Till innehåll på sidan

Automatiskt uppehållstillstånd för asylsökande då gränserna för väntetiden överskrids

Motion 2002/03:Sf300 av Mauricio Rojas m.fl. (fp, m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om väntetiden i asylprocessen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om automatiskt uppehållstillstånd då normalväntetiden sex månader i första instans överskrids.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om automatiskt uppehållstillstånd när ettårsgränsen för den totala asylprocessen överskrids.

Motivering

Behovet av att reformera svensk flyktingpolitik är i dag allmänt erkänt. Rättssäkerhet och humanitet behöver förstärkas. Lagrådets svidande kritik mot regeringens förslag till ändring i lagarna (1991:572 och 2001:82) visar hur stort detta reformbehov är, och ett flertal riksdagsmotioner har tagit upp dessa angelägna ärenden. En av de mest förödande konsekvenserna av en havererad flyktingpolitik är de oacceptabelt långa väntetiderna, som många av dem som väntar på beslut måste uthärda i ovisshet och under extremt destruktiva levnadsvillkor.

Den som har besökt en svensk flyktingförläggning och bekantat sig med denna väntans tragedi vet att situationen är ohållbar ur alla synpunkter. Att träffa familjer som mals ner psykiskt och fysiskt och barn som har försökt begå självmord i denna eviga väntans desperation är en skakande upplevelse. Att ändra detta är en mycket viktig del av en reformering och humanisering av flyktingpolitiken. Vi föreslår omedelbara ändringar i flyktingmottagandet som sätter stopp för den statligt organiserade misshandeln av asylsökande som i dag pågår runt om i Sverige.

Vi föreslår helt enkelt att regeringens egna direktiv om väntetider i asylprocessen ska följas.

I regeringens regleringsbrev (regeringsbeslut 111:34) till Utlänningsnämnden anges bland annat:

Öppna ärenden avseende överprövning av beslut om avvisning eller utvisning får inte vara äldre än sex månader om inte särskilda skäl föreligger.

Liknande text står att läsa i regeringens regleringsbrev till Migrationsverket. I regeringens direktiv till Migrationsverket står på sidan 20 under huvudrubriken Migrationspolitik, underrubrik Verksamhetsområde Asyl följande:

Asylrätten värnas genom tidig, rättssäker och förutsägbar prövning av den sökandes skyddsbehov. Asylsökande ska erbjudas en human och värdig vistelse i landet under tiden deras ansökan om uppehållstillstånd prövas. Den totala väntetiden för den asylsökande bör vara högst 12 månader.

I strid mot detta är det i dag inte ovanligt med fleråriga asylprocesser med alla dess destruktiva följder. Vi känner till, och kan dokumentera, fall där mer än ett år har gått innan den asylsökande har fått komma till sin första utredningsintervju!

Som förklaring till detta oacceptabla tillstånd brukar brist på resurser i förhållande till antalet asylsökande anföras. Vi anser att denna förklaring inte kan godtas. Vi kan inte utsätta redan utsatta människor för ännu mer lidande på grund av felplanering eller bristande resurser. Det skall finnas en ordentlig resursbuffert för att kunna hantera normala variationer i antalet asylsökande. Om vi inte gör det så ska inte de asylsökande drabbas. Till och med Migrationsverkets egna beräkningar visar att en investering i en snabb asylprocess i längden innebär en kostnadsbesparing (oräknat mänskligt lidande, sjukvårdskostnader etc som blir en följd av de långa väntetiderna).

Vi föreslår att om väntetiden fram till beslut i första instans (Migrationsverket) överskrider 6 månader skall uppehållstillstånd beviljas om ej särskilda skäl föreligger.

Vi föreslår också att regeringens egna direktiv skall följas: ”Den totala väntetiden för den asylsökande bör vara högst 12 månader.” Om direktiven inte följs och inga särskilda skäl föreligger, skall den asylsökande automatiskt beviljas uppehållstillstånd.

Med särskilda skäl menar vi:

a. Om den asylsökande vägrar att samarbeta under asylprocessen.

b. Om det finns skälig misstanke om att den asylsökande är inblandad i kriminell eller terroristisk verksamhet.

Stockholm den 23 oktober 2002

Mauricio Rojas (fp)

Göran Lindblad (m)

Anna Grönlund (fp)

Per Bill (m)

Cecilia Nilsson Wigström (fp)

Gunnar Axén (m)

Allan Widman (fp)

Hillevi Engström (m)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om väntetiden i asylprocessen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om automatiskt uppehållstillstånd då normalväntetiden sex månader i första instans överskrids.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om automatiskt uppehållstillstånd när ettårsgränsen för den totala asylprocessen överskrids.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.