Gröna jobb som övergångsarbete

Motion 2002/03:A204 av Barbro Feltzing (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa övergångsarbeten.

Motivering

Gröna jobb är ett sätt att integrera miljöfrågorna i arbetsmarknadspolitiken, som det sägs i budgetpropositionen. Gröna jobb, som de har utförts i skogsvårdsstyrelsernas regi inom ramen för arbetsmarknadspolitiken, är miljö- och kulturprojekt. Arbetena utförs för att säkerställa natur- och kulturmiljövärden, och för att detta arbete skall vara meningsfullt måste det följas upp med skötselåtgärder. En minskad verksamhet hotar nu att äventyra dessa arbeten på grund av regelverket.

I Kalmar län t ex har skogsvårdsstyrelsen tillsammans med länsstyrelsen skaffat nödvändiga medel för vård och skötsel av naturreservat. Tyvärr visar det sig att arbetsförmedlingen inte har några pengar att betala de presumtiva deltagarna. Istället går nu dessa människor öppet arbetslösa på a-kassa, samtidigt som skogsvårdsstyrelsens fordon, arbetsledning och utrustning står still och reservaten inte får den vård som behövs. Så kallade övergångsarbeten, som AMS har lagt fram som förslag, skulle här kunna hjälpa dessa deltagare till ett arbete, som annars inte kommer till stånd, när få tillfällen och möjligheter står till buds. Införande av s.k. övergångs­arbeten vid denna sorts verksamhet bör ges regeringen tillkänna.

Dessa gröna jobb är i linje med strävan att förena miljö- och sysselsättningsmål och samtidigt påskynda omställningen till en ekologiskt hållbar utveckling. Dessa jobb i skogsvårdsstyrelsernas regi är konkreta exempel på ett myndighets- och sektors­övergripande samarbete, som skapar synergieffekter, när olika politiska mål kan förenas och bidra till ett ekologiskt samhälle.

Behov av och efterfrågan på arbeten av detta slag inom miljöområdet har funnits stadigvarande under lång tid, oavsett konjunktur- och sysselsättningsläge. Även idag, när antalet arbetslösa minskar, så efterfrågar arbetsmarknadsmyndigheterna arbeten inom skogs- och miljöområdet för ett inte obetydligt antal arbetslösa, som ofta är lokalt bundna och för vilka det finns begränsat med alternativ. Idag talas mycket om behovet av en övergångsmarknad, antingen på vägen mot ett ordinarie arbete eller i studie­förberedande syfte.

Arbeten inom natur- och kulturmiljövård i kombination med utbildning skulle kunna spela en sådan här roll. Fördelen är att arbetena inte kommer i konflikt med ordinarie arbetstillfällen.

I Värmland har skogsvårdsstyrelsen tillsammans med länsstyrelsen och länsarbets­nämnden utarbetat ett projekt med gröna jobb som kan generera 192 nya arbetstillfällen i den värmländska skogen och möjliggöra en nyskapande verksamhet i glesbygden. Efter en treårig anställning av blandad utbildning och arbete, skall aktiva, offensiva och välutbildade människor bli resultatet. Värmland har en stor erfarenhet av samverkan mellan myndigheterna och har utvecklat en stor kunskap inom området, som kommer att gagna samhället i stort, och projektet har goda möjligheter att bilda skola för hela landet.

Det behövs en samlande kraft, som ger starttrygghet och som bygger upp kunskap, kontaktnät och framtidstro för att få till nya arbetstillfällen på hemorten. En snar utredning behövs för att klarlägga hur staten på bästa sätt kan stödja och medverka till att gröna jobb kan fortsätta att bedrivas och att även nya, behövliga projekt med gröna jobb kan komma igång.

Stockholm den 14 oktober 2002

Barbro Feltzing (mp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen vad i motionen anförs om att införa övergångsarbeten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.