Invandrarakademin vid Borås högskola

Motion 2002/03:Ub431 av Sonja Fransson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om Högskolan i Borås fortsatta arbete med att utveckla Invandrarakademin.

Motivering

I olika sammanhang talar vi om vikten av integration av människor som kommer från andra länder. Vi arbetar intensivt för att människor med utländsk bakgrund skall komma in på arbetsmarknaden. Samtidigt vet vi att det i Sverige finns många kompetenta personer av utländsk härkomst med akademisk utbildning eller motsvarande som tvingas acceptera enkla arbeten utan att man på allvar söker ta vara på den kompetens som dessa har med sig till Sverige.

Högskolan i Borås har nyligen startat ett projekt som man kallar för ”Invandrarakademi”. Syftet med Invandrarakademin är att utgöra en nationell resurs för invandrare och flyktingar. Detta dels genom att erbjuda utvärdering av utländska akademikers reella kompetens, dels genom att ge kompletterande utbildningar vid eller genom HB, i syfte att dessa utländska akademiker skall kunna få en svensk eller i Sverige godtagen akademisk examen/ut­bild­ning. Såväl introduktionsutbildning som kompletterande utbildningar skall bygga på individuella behov och därför måste olika alternativ kunna erbjudas olika individer.

I samarbete med näringsliv och arbetsliv erhåller varje student vid Invandrarakademin därför två mentorer, en från akademin och en från näringslivet/
ar­betslivet.

Invandrarakademin i Borås syftar också till att främja kulturkommunikation och det mångetniska samhället, öka förståelsen för andra kulturers religion, seder och bruk och därmed verka för att individer av utländsk härkomst lättare kan integreras i det gemensamma svenska samhället.

Högskolan samverkar med Sjuhärads kommunalförbund, Flyktingmottagningen i Borås kommun, Arbetsförmedlingen och Vuxenutbildningen i Borås samt Industri- och Handelsklubben.

De tjugo personer som nu i höst antagits till den första utbildningsomgången kommer från Afrika (Liberia, Somalia, Rwanda, Kongo), Asien (Afghanistan), Europa (England, Tyskland, Grekland), Mellanöstern (Irak, Iran), USA samt Östeuropa (Ryssland, Ukraina, Yugoslavia).

Könsfördelningen är åtta kvinnor och tolv män; sjutton personer har universitetsexamen från utlandet och tre personer har två eller flera års universitets/högskoleutbildning. Samtliga var vid antagningen föremål för någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd eller levde på socialhjälp. Redan nu har två erhållit fast arbete och ytterligare två har beslutat sig för att gå över till fortsatta universitetsstudier på hela program. Målsättningen är att, vid detta läsårs slut sommaren 2003, ingen av de nu antagna skall behöva uppbära socialhjälp eller vara föremål för andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Vi anser att det är mycket angeläget att Högskolan i Borås ges möjlighet att fortsätta denna mycket viktiga och redan framgångsrika verksamhet för personer med utländsk bakgrund.

Stockholm den 21 oktober 2002

Sonja Fransson (s)

Arne Kjörnsberg (s)

Berndt Ekholm (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om Högskolan i Borås fortsatta arbete med att utveckla Invandrarakademin.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.