Till innehåll på sidan

Regeringens kontakter med Naturvårdsverket om kalkbrytningen på Gotland

KU-anmälan 2014/15:20 (1498-2014/15) av Gustaf Hoffstedt (M)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

GUSTAF HOFFSTEDT
Riksdagsledamot (M)
2015-01-08
Dnr 1498-2014/15

Begäran om granskning av regeringens kontakter med Naturvårdsverket om kalkbrytningen på Gotland

Enligt miljöbalken 17 kap. 5 § 1 st ska en myndighet eller kommun som inom sitt verksamhetsområde får kännedom om en verksamhet som avses i 3 § underrätta regeringen om verksamheten. 3 § gäller bland annat verksamhet som bedrivs utanför ett Natura 2000-område, och som kan antas mer än obetydligt skada naturvärdena inom Natura 2000-området. Effekten av att verksamhet som kan skada ett Natura 2000-område anmäls till regeringen är att regeringen kan tillåtlighetspröva verksamheten.

Kalkbrytningen på Gotland har varit föremål för miljöprövning i olika instanser under en följd av år. Vad gäller Bungetäkten beslutade regeringen 2007 att inte göra en egen tillåtlighetsprövning, utan låta verksamheten prövas i domstol i stället. Det är viktigt att det görs noggranna miljöprövningar, men också angeläget att miljöintresset vägs på ett rimligt sätt mot betydelsen av kalkbrytningen för jobben på Gotland och för Sveriges mineralförsörjning.

För en tid sedan skrev Gotlands botaniska förening till regeringen och begärde att regeringen ska gripa in och göra en tillåtlighetsprövning av täkten Klinthagen, där Nordkalk ansökt om förnyat tillstånd. Enligt en företrädare för Naturvårdsverket, som intervjuades i P4 Radio Gotland den 17 november, ledde det till kontakter mellan regeringen och Naturvårdsverket.

Intervjun finns här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6020532&playaudio=5145464

Intervjun ger intrycket att regeringen uppmanade Naturvårdsverket att göra en sådan underrättelse som avses i miljöbalken 17 kap. 5 § 1 st när det gäller viss kalkbrytning på Gotland. Det framgår tydligt av intervjun att Naturvårdsverket inte hade haft för avsikt att på eget initiativ göra en underrättelse till regeringen, utan att underrättelsen kom till efter kontakter mellan regeringen och Naturvårdsverket.

Regeringsformen 12 kap. 2 § föreskriver att ingen myndighet, inte heller riksdagen eller en kommuns beslutande organ, får bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller mot en kommun eller som rör tillämpningen av lag. Detta är det så kallade förbudet mot ministerstyre. Frågan om ifall en underrättelse till regeringen ska göras enligt miljöbalken 17 kap. 5 § 1 st måste anses gälla tillämpning av lag och omfattas således av regeringsformens förbud mot ministerstyre. Om någon företrädare för regeringen eller Regeringskansliet har gett Naturvårdsverket instruktion att göra en underrättelse i enlighet med vad som ovan beskrivs bör det således utgöra ett brott mot förbudet mot ministerstyre.

Mot bakgrund av ovanstående begär jag att konstitutionsutskottet ska granska om någon företrädare för regeringen eller Regeringskansliet har brutit mot förbudet mot ministerstyre i kontakterna med Naturvårdsverket angående kalkbrytningen på Gotland.

Gustaf Hoffstedt

 

 

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.