Till innehåll på sidan

Kvalitetssäkring av coachning

Motion 2017/18:1486 av Barbro Westerholm och Lars Tysklind (båda L)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-03
Granskad
2017-10-03
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kvalitetssäkring av utbildningen av coacher samt att tillsyn av deras verksamhet införs i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Coaching började etableras i Sverige under 1990-talet och är idag en verksamhet som används såväl inom arbetslivet som i privatlivet. Coaching syftar till att stärka och utveckla individen och kan användas vid olika situationer i livet. Det kan handla om att utvecklas som ledare (chefscoaching), att hitta nya strategier i karriären eller att hitta ett nytt jobb (karriärcoaching), att nå affärsmål eller verksamhetsmål (business coaching) eller att nå mål i livet (life coaching).

Allteftersom efterfrågan ökat har också antalet utövare (coacher) vuxit: Det har över tid stått alltmer klart att det finns coacher med stora variationer vad gäller utbildning och annan relevant bakgrund/erfarenhet. Detta blev inte minst tydligt i samband med Arbetsförmedlingens upphandling av de s.k. jobbcoacherna som visade på klara kvalitetsbrister.

Idag finns det coacher som är ”certifierade” i kraft av att de gått någon form av utbildning i hur man arbetar med coachning. Problemet med detta är dock att det idag är fritt fram för vem som helst att utbilda och certifiera coacher. Det finns ingen tillsyn över vare sig de som utbildar eller certifierar coacher eller över de enskilda utövarna av coachning. Detta kan ställas i jämförelse med exempelvis legitimerade psykologer, läkare och andra som dels genomgår godkända akademiska utbildningar, dels står under Socialstyrelsens kontroll/tillsyn.

ICF (International Coach Federation) är en organisation med uppgift att utforma utbildningar och godkänner leverantörer av dessa samt kravställer vad den enskilde ska ha för utbildning/erfarenhet för att certifieras på olika nivåer. Men det här är kommersiella företag och varken de eller de som certifieras av dem står under någon oberoende tillsyn. Det är upp till dem själva vilka krav som ska ställas och hur man mäter att dessa uppnås. De ställer inte heller några förkunskapskrav på de som utbildas utan kurserna är öppna för envar.

I länder som Danmark, England, Tyskland, Österrike och Australien kan man få utbildning i coachning vid universitet. Något motsvarande finns inte i Sverige. Vi anser att frågan om kvalitetssäkring av coachning genom akademisk utbildning och tillsyn av verksamheten av en myndighet som Socialstyrelsen bör införas i Sverige.

 

 

Barbro Westerholm (L)

Lars Tysklind (L)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kvalitetssäkring av utbildningen av coacher samt att tillsyn av deras verksamhet införs i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2017/18:UbU15
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.