Till innehåll på sidan

Meddelande från kommissionen om uppföljning av handlingsplanen för mervärdesskatt

Fakta-pm om EU-förslag 2017/18:FPM18 : KOM (2017) 566, Tidigare faktapromemorior

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF
DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2017/18:FPM18

Meddelande från kommissionen om 2017/18:FPM18
uppföljning av handlingsplanen för  
mervärdesskatt  
Finansdepartementet  
2017-11-07  

Dokumentbeteckning

KOM (2017) 566

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN Uppföljning av handlingsplanen för mervärdesskatt: Mot ett gemensamt mervärdesskatteområde i EU - Dags för beslut

Tidigare faktapromemorior

2015/16:FPM76 Handlingsplan för mervärdesskatt

Sammanfattning

I april 2016 presenterade kommissionen en handlingsplan för mervärdesskatt. I handlingsplanen redogör kommissionen för det framtida arbetet på mervärdesskatteområdet som syftar till att skapa ett mer enhetligt mervärdesskatteområde inom EU. Meddelandet från den 4 oktober 2017 är en uppföljning av handlingsplanen där kommissionen redogör för de åtgärder som redan vidtagits med anledning av handlingsplanen och de åtgärder som återstår.

Regeringen välkomnar kommissionens meddelande bl.a. eftersom det är angeläget att anpassa uttaget av mervärdesskatt för att främja den gränsöverskridande handeln och ge företagen möjlighet att konkurrera på lika villkor. Arbetet med att förbättra förutsättningarna för mindre företag är viktigt. Det är även angeläget att begränsa mervärdesskattebedrägerier och säkra skatteintäkter.

1 Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Den 7 april 2016 presenterade kommissionen en handlingsplan avseende mervärdesskatt. I handlingsplanen redogjorde kommissionen för sin inställning till hur mervärdesskattesystemet skulle moderniseras och reformeras med syftet att skapa ett mer enhetligt mervärdesskatteområde inom EU. Handlingsplanen behandlade framförallt förenklingar för små och medelstora e-handelsföretag, åtgärder för att motverka fusk samt hanteringen av skattesatser. Vidare beskrevs ett första och andra steg för att införa det s.k. slutgiltiga mervärdesskattesystemet vid gränsöverskridande handel. Handlingsplanen innehöll inga konkreta författningsförslag (se närmare om handlingsplanen i faktapromemoria 2015/16:FPM76). Meddelandet som presenterades den 4 oktober 2017 är en uppföljning av handlingsplanen från 2016. I meddelandet redogör kommissionen för de förslag i handlingsplanen som redan presenterats och det kommande arbetet.

1.2Förslagets innehåll

1.2.1Presenterade förslag

Gränsöverskridande e-handel med privatpersoner

I december 2016 presenterade kommissionen förslag om förändrade regler vid gränsöverskridande e-handel med privatpersoner. Förslagen diskuteras för närvarande i rådet. Kommissionen konstaterar att digitaliseringen av ekonomin har skapat brådskande utmaningar för skattepolitiken och att skattereglerna måste anpassas till förändringar av affärmodeller och konsumtionsmönster.

Mervärdesskatt för e-publikationer

Kommissionen anser att de uppfyllt sitt löfte om att göra det möjligt för medlemsstaterna att tillämpa samma skattesats för tryckta publikationer som för e-publikationer. Kommissionen presenterade ett förslag på området i december 2016. Förslaget diskuteras för närvarande i rådet.

Tillfällig tillämpning av omvänd skattskyldighet

I december 2016 presenterade kommissionen ett förslag som gör det möjligt för medlemsstaterna att under en tillfällig period tillämpa omvänd skattskyldighet. Åtgärden var avsedd att hjälpa medlemsstater som drabbats särskilt hårt av bedrägerier. Förhandlingar om förslaget pågår i rådet.

1.2.2Kommande förslag

Det slutgiltiga mervärdesskattesystemet

Den 4 oktober 2017 presenterade kommissionen det första steget i övergången till det slutgiltiga mervärdesskattesystemet som handlar om gränsöverskridande handel mellan företag. Kommissionen meddelar att den kommer att presentera ytterligare förslag och genomförandeåtgärder under 2018 som innehåller mer tekniska bestämmelser. Det kommer också att föreslås genomförandeåtgärder som ska utgöra grunden för utveckling av IT- system som är nödvändigt för att det nya mervärdesskattesystemet ska kunna börja tillämpas senast 2022.

Administrativt samarbete

Kommissionen noterar att det finns en koppling mellan storskaliga mervärdesskattebedrägerier och organiserad brottslighet. Mot bakgrund av det ska kommissionen senast i november 2017 lägga fram förslag för att stärka det administrativa samarbetet mellan medlemsstaterna. Ett av målen med ändringarna är att stärka medlemsstaterna kapacitet att göra snabbare gemensamma riskanalyser av tillgänglig information inom Eurofisc, inleda uppföljningsåtgärder och dela information om mervärdesskatt med brottsbekämpande organ på EU-nivå. Förslaget bör också innehålla åtgärder för att hantera bristerna i det s.k. förfarande 42, som används vid import av varor.

Skattesatser

I november 2017 ska kommissionen lämna förslag om ändrade regler för mervärdesskattesatserna. Kommissionen konstaterar att det inte finns lika stort behov av harmoniserade skattesatser när varor och tjänster beskattas i det land där köparen är etablerad. En säljare gynnas då inte längre av att vara etablerad i en medlemsstat som tillämpar låga skattesatser.

Små och medelstora företag

Kommissionen konstaterar att små och medelstora företag proportionellt sett bär en högre kostnad för administration än större företag. Mot bakgrund av det ska kommissionen presentera förslag i november 2017 om förenklingar för små och medelstora företag.

1.3. Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Inte aktuellt då det rör sig om ett meddelande.

1.4. Budgetära konsekvenser/konsekvensanalys

Inte aktuellt då det rör sig om ett meddelande.

2 Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Meddelandet välkomnas. Det är viktigt att arbeta för att främja den gränsöverskridande handeln och att företagen kan konkurrera på lika villkor. Det är också angeläget att reglerna på mervärdesskatteområdet är enkla att hantera och administrera, särskilt för mindre företag. Det är vidare angeläget att skatteintäkterna säkras och att skatteuttaget är stabilt och effektivt.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas ståndpunkter är inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är inte kända

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Meddelandet remitterades den 13 oktober och remisstiden går ut den 10 november. Några synpunkter har ännu inte inkommit.

3 Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Inte aktuellt då det rör sig om ett meddelande.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Inte aktuellt då det rör sig om ett meddelande.

4 Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Eventuell fortsatt behandling av meddelandet är inte känd.

4.2Fackuttryck / termer

Slutgiltiga mervärdesskattesystemet – Ett system som handlar om mervärdesskatt vid gränsöverskridande handel mellan företag. Det slutgiltiga mervärdesskattesystemet ska införas stegvis och syftar bl.a. till att uppnå lika beskattning mellan inhemsk handel respektive gränsöverskridande handel.

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.