Hemslöjdsrörelsen som folkrörelse

Motion 2002/03:Kr306 av Anne Ludvigsson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förutsättningar för hemslöjdsrörelsen som folkrörelse.

Motivering

Hemslöjdens uppgift idag är

  • att bevara, förvalta och sprida kännedom om ett kulturarv, som ger oss en kulturell identitet,

  • att förmedla en kunskapstradition, som upprätthåller hantverksskicklighet och

  • att förnya och utveckla slöjden på traditionens grund för att skapa funktionella slöjdprodukter anpassade till dagens behov.

Hemslöjden har ett stort kunskapsarv att förvalta och vidareförmedla men också att utveckla. Det gäller såväl materialkunskap, teknikkunskap som formspråk och kvalitet.

Hemslöjden har genom sin lokala förankring bevarat en mångsidighet och ursprunglighet som blir alltmer åtråvärd för att Sverige designmässigt skall kunna hävda sig i internationella sammanhang. Ofta avspeglas hur konstnärer och formgivare inspireras av den svenska slöjdtraditionen, dess symboler och formspråk. 1995 års kulturutredning påpekade hemslöjdens roll som en inspirationskälla för annan konstnärlig verksamhet liksom även för industriell formgivning och mönsterutveckling.

Hemslöjden kännetecknas av tyst kunskap, av färdighets- och förtrogenhetskunskap. Slöjdkunskap innebär en problemlösningsförmåga, där individen kombinerar dessa kunskapsformer på ett kreativt och fantasirikt sätt. Att förmedla denna typ av kunskap, som blir alltmer sällsynt i dagens samhälle är en av hemslöjdens uppgifter, inte minst i arbetet som riktas mot barn och ungdom. Ett stort nyskapande projekt riktat mot barn och ungdom och de vuxna runt barnen planeras i form av en turnerande Slöjdcirkus 2003–2005.

Hemslöjden arbetar centralt genom Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR, Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH och på regional nivå genom landets hemslöjdskonsulenter och hemslöjdsföreningar.

SHR är den ideella hemslöjdsrörelsens paraplyorganisation med ett litet centralt kansli bestående av 2,25 tjänst. Anslaget var oförändrat under sju år, 1994–2001, utan någon pris- och lönekostnadsuppräkning samtidigt som verksamhetsnivån har varit mycket hög. Detta har inneburit kris med utbrändhet som resultat på det mycket lilla centrala kansliet. SHR erhöll ett utökat anslag med 200 000 kr 2001, vilket skall jämföras med det reella behovet och hemställan om 750 000 kr.

Under det senaste året har en genomgång och analys av kansliets struktur och samtliga funktioner gjorts. Dessutom har en enkät gjorts riktad mot de regionala hemslöjdsföreningarna för att analysera bristerna i organisationen. Medlemsantalet sjunker inom organisationen samtidigt som hemslöjdsintresset i samhället ökar. För att kunna serva en medlemsorganisation med 29 medlemsföreningar, 75 lokalföreningar och ca 16 000 enskilda medlemmar krävs utökade resurser i form av ytterligare en och en halv tjänst som kan utveckla arbetet mot föreningarna och ansvara för vissa administrativa basfunktioner. För att kunna rekrytera fler medlemmar och bygga ut det ideella arbetet mot barn och ungdom krävs ett effektivt central kansli som kan samordna gemensamma verksamheter i hela landet. Exempel på en sådan aktivitet är Hemslöjdens Dag som initierades under 2001. Om resurser finns kan denna och liknande verksamheter bli än mer slagkraftiga och engagera än fler människor på lokal och regional nivå. Genom ett centralt kansli kan stora samordningsvinster göras och insatta resurser ge mångdubbelt i utbyte genom det regionala nätverket.

Hemslöjdsrörelsen är en stor tillgång i vår demokrati. Att mötas i det praktiska görandet, i slöjdarbetet skapar kontakt och förståelse utan ord. Hemslöjden kan bli en mötesplats där vi ser hur vårt kulturarv har format samhället och genom hemslöjdens teknik- och materialkunnande kan vi förmedla kunskap om hur vi kan nå ett samhälle som präglas av hållbar utveckling. Hemslöjden kan få människor att känna sig delaktiga och identifiera sig med vårt kulturarv för att kunna möta andra kulturer, se likheter och influenser från andra länder.

Stockholm den 18 oktober 2002

Anne Ludvigsson (s)

Sven-Erik Österberg (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)

Ronny Olander (s)

Inger Lundberg (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förutsättningar för hemslöjdsrörelsen som folkrörelse.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.