Till innehåll på sidan

Industrihampa klassad som energigröda

Motion 2004/05:MJ262 av Birgitta Carlsson och Lars-Ivar Ericson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att industrihampa godkänns för energiproduktion.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att industrihampa som energigröda får odlas på EU-träda för marknadsanpassad produktion.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att industrihampan frikopplas från narkotikaproblematiken.1

1 Yrkande 3 hänvisat till SoU.

Motivering

Lönsamheten inom jordbruket har under många år minskat och det krävs uppfinningsrikedom hos lantbrukarna för att hitta produkter som ger större inkomster. I dag finns en vikande marknad för foderspannmål bland annat för att djurbesättningar försvinner. Eftersom arealen som inte behövs för livsmedelsproduktion hela tiden ökar är det viktigt att hitta andra alternativ att använda åkermarken till.

Vi har ett område där vi vet att behovet av förnybarhet är stor och vi vet också att den kommer att bli ännu större. Det är efterfrågan på förnybar energiproduktion. Eftersom kärnkraften på sikt skall fasas ut är det viktigt att ta tillvara alla möjligheter att producera förnybar energi. Ett energislag som provats med stor framgång är industrihampan. Med rådande priser på biobränsle måste en energigröda ha en mycket hög avkastning för att odlingen skall ge ett ekonomiskt tillskott. Det är egentligen endast industrihampa som ligger på en skördenivå på cirka 20 ton ts/ha som kan vara riktigt intressant.

Det finns många fördelar med industrihampan. Den kan odlas effektivt då den är ettårig, och den skadar inga täckdiken som salix gör, vilket innebär att man lätt kan styra tillgång och efterfrågan. Det ger också en flexibilitet i produktionen i en bransch som annars får planera flera år i förväg. Idag är det brist på bioenergimaterial så en del av massaveden flisas direkt och går till fjärrvärmeverken. Inte heller pelletstillverkare får tillräckligt med material för full produktion.

Om jordbruket kunde odla industrihampa med samma villkor som övriga energigrödor skulle bristen försvinna och vi kunde öka mängden bioenergi, som ju är ett av våra miljömål. Dessutom är grödan en utmärkt ogräsbekämpare, och genom det kan mängden ogräsbekämpningsmedel reduceras.

Oron att industrihampan skulle kunna användas för framställning av narkotika är mycket starkt överdriven. De sorter som är godkända för odling har så låg halt av THC att det krävs drygt 1 200 kilo av materialet för att uppnå narkotisk effekt. Redan nu finns det sorter som är helt fria från THC.

Stockholm den 22 september 2004

Birgitta Carlsson (c)

Lars-Ivar Ericson (c)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att industrihampa godkänns för energiproduktion.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att industrihampa som energigröda får odlas på EU-träda för marknadsanpassad produktion.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att industrihampan frikopplas från narkotikaproblematiken.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.