Till innehåll på sidan

Fråga om vice statsminister tillika klimat- och miljöminister Åsa Romsons hantering av skriftligt samråd med EU-nämnden

KU-anmälan 2015/16:32 (1235-2015/16) av Ulrika Karlsson (M)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

ULRIKA KARLSSON
Riksdagsledamot (M)
2016-01-27
Dnr 1235-2015/16

Granskning av vice statsminister, klimat- och miljöminister Åsa Romsons bristande hantering av skriftligt samråd med riksdagens EU-nämnd.

Regeringens hantering av EU-politiken har kantats av bristande intern samordning och usel eller ingen förankring. Den bristfälliga interna samordningen har många gånger lett till handlingsförlamning i EU-arbetet och otydlighet inför riksdagens EU-nämnd. Moderaterna har i EU-nämnden vid upprepade tillfällen påtalat bristande underlag, för korta tidsfrister och otydliga mandat. Vi har även sett exempel på att regeringen ignorerar EU-nämndens ställningstaganden eller underlåter att uppfylla samrådsskyldigheten och helt enkelt rundar riksdagen. Trots upprepade, uttalade krav på kvalitetssäkring och tydlighet, kritik från KU gällande bristande uppfyllelse av samrådsskyldighet och vikten av att regeringen fullföljer EU-nämndens mandat ser vi ingen bättring från regeringen. Regeringens agerande i och gentemot EU-nämnden är inte bara ett uttryck för nonchalans gentemot riksdagen utan riskerar även Sveriges inflytande i EU. Moderaterna begär därför genom nio anmälningar att konstitutionsutskottet gör en bred granskning av regeringens hantering av EU-politiken med utgångspunkt i regeringens agerande gentemot riksdagen.

Den 16 september 2015 skickade regeringen en aktuell lista över troliga A-punkter avseende vecka 38 till riksdagens EU-nämnd för skriftligt samråd. Vissa av punkterna i materialet var på franska, utan översättning och utan kommentar från regeringen. Detta var inte första gången. "Tyst medgivande" gäller, vilket innebär att om man inte svarar så har regeringen erhållit mandat för sin ståndpunkt. Utan översättning och utan information eller kommentar på svenska måste underlaget anses undermåligt eftersom ledamöterna då inte har tillräckliga förutsättningar för att ta ställning till de aktuella punkterna. Franska är inte ett språk som talas allmänt i Sverige. Det kan inte krävas att EU-nämndens ledamöter ska behärska franska för att de ska kunna fullgöra sitt uppdrag.

På samma sätt som den 16 september 2015 har det vid flera andra tillfällen tillhandahållits underlag från regeringen som i praktiken har varit omöjliga för ledamöterna att ta ställning till (jämför exempelvis skriftligt samråd avseende vecka 39 år 2015 då A-punktlistan var på franska).

EU-nämndens beslut genom skriftliga samråd har ökat de senaste åren. Under detta riksdagsår har dessutom ett flertal beslut som skulle tagits på EU-nämndens möten skjutits upp och i stället behandlats genom skriftliga samråd. Detta eftersom regeringens underlag har varit så dåligt förberedda att krav framställts om att besluten ska tas senare. EU-nämndens ledamöter har alltså att hantera bristfälliga och dåligt förberedda underlag från regeringen både vid EU-nämndens möten och vid skriftliga samråd, samt ett ökat antal skriftliga samråd.

Skriftliga samråd har också använts rörande större och viktiga frågor, där samråd under ett av EU-nämndens möten hade varit lämpligare. Möjligheten att ställa frågor för att få klarhet angående det mandat som regeringen söker blir lidande när samrådet sker skriftligen.

KU har tidigare uttryckt att utskottet förutsätter att regeringen noggrant överväger behovet av att företrädesvis begära att beslutspunkter tas bort från A-punktslistor inför rådsmöten där samråd inte kan slutföras under en skälig tidsrymd (bet. 2009/10: KU20 s .39). Det är alltså fullt möjligt för regeringen att begära att vissa beslut tas bort från rådets möte ifall man bedömer att frågan är så pass viktig eller känslig att den kräver mer tid än ett par timmar för EU-nämnden att ta ställning till.

Med anledning av det ovannämnda bör konstitutionsutskottet granska om vice statsminister, klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) har brustit i uppfyllandet av sina grundlagsstadgade informations- och samrådsskyldigheter gentemot riksdagen.

Ulrika Karlsson

 

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.