen för handikappfrågor om genomförandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
– Information från kommissionen

Ansvarig minister: Maria Larsson

Vid denna fråga kommer kommissionen att lämna information om en not från Kommissionens högnivågrupp om frågor om personer med funktionshinder som behandlar implementeringen av FN-kommissionen om rättigheter för personer med funktionshinder. Noten innehåller slutsatser där bl.a. framhålls behovet av statistik och indikatorer på EU-nivå för att följa upp medlemsstaternas implementering av konventionen och understryks vikten av utbyte av goda erfarenheter mellan medlemsstaterna för implementeringen av vissa delar av konventionen.

Behovet av att utbilda personer med funktionshinder om deras rättigheter framhålls också.

b) Konsekvenserna av den fria rörligheten för arbetstagare efter EU:s utvidgningar – Rapport om tredje fasen av tillämpningen av övergångsbestämmelserna enligt 2003 års anslutningsfördrag
– Information från kommissionen

Ansvarig minister: Sven Otto Littorin

Under denna dagordningspunkt kommer EU-kommissionen informera om den rapport (KOM (2008) 765 slutlig) som presenterade i november 2008 om konsekvenserna av den fria rörligheten för arbetstagare efter EU:s utvidgningar. Rapporten är en uppföljning av hur övergångsreglerna för arbetskraft har fungerat i samband med EU:s två senaste utvidgningar i januari 2007 respektive i maj 2004.

c) Ordförandeskapets konferenser
i) "Åttonde mötet mellan personer med erfarenhet av fattigdom" (Bryssel den 15 maj 2009)

Ansvarig minister: Maria Larsson

Vid denna årliga konferens som denna gång anordnades av det Tjeckiska ordförandeskapet i samarbete med det Europeiska nätverket mot fattigdom (EAPN) träffades människor som upplever fattigdom och som riskerar social utslagning med politiker och tjänstemän under rubriken ”Var vi bor – vad vi behöver” för att diskutera frågor om överskuldsättning och tillgången till grundläggande tjänster. Syftet är att diskutera goda och dåliga exempel och att finna förslag till lösningar. Vid konferensen var regeringen representerad på tjänstemannanivå.

ii) "Socialt skydd" (Bryssel den 29 april 2009)

iii) "Flexicurity" (Prag den 25-26 mars 2009)
Ansvarig minister: Sven Otto Littorin

Det tjeckiska ordförandeskapet kommer på rådsmötet informera rådet om Flexicurity-konferensen som hölls i Prag den 25-26 mars 2009. På konferensen behandlades frågan om flexicurity-principernas tillämpning i kristider.

iv) "Omsorg och skydd för äldre medborgare - risker för de äldre och deras värdighet" (Prag den 25-26 mars 2009)
Ansvarig minister: Maria Larsson

Den 25-26 maj anordnades i Prag en konferens med titeln, European Conference on Care and Protection of Senior Citizens - The dignity and Hazards of Elderly. Som värd stod den tjeckiske ministern för mänskliga rättigheter och minoriteter. EU-kommissionären Vladimir Spidla invigningstalade. Huvudfokus på konferensen var olika typer av ovärdigt och brottsligt beteende mot äldre, "elderly abuse and neglect", samt andra kvalitetsfrågor i omsorg och vård av äldre. Politiskt sakkunnige Henrik Kjellberg höll på Maria Larssons vägnar ett avslutningsanförande som bland annat innehöll en inbjudan till den svenska ordförandeskapskonferensen om hälsosamt och värdigt åldrande.

v) "Nya sätt att övervinna könsstereotyper" (Prag den 27 mars 2009)
– Information från ordförandeskapet
Ordförandeskapet anordnade en konferens om nya sätt att bekämpa könsstereotyper i samhället i Prag den 27 maj. Experter och representanter för det civila samhället i medlemsländerna, kandidatländerna och EES-länderna var inbjudna.

Syftet var främst att utbyta erfarenheter och presentera innovativa exempel på hur man kan arbeta för att motverka könsstereotyper i utbildning och arbetsliv och i media. Sverige och Frankrike var inbjudna att tillsammans med jämställdhetsministern, Michael Kocáb, inleda konferensen. Karin Karlsbro, politiskt sakkunnig, representerade Sverige. Ett kort möte med närvarande ministrar och delegationsledare hölls i samband med lunchen om initiativ för att öka andelen kvinnor i beslutsfattande. Michael Kocáb informerade vid mötet om det nya lagförslag han avser presentera om minst 30% kvinnor på valsedlar.

d) Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om kvalitets- och säkerhetsnormer för organ av mänskligt ursprung avsedda för transplantation (R)

- Lägesrapport

Frågan behandlades i EU-nämnden i december 2008. Socialutskottet fick information om frågan den 24 februari.

Ansvarigt statsråd
Göran Hägglund

Bakgrund
Kommissionens förslag till direktiv om kvalitets- och säkerhetsnormer för organ av mänskligt ursprung avsedda för transplantation har behandlats vid två tillfällen i hälsorådsarbetsgruppen under våren. Ordförandeskapet har sammanfattat utfallet i en lägesrapport. Direktivet syftar i första hand till att organdonations- och transplantationsverksamheten i EU ska uppfylla gemensamma grundläggande kvalitets- och säkerhetskrav. Direktivet omfattar hela processen, det vill säga, donation, tillvaratagande, kontroll, förvaring, transport och transplantation.

(e) Hälsoskyddsfrågor, inklusive influensa
- Information från kommissionen

Ansvarigt statsråd
Maria Larsson

Bakgrund
Dagordningspunkten innebär troligtvis att kommissionen informerar om den senaste utvecklingen på influensaområdet.

(f) Högnivågruppen för folkhälsa
- Information från ordförandeskapet

Ansvarigt statsråd
Göran Hägglund och Maria Larsson

Bakgrund
Via rådsslutatser i juni 2008 beslutades att det till EU:s hälsostrategi ska finnas en mekanism mellan rådet och kommissionen för att implementera hälsostrategin. Denna kom att kallas Working Party on Public Health at Senior Level och är en arbetsgrupp som ersätter tidigare högnivågrupper på hälsoområdet (inom KOM) och inkluderar såväl samarbete inom folkhälsoområdet som hälso- och sjukvårdsområdet. Ordförandeskapet avser här informera om mötet som hölls den 29 maj där man bl.a. diskuterade gruppens arbetsprogram samt eHälsofrågor.

g) Ordförandeskapets konferenser
i)”eHealth for inidviduals, society, and economy (Prag den 18-20 februari 2009)
ii) "The Microbial Threat to Patient Safety in Europe" (Prag den 15-16 april 2009)
iii) "Financial sustainability of Health Systems" (Prag den 10-12 maj 2009)
– Information från ordförandeskapet
Ansvarigt statsråd
Göran Hägglund

Bakgrund
Ordförandeskapet kommer här informera om de konferenser man stått värd för under våren. Inom hälsoområdet har tre konferenser med ministermedverkan ägt rum. Sverige har medverkat på samtliga konferenser.

(h) Ingredienser i tobak
- Information från den danska delegationen

Ansvarigt statsråd
Maria Larsson

Bakgrund
Den danska delegationen avser informera om nationell lagstiftning gällande ingredienser i tobak.

i) Det kommande ordförandeskapets arbetsprogram
- Information från den svenska delegationen

x) Meeting of Ministerial Working Group (Radziejowice-Poland, 18-19 May 2009)

Ansvarig minister: Sven Otto Littorin

Under denna dagordningspunkt kommer den polska delegationen att informera rådet om det ministeriella arbetsgruppsmötet som hölls i Polen den 18-19 maj 2009. Temat för mötet var den ekonomiska krisen och hur dess effekter bäst kan hanteras.

________________________

________________
(R) Rättsakt.
(*) Punkt där omröstning kan begäras.