EU-programmet för bedrägeribekämpning

Fakta-pm om EU-förslag 2017/18:FPM135 : COM (2018) 386

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF
DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2017/18:FPM135

EU-programmet för 2017/18:FPM135
bedrägeribekämpning  
Finansdepartementet  
2018-07-03  

Dokumentbeteckning

COM (2018) 386

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av EU- programmet för bedrägeribekämpning

Sammanfattning

Kommissionen föreslår som en del av nästa fleråriga budgetram, som kommer att löpa 2021–2027, ett bedrägeribekämpningsprogram på EU-nivå som totalt för sjuårsperioden föreslås omfatta 181,2 miljoner euro i löpande priser. Programmet består av tre komponenter som redan existerar i innevarande fleråriga budgetram (2014–2020), men som nu föreslås samlas under ett och samma bedrägeribekämpningsprogram.

Regeringen stödjer arbetet för att skydda EU:s finansiella intressen mot bedrägerier och andra oegentligheter, och välkomnar därför att programmet för bedrägeribekämpning inkluderas i nästa fleråriga budgetram. När den totala volymen EU-medel som behöver skyddas mot bedrägerier och andra oegentligheter minskar anser regeringen att medel avsatta för aktiviteterna i programmet för bedrägeribekämpning åtminstone behöver minska proportionerligt.

1 Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Kommissionen presenterade den 2 maj 2018 ett förslag till flerårig budgetram för EU för perioden 2021–2027 (se faktapromemoria 2017/18:FPM99), vilket har följts upp med sektorsspecifika förslag. Den 30 maj 2018 presenterade kommissionen ett förslag till ett program för

bedrägeribekämpning med syfte att bidra till skyddet av EU:s finansiella intressen 2021–2027.

1.2Förslagets innehåll

Kommissionen föreslår som en del av nästa fleråriga budgetram, som kommer att löpa 2021–2027, ett bedrägeribekämpningsprogram på EU-nivå som totalt för sjuårsperioden föreslås omfatta 181,2 miljoner euro i löpande priser. Programmet består av tre komponenter som redan existerar i innevarande fleråriga budgetram (2014–2020), men som nu föreslås samlas under ett och samma bedrägeribekämpningsprogram. De tre komponenterna är:

-nuvarande Herkules III, som syftar till att motverka bedrägerier, korruption och andra olagliga aktiviteter som påverkar EU:s finansiella intressen,

-informationssystemet för bedrägeribekämpning (AFIS), som är en operationell aktivitet och främst består av IT-applikationer för att genomföra de uppgifter som ålagts kommissionen enligt förordning 515/97 om ömsesidigt bistånd mellan medlemsstaternas administrativa myndigheter och om samarbete mellan dessa och kommissionen för att säkerställa en korrekt tillämpning av tull- och jordbrukslagstiftningen, och

-det s.k. Irregularities Management System (IMS) som är ett kommunikationsverktyg för att underlätta medlemsstaternas rapportering av oegentligheter, inklusive bedrägerier, och för att analysera dessa.

Det nya programmet har som första generell målsättning att skydda EU:s finansiella intressen, dvs. förhindra bedrägerier och andra oegentligheter riktade mot EU:s budget. Den andra generella målsättningen är att ge stöd till ömsesidig assistans mellan administrativa myndigheter i medlemsstaterna, och till samarbete mellan dessa myndigheter och kommissionen, för att säkerställa en korrekt tillämpning av lagstiftning på tull- och jordbruksområdet.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Ingen påverkan på svenskt regelverk förutses.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Kommissionen föreslår att programmets budget ska vara 181,2 miljoner euro i löpande priser för perioden 2021–2027. Det motsvarar ca 70 miljoner kronor i utgifter för statens budget som belastar UO27 EU-avgiften. I den

nuvarande budgetramen uppgår utgifterna för delarna som föreslås ingå i det nya programmet enligt kommissionen till 154 miljoner euro i löpande priser. För budgetära konsekvenser av förslaget till flerårig budgetram för EU 2021- 2027 som helhet se faktapromemoria 2017/18:FPM99.

Kommissionens förslag innehåller ingen konsekvensanalys, såsom exempelvis när det gäller jämställdhetsaspekten av förslaget.

2 Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen stödjer arbetet för att skydda EU:s finansiella intressen mot bedrägerier och andra oegentligheter, och välkomnar därför att programmet för bedrägeribekämpning inkluderas i nästa fleråriga budgetram. Regeringen avser verka för att programmets innehåll består av kostnadseffektiva och proportionella insatser för att skydda EU-budgeten. Preliminärt är regeringen positivt inställd till förslaget att slå samman Herkules, AFIS och IMS till ett program för bedrägeribekämpning i nästa fleråriga budgetram, vilket kan ha potential att minska programmets utgifter genom lägre administrativa kostnader.

Regeringens vägledande position i förhandlingen om nästa fleråriga budgetram är att storleken på EU-budgeten behöver minska väsentligt till följd av att Storbritannien lämnar unionen. När den totala volymen EU- medel som behöver skyddas mot bedrägerier och andra oegentligheter minskar anser regeringen att medel avsatta för aktiviteterna i programmet för bedrägeribekämpning åtminstone behöver minska proportionerligt. Ett sammanslaget och mer kostnadseffektivt program än tidigare kan skapa utrymme för ytterligare minskningar av programmets budget. För svenska ståndpunkter gällande förslaget till flerårig budgetram för EU 2021-2027 som helhet se faktapromemoria 2017/18:FPM99.

En närmare analys av hela förslaget behöver göras innan regeringen kan ta närmare ställning till förslagets enskilda delar.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har inte remitterats

3 Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Kommissionen anger som rättslig grund artiklarna 325 och 33 i Fördraget om europeiska unionens funktionssätt (FEUF). Beslut fattas enligt ordinarie lagstiftningsförfarande.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Kommissionen bedömer att förslaget är förenligt med subsidiaritetsprincipen. Oegentligheter, inklusive bedrägeri, gentemot EU- budgeten är enligt kommissionen per definition ett unionsövergripande fenomen som inte begränsas till varje enskild medlemsstat. Detta är särskilt tydligt i fall där bedrägerier har en gränsöverskridande dimension. Regeringen delar kommissionens bedömning att den föreslagna rättsakten är förenlig med subsidiaritetsprincipen.

Kommissionen bedömer att förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen. Herkulesdelen i EU-programmet för bedrägeribekämpning ger medlemsstaterna målinriktat stöd för att de ska kunna fullgöra sina skyldigheter att skydda unionens ekonomiska intressen. Det är begränsat till vad som är nödvändigt för att uppnå de föreslagna målen och är därför enligt kommissionen förenligt med proportionalitetsprincipen. AFIS- och IMS-delarna i programmet täcker endast de skyldigheter som ålagts kommissionen. De uppfyller därmed enligt kommissionen proportionalitetsprincipen. Regeringen delar kommissionens bedömning att den föreslagna rättsakten är förenlig med proportionalitetsprincipen.

4 Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Förslagets innehåll kommer att förhandlas i rådsarbetsgruppen för bedrägeribekämpning. Horisontella frågor, inklusive programmets budget, kommer att för förhandlas i ad hoc-arbetsgruppen för MFF.

4.2Fackuttryck/termer

AFIS - informationssystemet för bedrägeribekämpning

IMS - Irregularities Management System

MFF – EU:s fleråriga budgetram (multiannual financial framework)

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.