Digitaliseringsrådet

Interpellation 2016/17:508 av Erik Ottoson (M)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-05-09
Överlämnad
2017-05-10
Anmäld
2017-05-11
Sista svarsdatum
2017-05-31
Svarsdatum
2017-06-27
Besvarad
2017-06-27

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Regeringen har under ledning av statsrådet Peter Eriksson beslutat om att instifta ett digitaliseringsråd. Rådets syfte är bland annat att bidra med analyser och utvärderingar av regeringens insatser, bedriva omvärldsbevakning och lämna förslag till konkreta åtgärder. Rådet har även till uppgift att samråda med en rad andra instanser för kunskapsinhämtning och analys av hur digitaliseringsarbetet i Sverige fortgår, vilket är bra och även belyser hur bred den här frågan faktiskt är.

Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst i digitaliseringen och är världsledande när det kommer till uppkoppling. En av våra största styrkor har länge varit att vi tagit till oss men även utvecklat nya idéer inom digitaliseringen. I dess spår kan vi finna framgångssagor som Spotify, Skype och Minecraft men även helt nya marknader som vuxit fram genom nya möjligheter till kommunikation, där delningsekonomin kanske är det främsta exemplet.

Ett annat område där tyvärr Sverige i dag har hamnat efter är utvecklingen av artificiell intelligens – AI – där andra länder som exempelvis Storbritannien och USA har valt att ge betydande anslag till forskning inom ämnet. Till detta följer även att AI är ett område som storföretag som Google, Microsoft och Facebook lägger ned hundratals miljoner för att utveckla, vilket illustrerar betydelsen av detta fält.

Med digitaliseringen kommer helt nya möjligheter, men dess baksida är även nya, mycket komplexa utmaningar. Digitaliseringen har letat sig in i allt fler områden, och mer tydligt än någonsin måste vi därför inse behovet av att börja arbeta tvärsektoriellt och aktivt bekämpa gamla strukturer där vi arbetat i stuprör. Snarare måste en modell av systemexpansion anammas för att vi ska kunna dra fördel av digitaliseringen och inte riskera att vi bygger upp konkurrerande parallella strukturer. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Anser statsrådet att Digitaliseringsrådet kommer att möta ovannämnda utmaningar, eller avser statsrådet att vidta ytterligare åtgärder för att stärka rådets befogenheter att faktiskt ta fram konkreta policyförslag för att gynna digitaliseringen men också hantera de utmaningar som digitaliseringen innebär?

Debatt

(1 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2016/17:508, Digitaliseringsrådet

Interpellationsdebatt 2016/17:508

Webb-tv: Digitaliseringsrådet

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 63 Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Herr talman! Erik Ottoson har frågat mig om jag anser att Digitaliseringsrådet kommer att möta de utmaningar som Erik Ottoson pekar på eller om jag avser att vidta ytterligare åtgärder för att stärka rådets befogenheter att faktiskt ta fram konkreta policyförslag för att gynna digitaliseringen men också hantera de utmaningar som digitaliseringen innebär.

Nu tycks inte Erik Ottoson vara här, men det finns ett stort intresse för Digitaliseringsrådet. Jag fortsätter ändå. Det kan hända att någon i kammaren är intresserad.

Regeringen fattade den 18 maj 2017 beslut om strategin för ett hållbart digitaliserat Sverige - en digitaliseringsstrategi. Strategin anger inriktningen för regeringens digitaliseringspolitik. Ett hållbart digitaliserat Sverige står för långsiktighet där mervärdet av digitaliseringen tillvaratas och utmaningar längs vägen hanteras. Ett tydligt ledarskap krävs där politiken agerar för att förbättra förutsättningar för att digitaliseringen av Sverige sker på ett sätt som ökar samhällsnyttan. På så vis kan de utvecklingsmöjligheter tillvaratas som till exempel sakernas internet, automation, artificiell intelligens och användning av stora datamängder medför.

Genomförandet av digitaliseringsstrategin och regeringens digitaliseringspolitik kräver ett kontinuerligt politiskt engagemang. Nationell samordning, utformning av regelverk och förmåga att identifiera hinder och aktivt förhålla sig till uppsatta mål är viktiga aspekter. Ett tydligt politiskt och statligt ledarskap kommer därför att vara avgörande för att skapa det nödvändiga förändringstrycket. Med strategin har hela regeringen åtagit sig att leda omställningen. Ett digitaliseringsråd med tillhörande kanslifunktion har inrättats, bland annat för att stödja strategins genomförande. En av Digitaliseringsrådets uppgifter är också att vidareutveckla insatser och lämna förslag till konkreta åtgärder.

En samordnande statssekreterargrupp finns också inom Regeringskansliet eftersom genomförandet av politiken för digitalisering kräver ett horisontellt angreppssätt över flera politikområden.

Som framgår av vad jag har sagt har Digitaliseringsrådet redan i dag i uppgift att föreslå konkreta insatser. Jag ser i dagsläget därför inte behov av att stärka Digitaliseringsrådets befogenheter.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Då Erik Ottoson, som framställt interpellationen, anmält att han var förhindrad att närvara vid sammanträdet förklarade andre vice talmannen överläggningen avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.