Till innehåll på sidan

Bra och billiga mediciner till tredje världen

Motion 2004/05:U271 av Rezene Tesfazion och Tone Tingsgård (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att medel från vårt svenska u-landsbistånd anslås för att snabbt utveckla och distribuera bra och billigare mediciner till tredje världens folk.

Motivering

Infektionssjukdomar dödar varje år 14 miljoner människor. 90 % av dessa kom från fattiga utvecklingsländer. Ofta fanns livräddande medicin tillgänglig men prisnivåerna var så höga att de sjuka inte hade råd med dem.

En avgörande faktor till de höga priserna är internationella patentregler som skapar en monopolsituation på läkemedel. Patentreglerna i världshandelsorganisationen WTO är mycket omtvistade. Avtalet från 1995 går under namnet TRIPS som står för Trade Related Aspects of Intellectual Property Rigths reglerar immaterialrätt eller skydd av intellektuell egendom.

Avtalet ger patenthållaren rätt till monopol i 20 år. Avtalet är mycket avancerat och satt till nivåer som är anpassade för industriländer. Kritiken från afrikanska stater, från FN-organ och folkrörelser har gällt flera olika aspekter av avtalet bl.a. :

  • Avtalet riskerar att bidra till att minska den biologiska mångfalden då starka företag tar patent på olika livsformer i form av växter.

  • Avtalet innebär att rätten till liv kan patenteras.

  • Tillgång till livräddande mediciner minskar då möjligheter till att producera ickepatenterade kopior minskar (generika). Monopolsituationen hindrar både produktion och handel.

Många u-länder har utvecklat egen inhemsk läkemedelsindustri med kapacitet att tillverka och exportera lokala varianter av mediciner från väst till avsevärt lägre priser. Det handlar om bl.a. Indien, Brasilien, Thailand.

Industriländer och de stora läkemedelsbolagen utsätter fattiga länder för stor press att inte använda sig av billiga kopior utan att så strikt som möjligt följa antingen existerande patentlagstiftning under TRIPS eller till och med gå längre.

Ett av de få fall som uppmärksammats offentligt är när fyrtio av världens största läkemedelsbolag våren 2001 gick till domstol i Sydafrika. Företagen hävdade att Sydafrikas regerings uppmaning att använda billiga kopior generika i offentlig sjukvård var att betrakta som egendomstöld. Efter en global proteststorm drog företagen tillbaka sin stämningsansökan.

Vid WTO:s ministermöte i Doha i november 2001 antogs en särskild deklaration om TRIPS och hälsa. Deklarationen befäster u-länders rätt att i vissa lägen använda sig av undantagsregler i avtalet, framför allt tvångslicensering (dvs. att tillverka läkemedel utan patentinnehavarens tillstånd). TRIPS-avtalet säger dock att produktion under "tvångslicensiering" i princip bara får göras för den inhemska marknaden. Men många u-länder har ändå inte teknisk kapacitet att själva producera mediciner, det gäller till exempel för de flesta afrikanska länder.

WTO-deklarationen ger utvecklingsländerna en öppning att söka undantag från de bindande WTO-avtalen. Tyvärr har deklarationen i vissa fall tolkats som en "lösning" på problemen med monopolsituationen och konflikten kring tillgång

I praktiken innebär TRIPS-avtalet att länder som Indien, Thailand och Brasilien år 2005 måste anpassa sig till avtalet. Den innebär att dessa länder snart måste upphöra med sin existerande produktion av de billigaste kopiorna.

Dessa länder producerar de i särklass billigaste bromsmedicinerna mot hiv-aids idag. När elva länder i Latrinamerika gemensamt förhandlade om priser med läkemedelsbolag och inkluderade de billiga kopiorna föll priserna från 5 000 US Dollar för ett års behandling till 356 US Dollar per år.

Forskare har pekat på riskerna med att bl.a. Thailand och Indien måste anpassa sig till TRIPS och varnat för prisökningar på flera hundra procent. Undantagsmekanismen i WTO Doha är så politiskt och juridiskt komplicerad att inget land ännu har använt sig av den. Tvärtom är det stora hotet att USA, och enligt en del uppgifter även EU, i bilaterala och regionala avtal kräver lagstiftning som går längre än vad TRIPS gör.

Stockholm den 4 oktober 2004

Rezene Tesfazion (s)

Tone Tingsgård (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att medel från vårt svenska u-landsbistånd anslås för att snabbt utveckla och distribuera bra och billigare mediciner till tredje världens folk.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.