Regelverk och krav på cisterner

Interpellation 2016/17:604 av Ola Johansson (C)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-23
Överlämnad
2017-08-24
Anmäld
2017-08-31
Svarsdatum
2017-09-14
Besvarad
2017-09-14
Sista svarsdatum
2017-09-15

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I januari i år ställde jag en fråga till bostadsministern om problematiken kring regelverken avseende konstruktion och kontroll av byggnation av cisterner.

Det handlade delvis om den tidigare dubbelreglering som funnits, då Arbetsmiljöverket och Boverket utfärdat icke samstämmiga och ofta motstridiga regelverk.

Det är oroande att den myndighet som i framtiden kommer att ha det övergripande ansvaret för reglering av byggnation av cisterner, Boverket, inte har för avsikt att ersätta Arbetsmiljöverkets indragna föreskrifter med egna föreskrifter om fristående kontroll.

När Arbetsmiljöverkets nuvarande förskrifter upphör att gälla den 1 december 2017 kommer kontrollen enbart att utföras av den enskilda byggherren.

I Arbetsmiljöverket nya föreskrift AFS 2017:3 ställs inga krav på kontroll av ackrediterade kontrollorgan förrän efter det att cisternen är färdigbyggd. Det saknas därmed ett enhetlig och heltäckande regelverk med myndighetskontroll för konstruktion, tillverkning och byggande av cisterner för storskalig lagring av farliga kemiska ämnen, till exempel lut och syror.

I svaret på min skriftliga fråga från i januari skrev bostadsministern att det fortsatta arbetet med regelverket skulle ske i dialog mellan Arbetsmiljöverket och Boverket och att regeringen ansåg att de berörda myndigheterna var bäst lämpade att finna en lösning vad gäller regelverket för cisterner.

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är därför:

 

Hur ser statsrådet på det faktum att myndigheternas lösning nu är att inte ställa krav på att kontroll av konstruktion och tillverkning av cisterner ska utföras av ackrediterade kontrollorgan och att det räcker med byggherrens egenkontroll under byggnadsskedet?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2016/17:604, Regelverk och krav på cisterner

Interpellationsdebatt 2016/17:604

Webb-tv: Regelverk och krav på cisterner

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 169 Ola Johansson (C)

Herr talman! Jag vill tacka Peter Eriksson för att han kom till kammaren för att diskutera den här frågan! Den kanske kan anses lite teknisk och obskyr, men den är oerhört viktig i säkerhetsmässigt och miljömässigt hänseende.

Man kan alltid fundera över om det är rätt att lyssna till branschen och föra fram deras farhågor i en offentlig debatt som denna. Jag tycker nog att det är det med tanke på att det branschen vill är att vi återinför någon form av kontroll av de delar som vi har diskuterat också i byggskedet. Risken är ju att det vid en driftsättning visar sig, när Arbetsmiljöverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap eller någon annan myndighet går in och gör kontroller, att de eurokoder som Boverket ställer krav på att man ska följa vid byggnation inte är tillräckliga och att man tvingas riva den anläggning som man har uppfört i tron att den skulle fungera.

Det är precis den farhågan som gör att branschen vill att vi diskuterar saken och kommer fram till en lösning. Varför ska man sänka kraven när det gäller att åtgärda en potentiellt miljöfarlig verksamhet när inte ens industrin vill att man gör det och industrin dessutom säger att man är beredd att ta en ökad kostnad för att kunna säkerställa detta?

Från den 1 december kommer vi inte att ha en heltäckande kontroll vid konstruktion och bygge av cisterner. Finns det ett sätt att åtgärda det snabbt och innan dess vore det bra. Jag inser att det är svårt, för det är kort tid kvar.

Svar på interpellationer

Jag vädjar därför till riksdagen och Peter Eriksson att ta med sig den här diskussionen och åtgärda problemen nu så att jag, höll jag på att säga, kan slippa fortsätta diskutera detta med honom. Vi behöver göra sådana regelförenklingar att vi både får fram fler bostäder och ett byggande i hela landet samtidigt som vi säkerställer samhällets säkerhet.


Anf. 170 Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Herr talman! Som jag sa i mitt inledningsanförande har vi en pågående utredning som berör hela Boverkets byggregler, och de har också i uppgift att se över de här frågorna. Kommer de fram till slutsatsen att det finns oklarheter eller svagheter i systemet på detta område har de möjlighet att komma med förslag som innebär en skärpning.

Här finns alltså en möjlighet för den existerande utredningen som vi har tillsatt för inte så länge sedan, så frågorna är därmed inte helt i luften. Detta är antagligen statens största pågående utredning, och det här är en fråga av väldigt många, men vi har också kvalificerade människor som behandlar det. Om de kommer fram till att det behövs förändringar kommer de att föreslå sådana, och då kommer jag att titta på det väldigt noga.

Överläggningen var härmed avslutad.


Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.