Till innehåll på sidan

Statsministerns uttalanden i samband med en debatt i tv

KU-anmälan 2016/17:22 (260-2016/17) av Mattias Karlsson (SD)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

MATTIAS KARLSSON
Riksdagsledamot (SD)
2016-10-26
Dnr 260-2016/17

Hemställan om granskning av statsminister Stefan Löfven

Nazismens brott mot mänskligheten får aldrig falla i glömska, och dess gärningar får aldrig förminskas. Detta torde vara en ordning och omständighet som är angelägen för alla att upprätthålla och inte minst regeringens företrädare i synnerhet. Likväl har chefen för Sveriges regering, statsminister Stefan Löfven, vid ett flertal tillfällen genom oförsiktiga uttalanden bidragit till att devalvera betydelsen av denna ytterst allvarliga företeelse.

Senaste gången omdömet brast för statsministern i just detta avseende var under en debatt i SVT:s program Agenda den 9 oktober 2016. Under debatten om regeringsfrågan anklagade statsministern Sverigedemokraterna för att vara ett nazistiskt och rasistiskt parti.

Direkt efter partiledardebatten ändrade sig emellertid statsministern och skyllde på att något måste ha blivit "fel på hastigheten":
"- Ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, det står jag för..." var hans nya budskap.

Att statsministern på eget bevåg ändrade sig tyder förvisso på någon form av insikt om att han hade uttalat sig felaktigt. Men när Sveriges statsminister försöker tillvita Sverigedemokraterna, och i förlängningen också partiets väljare, dessa epitet är det inte bara en lögn, det är också historielöst och fullständigt respektlöst mot alla de miljontals människor som fallit offer för verklig nazism och rasism.

Samtidigt visar statsministerns beslut att självmant ändra sin utsaga efter debatten, när skadan redan var skedd, att han åtminstone mellan tiden för det första och det andra uttalandet varit medveten om att han for med osanning.

I ett annat uttalande under samma debatt angrep statsministern Sverigedemokraternas partiledare med påståendet: "Du valde att gå in ett parti som fortfarande hade hakkorsflaggor på sina möten. Det kommer du aldrig ifrån Jimmie Åkesson!".

När Dagens Nyheter, i en artikel daterad 2016-10-10 med rubriken "Expo: Inga belägg för att SD använt hakkors", konfronterade statsministern angående detta vidhöll Stefan Löfven alltjämt vad han tidigare anfört. I artikeln upprepar dessutom statsministern att: "Han gick med i partiet när de hade nazistiska flaggor... ". På frågan om han har belägg för detta, svarar statsministern: "Ja, det har jag.". När reportern frågar vad detta är för belägg lämnar statsministern följande undflyende svar: "Att det var så då, på den tiden hade man fortfarande det".

Att tonen i den politiska debatten stundtals kan vara hög är naturligtvis inget anmärkningsvärt utan en del av det politiska livet. Inte heller är retoriska knep särskilt ovanliga. Att däremot ljuga och använda sig av ett av historiens värsta brott mot mänskligheten i ett försök att vinna billiga politiska poäng genom att svartmåla sina politiska motståndare är inte värdigt vårt demokratiska samhälle. Det bidrar heller inte till att upprätthålla allmänhetens förtroende för den offentliga maktapparaten.

Det finns därför fog att KU granskar statsministerns uttalande och om det strider mot Regeringsformen. Objektivitetsprincipen i 1 kap. 9 § får anses innebära att information som utgår från det allmänna ska vara korrekt, vederhäftig och väl kontrollerad. Härutöver finns dessutom etiska riktlinjer inom Regeringskansliet att förhålla sig till. Av vad som framgått ovan synes det uppenbart att Stefan Löfven medvetet har lämnat information som inte uppfyller något av dessa kriterier.

 

Tillägg till anmälan 2016-10-13

Under Riksdagsdebatten onsdagen den 12 oktober 2016 påstod Statsministern i ett replikskifte med Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna inte ens hade röstat på sin egen budgetmotion. Detta är för det första inte med sanningen överensstämmande och för det andra hade det inte varit svårt att kontrollera om detta var sant bara genom att läsa Riksdagens voteringsprotokoll. Med anledning härav och av det som framförts ovan hemställer vi att Statsministern granskas även avseende detta påstående.

Mattias Karlsson (SD)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.