FAC, kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:48F26E

DOCX

Utrikesministrarnas möte den 13 november 2017

Kommenterad dagordning

Godkännande av dagordningen

A-punkter

EU-Afrika relationer

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera förberedelserna inför AU-EU toppmötet 29-30 november 2017.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen prioriterar ett fördjupat och jämbördigt partnerskap med Afrika byggt på ömsesidiga intressen. EU:s partnerskap med Afrika är av strategisk betydelse för såväl EU som Sverige och omfattar fred och säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter, hållbar utveckling samt globala frågor. Förutom länken mellan fred, säkerhet och utveckling, avser regeringen fokusera på frågor som rör fler och bättre jobb, anständiga arbetsvillkor och inkluderande hållbar tillväxt samt migration, med klimat- och jämställdhetsperspektivet som tvärgående teman. Givet oro över det försämrade läget i DRK avser regeringen även att lyfta denna fråga.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: EU-Afrika partnerskapet behandlades senast i EU-nämnden den 12 maj inför FAC den 15 maj i år.

Strategisk kommunikation

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas ha en diskussion om EU:s strategiska kommunikation och hantering av desinformation.

Förslag till svensk ståndpunkt: Desinformation och informationspåverkan är en stor utmaning för hela EU och kräver ett samlat agerande. Regeringen välkomnar det arbete inom strategisk kommunikation och hantering av desinformation som genomförs av Utrikestjänstens tre geografiska arbetsgrupper för strategisk kommunikation. Det är av vikt att arbetsgrupperna används av Europeiska utrikestjänsten i hela EU:s externa arbete och att de allokeras tillräckliga resurser. Att arbetsgruppen för strategisk kommunikation i det östliga grannskapet får kontinuitet i sin bemanning är av särskild vikt.

Säkerhet och försvar (gemensamt möte med försvarsministrarna)

Diskussions- och beslutspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström och Peter Hultqvist

Förslagets innehåll: Rådet förväntas ha en diskussion om permanent strukturerat samarbete (Pesco). I samband med mötet förväntas de medlemsstater som avser delta i Pesco underteckna en gemensam underrättelse till rådet och unionens Höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om denna avsikt.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar upprättandet av Pesco och har för avsikt att underteckna underrättelsen. Regeringen bedömer att Pesco kan uppfylla två strategiska mål: att stärka den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken samt att bidra till stärkt europeisk sammanhållning. Regeringen välkomnar de viktiga framsteg som skett i genomförandet av EU:s globala strategi inom området säkerhet och försvar. Regeringen lägger stor vikt vid fortsatta framsteg för att stärka EU:s civila krishanteringsförmåga, liksom implementeringen av övriga prioriterade frågor i uppföljningen av den globala strategin, som resiliensbyggande och en integrerande ansats till kriser och konflikter.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Pesco behandlades senast i EU-nämnden inför Europeiska rådet den 18 oktober. Pesco behandlades senast i utrikesutskottet den 28 september och i försvarsutskottet den 21 september.