Till innehåll på sidan

En folkbildningskampanj inför valet till Europaparlamentet

Motion 2017/18:748 av Thomas Strand (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-09-29
Granskad
2017-09-30
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga att stärka motivationen till ett ökat valdeltagande i kommande Europaparlamentsval genom en bred folkbildningskampanj och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

2019 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och det är angeläget att valdeltagandet blir högt. Det är ytterst en demokratisk fråga. Sverige ska vara ett aktivt medlemsland i EU. Det är också viktigt att väljare i Sverige ser värdet av att påverka politiken genom att använda sin rösträtt.

Det är glädjande att valdeltagandet i Sverige ökade vid det senaste valet till Europaparlamentet, men vi kan inte vara nöjda med att drygt 50 % röstade. Ambitionen måste vara att nå ett större valdeltagande i kommande val. Ansvaret för att uppnå en större motivation till att rösta åvilar många aktörer. Självfallet har partierna här särskilt ansvar för att motivera till ett ökat röstdeltagande.

En sådan viktig aktör är folkbildningens olika organisationer. Svensk folkbildning har spelat och spelar fortfarande en viktig roll för demokrati, lärande och bildning. Många människor har genom folkbildningens pedagogik fått ny och ökad kunskap. Man har fått möjligheter att påverka sin egen livssituation och inspirerats till samhällsengagemang. På så sätt har människors makt över sina egna liv ökat.

Naturligtvis ska folkbildningen vara fri och obunden. Det hindrar inte att folkbildningen i sin roll som aktör för utveckling och förändring kan samverka med offentliga myndigheter, ideella organisationer och näringsliv. Det är få organisationer som når så långt och brett ut i det svenska samhället som folkbildningens aktörer. Folkhögskolor och studieförbund kan vara drivkrafter för lokal och regional mobilisering och utveckling. Staten har utifrån denna grundhållning förstått vikten av att fördjupa samtalet om demokrati, lärande och samhällsutveckling genom att stödja folkbildningens organisationer med ett generellt statsbidrag och med särskilda medel för särskilda satsningar.

Inför kommande val till Europaparlamentet ser jag värdet av en bred folkbildningskampanj. Folkbildningens olika aktörer skulle på ett särskilt sätt kunna delta i arbetet för att öka kunskapen om EU och tydliggöra vikten av att nyttja sin rösträtt. Det kan exempelvis ske genom studiecirklar, föreläsningar, utställningar eller kulturprogram.

Jag anser att regeringen bör överväga att stärka motivationen till ett ökat valdeltagande i kommande Europaparlamentsval genom en bred folkbildningskampanj.

 

Thomas Strand (S)

 

 

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga att stärka motivationen till ett ökat valdeltagande i kommande Europaparlamentsval genom en bred folkbildningskampanj och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Konstitutionsutskottet
    Betänkande 2017/18:KU35
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.