Till innehåll på sidan

KKR, RådsPM EU2020 - forskning och innovation, dp.7

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2013/14:2EA4DB

DOCX

Rådspromemoria

2014-09-10

Utbildningsdepartementet

Forskningspolitiska enheten

KKR, dp. 7

KKR, dp. 7

Konkurrenskraftsrådets möte 25-26 september 2014

Dagordningspunkt 7

Rubrik: Europa 2020 strategin: Halvtidsöversyn – forskning och innovation som källa till förnyad tillväxt

Dokument: 12778/14

Tidigare dokument: Fakta-PM SB EU-kansliet 2013/14:FPM67, Fakta-PM Utbildningsdepartementet 2013/14:FPM101

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden:

Bakgrund

I mars presenterade kommissionen ett meddelande om Europa 2020, EU:s övergripande tillväxt- och sysselsättningsstrategi. Meddelandet är ett första steg inför en kommande halvtidsöversyn av Europa 2020-strategin. I maj lanserade kommissionen ett offentligt samråd om Europa 2020-strategin, samrådet är en del av översynen som förväntas pågå fram till våren 2015. Berörda parter (MS, organisationer i civila samhället, regionala och lokala parter, arbetsmarknadens parter, företag, privatpersoner) välkomnas att inkomma med bidrag till kommissionen under hösten 2014

Kommissionen uppmuntrar berörda att läsa kommissionens lägesrapport om Europa 2020 från den 5 mars 2014 och använda denna som analysbas i översynen av strategin.

På basis av inkomna bidrag förväntas den nya kommissionen att ta fram förslag till eventuella revideringar eller förtydliganden av strategin. Avsikten är att vid Europeiska rådet i mars 2015 komma överens om hur strategin ska se ut för de kommande fem åren.

Inom ramen för den övergripande tillväxtstrategin EU2020 ska bl.a. utvecklingen och status för forskning och innovation i EU utvärderas.

KOM presenterade i juni ett meddelande ”Forskning och innovation som källor till förnyad tillväxt” i vilket ett antal förslag anges för att effektivisera utfallet av investeringar i forskning och innovation bl.a. genom nationella reformer, i syfte att bättre bidra till tillväxt.

Det italienska ordförandeskapet har tagit initiativ till att organisera diskussioner i flera av rådsformationerna med målsättningen att lämna in en sammanfattning i slutet av året till GAC (General Affairs Council/Allmänna rådet) vilket blir ett bidrag till Europeiska rådets möte.

Rättslig grund och beslutsförfarande

Artikel 179 EUF-fördraget.

Svensk ståndpunkt

  • Regeringen välkomnar kommissionens offentliga samråd och en översyn av Europa 2020-strategin. Detta ger möjlighet att lyfta blicken, efter de senaste åren som präglats av krishantering, och öka fokus på långsiktigt tillväxtfrämjande åtgärder.
  • Regeringens utgångspunkt är att EU även i fortsättningen behöver en gemensam och ambitiös strategi för att stärka EU:s konkurrenskraft och uppnå långsiktigt hållbar tillväxt och ökad sysselsättning i hela EU. Angeläget att tillväxtfrågorna fortsatt diskuteras i EU-28 kretsen.
  • Mot bakgrund av att de fundamentala utmaningarna såsom åldrande befolkning, dalande konkurrenskraft, teknologisk utveckling och hållbart användande av naturresurser inte avsevärt förändrats sedan strategin tillkom och det faktum att en rad nya instrument nyligen införts inom ramen för den europeiska terminen, ser regeringen inget skäl att radikalt förändra strategin.
  • Regeringen bör verka för att nuvarande ambitionsnivå och fokus i arbetet med Europa 2020 upprätthålls och att översynen fokuserar på hur genomförandet av tillväxtdrivande åtgärder kan påskyndas. Det handlar framför allt om att mer effektivt tillämpa det som redan beslutats inom ramen för Europa 2020 och den europeiska terminen med inriktning på några centrala fokusområden.
  • Regeringen är positivt inställd till det meddelande om forskning och innovation som källor till ekonomisk tillväxt som kommissionen presenterat. Regeringen instämmer i vikten av att resurserna för forskning och innovation används på ett effektivt och kvalitativt sätt för att bidra till tillväxt. Många av de åtgärder som nämns i kommissionens meddelande om forskning och innovation för ekonomisk tillväxt är redan föremål för nationell politik. Detta gäller t.ex. de kombinerade forsknings- och innovationspropositionerna, den kvalitetsbaserade resursfördelningen till universitet och högskolor samt satsningar på strategiska forsknings- och innovationsområden. De forskningsfinansierande myndigheterna har även uppdrag att lämna förslag på hur resursfördelningen kan utvecklas ytterligare i framtiden, där även forskningens genomslag kan komma att ingå. Regeringen delar även kommissionens uppfattning att det behövs fortsatt innovationsvänliga ramvillkor.

Europaparlamentets inställning

Ej känd ännu.

Förslaget

Det italienska ordförandeskapet har förberett ett diskussionsunderlag inför Konkurrenskraftsrådets möte den 26 september där tre områden som kräver mer analys särskilt pekas ut; strukturella reformer, koordination och utbildning/kompetens.

Två diskussionsfrågor tagits fram, i syfte att rådsmötet ska kunna ge ett bidrag till en halvtidsöversyn av Europa 2020-strategin.

Diskussionsfrågorna är följande:

Tycker Ministrarna att Europa 2020-strategin har gjort en skillnad och har genomförts på ett effektivt sätt på EU-, nationell och lokal nivå? Vilka var de största hindren? Hur kan vi förbättra effektiviteten i åtgärder för att uppnå 2020-målen? Finns det ett behov av förenkling/ likriktning av processer/metoder och i så fall hur?

Inom området forskning och innovation, hur kan Europa 2020-strategin bli mer effektiv när det gäller att främja den ekonomiska tillväxten? Vilka åtgärder och/eller instrument bör betonas eller aktiveras för detta ändamål, särskilt när det gäller att uppmuntra tillväxtrelaterade investeringar som främjar forskning och innovation, inklusive gemensam programplanering? Hur kan satsningar och reformer inom utbildningsområdet, särskilt de som syftar till att öka graden av entreprenörskap och innovationsförmåga bidra till detta?

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa

Europa 2020-strategin har ingen direkt inverkan på svenska regler utan bygger på den öppna samordningsmetoden.

Ekonomiska konsekvenser

Kommissions offentliga samråd inom ramen för en översyn av Europa 2020-strategin har ingen direkt inverkan på EU-budgeten eller medlemsstaternas budgetar.

Övrigt

-