FAC_Kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:491205

PDF

Kommenterad dagordning

Ministerrådet

2018-02-19

Utrikesdepartementet

Europakorrespondentenheten

Utrikesministrarnas möte den 26 februari 2018

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av dagordningen

2.A-punkter

3.Aktuella frågor

Informationspunkt

I sin inledning väntas EU:s Höga Representant Federica Mogherini ta upp information om aktuella frågor på utrikesområdet.

4. Moldavien

Diskussions- och beslutspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera Moldaviens reformprocess och villkor för EU:s fortsatta stöd. Rådsslutsatser förväntas antas. Senaste gången rådsslutsatser antogs var 2016.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen står fast vid stödet för Moldavien och arbetet med att genomföra reformer, inklusive implementering av associeringsavtalet med EU. Regeringen betonar dock att biståndet bör vara kopplat till en strikt konditionalitet och till

konkreta reformresultat. Det är särskilt angeläget att reformera rättssektorn, garantera rättsväsendets oberoende, intensifiera kampen mot korruption och säkerställa civilsamhällets handlingsutrymme. Även mediasektorn är i behov av reform, för att garantera yttrandefrihet och mångfald. Regeringen stödjer den moldaviska regeringens uttalade europeiska vägval och är övertygad om att framsteg är möjliga. Det är avgörande att EU upprätthåller en enad och tydlig linje om vilka förväntningar som ställs på landet.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: 15 februari 2016.

5. Fredsprocessen i Mellanöstern (MEPP)

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas föra en diskussion om fredsprocessen i Mellanöstern (MEPP) mot bakgrund av det snabbt försämrade läget på marken, inklusive hot mot Jerusalems särskilda status, fortsatt bosättningsexpansion och en allvarlig humanitär situation i Gaza. Målsättningen med diskussionen är att hitta vägar framåt för fredsprocessen samt att stärka EU:s roll.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar en diskussion i utrikesrådet om fredsprocessen i Mellanöstern, där EU bekräftar sin sedan länge överenskomna MEPP-politik, syftande till en tvåstatslösning där Palestina och Israel lever sida vid sida i fred och säkerhet med Jerusalem som framtida huvudstad för båda. Regeringen ser EU:s roll i MEPP som central, men engagemanget måste ökas och konkretiseras. Regeringen anser att det är mer angeläget än någonsin att EU fortsätter arbeta aktivt för att genomföra sin MEPP-politik.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: EU:s roll i MEPP behandlades senast i EU-nämnden den 19 januari 2017 inför FAC den 26 januari.

2 (3)

6. Venezuela

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera EU:s relationer med Venezuela mot bakgrund av den försämrade humanitära, politiska och ekonomiska utvecklingen i landet.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen är mycket oroad över den humanitära, politiska och ekonomiska utvecklingen i landet, inklusive situationen för mänskliga rättigheter. Regeringen förespråkar att diskussionen om EU-agerande bör baseras på en långsiktig och hållbar ansats och att möjligheterna till närmare samarbete och koordinering med regionala aktörer bör undersökas. Eventuella ytterligare EU-sanktioner bör föregås av en analys av effekterna av nyligen beslutade sanktioner samt av förutsättningarna för framsteg i dialogen mellan regering och opposition.

3 (3)