Till innehåll på sidan

Ett samlat bostadsförsörjningsprogram för Stockholm-Mälardalen

Motion 2002/03:Bo294 av Reynoldh Furustrand m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Bostadsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett samlat bostadsförsörjningsprogram för Stockholm–Mälardalen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om villkoren för investeringsbidrag för nyproduktion av hyresrätter i Mälardalen.

Motivering

Mälardalen står för drygt 33 % av befolkningen i Sverige, nästan 50 % av rikets ekonomi samt ännu större andel av den ekonomi som är i tillväxt. Befolkningen i Mälardalen har de senaste åren ökat med ca 18 000–22 000 invånare/år. Samtidigt har bostadsbyggandet stannat på drygt 6 000 nya bostäder år 2001 mot rimligen ca 10 000–18 000 nya bostäder. Det alltför begränsade bostadsbyggandet sker i Stockholms län trots att befolkningstillväxten i de angränsande länen till Stockholm just nu relativt sett ökar kraftigt.

Bristen på bostäder och bostadsmarknadens begränsade effektivitet gör denna till det för närvarande allvarligaste tillväxthindret för Mälardalen och därmed för hela Sveriges tillväxt och välfärd. Regeringen bör agera t ex genom att ge Boverket och berörda länsstyrelser i uppdrag att ta fram förslag till ett ökat bostadsbyggande i Mälardalen. Uppdraget bör också ge utrymme att lämna förslag till att öka konkurrenssituationen på bostadsmarknaden.

Rättvisa förutsättningar för produktion av hyresrätter i Mälardalen

I Stockholms län samt i Malmö- och Göteborgsregionerna ges ett investeringsstöd med minst 25 % för nya hyresbostäder. I Sörmland och delar av Uppsala och Västmanlands län är motsvarande stöd max 15 % trots att produktionskostnaderna i flera kommuner i Mälardalen är högre än i Malmö och Göteborg. Genom marknadens begränsade intresse i skuggan av Stockholms län har detta inneburit att det i princip inte byggs några hyresbostäder i angränsade län.

De genomsnittliga produktionskostnaderna i delar av Mälardalen är väl i paritet med och i regel högre än t ex Malmöregionen. Hela Mälardalen är idag integrerad med Stockholmsregionens arbets- och bostadsmarknad. Trots detta har den del som inte tillhör Stockholms län ett betydligt lägre stöd än resten av storstadsregionerna. Detta visar att regering och riksdag även inom bostadspolitiken behöver styra utifrån det Mälarregionbegrepp som Stockholmsberedningen arbetar för vad gäller infrastruktursatsningar.

Vi förutsätter – mot bakgrund av akut bostadsbrist i kombination med stora svårigheter att få igång nyproduktionen av hyresrätter – att Boverkets beslut om regionindelning förändras så att den högre bidragsnivån även skall tillämpas i till Stockholmsregionen angränsande kommuner i Mälardalen som tydligt ingår i en gemensam arbets- och bostadsmarknad.

Stockholm den 22 oktober 2002

Reynoldh Furustrand (s)

Inger Lundberg (s)

Berndt Sköldestig (s)

Sven-Erik Österberg (s)

Mats Berglind (s)

Tommy Waidelich (s)

Sylvia Lindgren (s)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett samlat bostadsförsörjningsprogram för Stockholm och Mälardalen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om villkoren för investeringsbidrag för nyproduktion av hyresrätter i Mälardalen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.