EU:s handlingsplan för e-förvaltning

Fakta-pm om EU-förslag 2015/16:FPM83 : KOM (2016) 179

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF
DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2015/16:FPM83

EU:s handlingsplan för e-förvaltning 2015/16:FPM83

Näringsdepartementet

2016-05-20

Dokumentbeteckning

KOM (2016) 179

EU:s handlingsplan för e-förvaltning för 2016-2020 Snabbare digital omvandling av förvaltningar

Sammanfattning

Kommissionen har publicerat ett meddelande om en ny handlingsplan för e- förvaltning som gäller för åren 2016 – 2020. Handlingsplanen är icke bindande och har ingen budget men innehåller ett antal principer och information om några åtgärder som kommissionen avser att vidta.

1 Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Inom ramen för kommissionens digitala inremarknadsstrategi publicerades den 19 april ett meddelande om en ny handlingsplan för e-förvaltning 2016– 2020.

För att främja samordning och samverkan mellan medlemsstaterna och kommissionen har kommissionen tagit fram handlingsplaner för e- förvaltning. Den senaste gällde för åren 2011-2015. De tidigare handlingsplanerna för e-förvaltning har varit politiska instrument som drivit på moderniseringen av offentliga förvaltningar i Europeiska unionen. De har mynnat ut i gemensamma e-förvaltningsåtgärder. En digital omställning av förvaltningen är en av förutsättningarna för att EU:s inre marknad ska fungera.

Den nya handlingsplanen kommer att fungera som en katalysator för samordning av moderniseringen av den offentliga sektorn och resurserna på

e-förvaltningsområdet. Den har ingen egen budget och utgör inte heller något finansieringsinstrument. Den kommer dock att bidra till en samordning av de finansieringskällor och stödåtgärder som medlemsstaterna kan få tillgång till genom olika EU-program.

1.2Förslagets innehåll

Kommissionens handlingsplan för e-förvaltning 2016-2020 utgör en integrerad del av strategin för en digital inre marknad (Digital Single Market: DSM). Målet är att modernisera den offentliga förvaltningen, uppnå gränsöverskridande samverkan och underlätta kontakterna med medborgarna. Syftet är påskynda den digitala omvandlingen av medlemsstaternas och kommissionens offentliga förvaltningar.

Handlingsplanen bygger på följande övergripande vision: Senast 2020 ska offentliga förvaltningar och institutioner i Europeiska unionen vara öppna, effektiva och inkluderande. De ska tillhandahålla gränslösa, individanpassade, användarvänliga och obrutna digitala offentliga tjänster åt alla medborgare och företag i EU. De ska använda innovativa metoder för att utforma och tillhandahålla bättre tjänster som är anpassade till medborgarnas och företagens behov och önskningar. De ska utnyttja de möjligheter som den nya digitala miljön erbjuder för att underlätta sina kontakter med intressenter och med varandra.

De initiativ som inleds inom ramen för handlingsplanen bör iaktta ett antal principer som rör best practice digitalisering. Mot bakgrund av dessa prioriteringar omfattar handlingsplanen konkreta åtgärder för att påskynda genomförandet av befintlig lagstiftning och införandet av offentliga tjänster online.

Åtgärdsområde 1: Modernisera offentliga förvaltningar genom it, med hjälp av möjliggörande digital teknik

Åtgärdsområde 2: Främja rörlighet över gränserna med digitala offentliga tjänster som är interoperabla

Åtgärdsområde 3: Underlätta digital interaktion mellan offentlig förvaltning och medborgare/företag för högkvalitativa offentliga tjänster

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Kommissionens meddelande innehåller inga konkreta lagförslag. När kommissionen presenterar aviserade förslag får de närmare konsekvenserna av dessa och deras överensstämmelse med det gällande svenska regelverket analyseras var för sig.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Meddelandet har inte några direkta budgetära konsekvenser. Det är inte möjligt att göra någon konsekvensanalys av de indirekta budgetära

konsekvenserna då meddelandet inte innehåller några detaljerade förslag. I de fall förslagen planeras för genomförande på nationell nivå kan det komma att påverka myndigheternas resurser.

2 Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar kommissionens handlingsplan för e-förvaltning 2016- 2020. Det är viktigt att arbetet med att modernisera och effektivisera den offentliga förvaltningen, uppnå gränsöverskridande samverkan och underlätta kontakterna med medborgarna fortsätter. Principerna som kommissionens tagit fram utgör en viktig grund i detta arbete.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Inte känt för närvarande.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Inte känt för närvarande.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Meddelandet har inte skickats på remiss.

3 Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Kommissionens meddelande innehåller inga konkreta lagstiftningsförslag. Därmed är frågan om rättslig grund inte aktuell.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Kommissionens meddelande innehåller inga konkreta lagstiftningsförslag. Därmed är frågan om subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen inte aktuell.

4 Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Kommissionen kommer att inrätta en styrgrupp för e- förvaltningshandlingsplanen bestående av företrädare från medlemsstaterna.

4.2Fackuttryck/termer

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.