Återinförande av beredskapspolis

Interpellation 2015/16:190 av Mikael Oscarsson (KD)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-11-13
Överlämnad
2015-11-13
Anmäld
2015-11-17
Sista svarsdatum
2015-11-30
Svarsdatum
2015-12-11
Besvarad
2015-12-11

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Införande av gränskontroller för att kunna hantera den strida ström av människor som flyr till Sverige är den senaste händelse som aktualiserat polisens behov av mer resurser.

År 1986 beslutades att införa en beredskapspolis. Organisationens uppgifter blev till en början att hjälpa ordinarie polis att ta över civilförsvarets ordningsuppgifter. Bland annat stod bevakning av skyddsobjekt på listan över uppgifter för beredskapspolisen.

Under årens lopp har både storleken och uppgifterna för beredskapspolisen förändrats. Allteftersom behovet varierat och man sett att organisationen kan bistå ordinarie polis på olika områden har också uppgifterna justerats. Men att beredskapspolisen har spelat en viktig roll under dess aktiva år kan inte betvivlas.

Bland annat kallades beredskapspolisen in efter den 11 september 2001. Detta var andra gången en regional polismyndighet gjorde bedömningen att det fanns behov av att använda beredskapspolisen. Orsaken var hotande våldsamheter efter terrorattackerna i USA.

Även under 2005 efter stormen Gudrun aktualiserades behovet. Inledningsvis formulerades den 10 januari 2005 en skrivelse från Polismyndigheten i Kronobergs län till Rikspolisstyrelsen där läget efter stormen den 8–9 januari beskrevs som mycket allvarligt. Behov att hjälpa människor som var instängda till följd av stormen fanns. Behovet av undsättning och evakuering var stort. För utsatta och evakuerade områden krävdes en omfattande polisiär insats, bland annat för bevakning.

I och med regeringens beslut att införa gränskontroller den 12 november 2015 ökade också belastningen på polisen avsevärt. Skillnaden i dag mot när beredskapspolisen fanns tillgänglig är att det inte finns någon extra polisiär resurs att kalla in. Detta beslut bör nu omprövas efter radikalt förändrade förutsättningar.

Eftersom det fortfarande finns tämligen många som har sin utbildning som beredskapspolis relativt fräsch i minnet skulle sannolikt en kortare kurs för att uppdatera kunskaperna räcka. Detta skulle möjliggöra att med mycket kort varsel kunna stärka till exempel gränskontrollverksamheten.

Statsrådet Ygeman säger i en intervju i Ekot den 11 november att gränskontroller är en betydande belastning för polisens resurser och att risken finns för att annat polisiärt arbete kommer att bli lidande.

Att vissa polisiära uppgifter blir lidande kan i vissa fall vara ofrånkomligt, inte minst vid en särskild situation som denna. Men vi bör se till att polisen har tillräckliga verktyg i så stor utsträckning det bara är möjligt. Här kan beredskapspolisen spela en viktig roll.

 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är därför om han har för avsikt att ta initiativ till att återigen införa beredskapspolisen.

Debatt

(1 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2015/16:190, Återinförande av beredskapspolis

Interpellationsdebatt 2015/16:190

Webb-tv: Återinförande av beredskapspolis

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 80 Statsrådet Anders Ygeman (S)

Herr talman! Mikael Oscarsson har frågat mig om jag har för avsikt att ta initiativ till att återinföra beredskapspolisen. Jag har nyligen besvarat liknande frågor från Roger Haddad och Allan Widman.

Som Mikael Oscarsson har angett infördes beredskapspolisorganisationen 1986. Organisationens uppgifter förändrades under åren. Enligt den reglering som gällde från och med januari 2009 skulle beredskapspoliser kallas in under höjd beredskap eller när regeringen beslutat om beredskapstjänstgöring enligt lagen om totalförsvarsplikt. Beredskapspoliser som ingått avtal med Rikspolisstyrelsen fick även kallas in vid allvarliga eller omfattande störningar på samhället från ordnings- eller säkerhetssynpunkt och vid risk för sådana störningar.

Beredskapspolisernas grundläggande uppgift var att delta i polisverksamhet med anknytning till befolkningsskydd eller räddningstjänst. De fick även utföra bevakningsuppgifter, tillträdesskydd och transporter. Beredskapspoliser som deltog i polisverksamhet med anledning av störningar på samhället från ordnings- eller säkerhetssynpunkt fick inte användas i situationer eller för uppgifter där det fanns påtaglig risk för att de kunde komma att använda våld mot enskilda.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Beredskapspolisen avvecklades 2012 efter att Rikspolisstyrelsen framfört att organisationen inte längre behövdes. I budgetpropositionen för samma år anges att avvecklingen inte hindrar att regeringen vid behov återinför organisationen vid höjd beredskap eller efter beslut om beredskapstjänstgöring.

Som jag har angett i mina svar på de skriftliga frågorna från Roger Haddad och Allan Widman behöver en rad frågor besvaras i samband med att man överväger ett eventuellt återinförande av beredskapspolisen. En grundläggande fråga är vilket behov som ska tillgodoses och om detta behov bör tillgodoses genom en resurs av beredskapspolisens slag. Dessutom behöver man ta ställning till saker som organisering, rekrytering, utbildning, övning, utrustning och finansiering.

Mot denna bakgrund är det inte realistiskt att tro att det skulle gå att snabbt återinföra beredskapspolisen.

Polismyndighetens behov är grundläggande för frågan om ett återinförande av beredskapspolisen. Regeringen följer kontinuerligt frågor om samhällets beredskap mot allvarliga eller omfattande störningar.

I nuläget anser jag inte att förhållandena är sådana att det bör initieras ett arbete med ett återinförande av beredskapspolisen för situationer med sådana störningar. Frågan om det finns ett behov av beredskapspolisen vid höjd beredskap eller då regeringen beslutat om beredskapstjänstgöring enligt lagen om totalförsvarsplikt får analyseras utifrån det återupptagna arbetet med totalförsvaret.

Då Mikael Oscarsson, som framställt interpellationen, anmält att han var förhindrad att närvara vid sammanträdet förklarade talmannen överläggningen avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.