Till innehåll på sidan

Regeringens hantering av besparingar inom försvarets materielförsörjning

KU-anmälan 2011/12:24 (050-1772-2011/12) av Peter Hultqvist (S)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

PETER HULTQVIST

Riksdagsledamot (S)

2012-03-21

Dnr 050-1772-2011/12

 

Begäran om granskning av regeringens hantering av besparingar inom försvarets materielförsörjning.

 

Den 29 februari 2012 presenterade Riksrevisionen sin rapport om regeringens besparingar inom försvarets materielförsörjning under 2008. Rapporten innehåller en svidande kritik mot regeringens hantering av frågan. Så här uttrycker man sig i rapportens sammanfattning:

 

"Besparingarna har haft en negativ påverkan på Försvarsmaktens möjligheter att upprätthålla vissa delförmågor som myndigheten bedömt som viktiga för myndighetens operativa förmåga. Riksrevisionens bedömning är att regeringen tog medvetna risker vad gäller Försvarsmaktens förmåga i samband med besparingarna."

 

"Granskningen visar också att regeringens besparingar i vissa fall har inneburit nya kostnader och bristande hushållning med resurser."

 

"Regeringen ville ta kontroll över materielförsörjningen och bedömde att Försvarsmakten själv inte skulle lyckas göra tillräckligt stora besparingar på den korta tid som fanns till förfogande...... Riksrevisionen menar dock att styrformen och tillvägagångssättet för att ta fram besparingarna har påverkat möjligheterna till insyn och ansvarsutkrävande."

 

"Arbetet med att ta fram besparingarna präglas av bristande dokumentation, och grundläggande krav på dokumentation har inte följts. Något skriftligt direktiv finns inte upprättat för genomförandegruppen, och det går således inte i efterhand att utläsa vad gruppens ställning och uppdrag var."

 

"Riksrevisionens bedömning är att regeringen inte har skapat förutsättningar för effektiv resurshållning."

 

"Riksrevisionens uppfattning är att regeringens val av arbetssätt, att själva ta fram besparingarna, medför problem med hur ansvaret kan utkrävas i efterhand. Eftersom det är regeringen som beslutat om besparingarna, blir regeringen också ansvarig för de brister som uppstår till följd av besparingarna. Detta är en avvikelse från den rådande rollfördelningen och försvårar ansvarsutkrävandet.”

 

"Utifrån granskningens iakttagelser är Riksrevisionens bedömning att den information som nått riksdagen om besparingarna och deras fullständiga innebörd inte är tillfredsställande."

 

Enligt Riksrevisionens uppfattning har regeringens hanterande av frågan inneburit att man:

  • Inte kunnat garantera den svenska försvarsförmågan
  • Inte hushållat med resurser
  • Inte respekterat den rådande rollfördelningen mellan regering och myndighet och därmed försvårat insyn och ansvarsutkrävande
  • Inte tillräckligt dokumenterat processen
  • Inte givit skriftliga direktiv till genomförandegruppen
  • Inte skapat förutsättningar för en effektiv resurshållning
  • Inte givit riksdagen tillfredsställande information av resultatet av arbetet.

 

Allt detta är givetvis synnerligen allvarliga brister, både ur rent sakpolitisk synvinkel men också ur konstitutionell. Om Riksrevisionens iakttagelser stämmer innebär det att regeringen på samliga dessa punkter brustit mot antingen bindande riksdagsbeslut, t ex kring försvarsförmågan, grundlag, t ex genom att det saknas kollektivt beslut kring direktiven till genomförandegruppen och budgetlagen genom att man inte hushållat med resurser.

 

Jag vill därför att konstitutionsutskottet granskar regeringen och försvarsdepartementets hantering av besparingar inom försvarets materielförsörjning under 2008 med utgångspunkt i Riksrevisionens rapport.

 

 

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.