Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2007/08:83 Godkännande av Prümrådsbeslutet

Motion 2007/08:Ju26 av Thomas Bodström m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2007/08:83
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2008-04-02
Bordläggning
2008-04-03
Hänvisning
2008-04-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår proposition 2007/08:83.

Motivering

Det är angeläget att det internationella polissamarbetet utvecklas så att kampen mot den gränsöverskridande brottsligheten kan bedrivas effektivt. De brottsbekämpande myndigheterna är viktiga aktörer för att bekämpa grova brott och terrorism. Under den socialdemokratiska regeringens tid utvecklades insatserna för brottsbekämpning och det polisiära samarbetet kraftigt inom EU.

Vi har nu en gemensam terroristbrottslag och en lag som syftar till att bl.a. bekämpa finansiering av terrorism. Vidare har beslut om gemensamma utredningsgrupper och en europeisk arresteringsorder genomförts. Inom ramen för Schengensamarbetet har det gränsöverskridande polissamarbetet utvecklats, både på nordisk nivå och EU-nivå. I dag kan dansk polis i jakten på en misstänkt följa efter över Sveriges gränser enligt Schengenavtalet. Utländsk polis kan bistå svensk t.ex. för att undvika kravaller och läktarvåld. Utländsk polis kan bistå vid operationer mot människohandlare och narkotikasmugglare.

Regeringen lämnar nu en proposition i vilken man föreslår att riksdagen ska godkänna ett förslag (Prümrådsbeslutet), vilket syftar till att gå betydligt längre än det samarbete mellan polisiära myndigheter i EU:s medlemsländer som finns i dag.

Rådsbeslutet innebär att gemensamma polisiära insatser ska kunna genomföras på begäran av ett medlemsland som ber andra medlemsländers polis om hjälp (artikel 17). Därmed öppnas det upp för polisiär operationell myndighetsutövning över gränserna inom EU. Det innebär att fransk, italiensk eller polsk polis kan verka i Sverige, mot svenska medborgare, något som hittills har varit främmande i Sverige i denna utsträckning.

Socialdemokraterna är positivt inställa till ett utökat samarbete inom EU. Vi är dock mycket tveksamma mot detta nya slag av samarbete. Utländsk polis ska inte agera självständigt i Sverige, på eget initiativ. Denna princip är viktig för oss. Det är svensk polis som ska avgöra hur man avvärjer fara och ha kontroll över ingripanden där våld kan krävas.

När det föreslås kommande lagstiftningsförändringar av sådan här stor vikt, menar vi att regeringen på ett tydligare sätt måste visa vad dess ställningstaganden på EU-nivå kommer att få för effekter på svensk lagstiftningsnivå. Det är viktigt att veta om regeringen har för avsikt att låta utländska polisiära myndigheter kunna verka i Sverige, och i så fall under vilka förutsättningar detta ska kunna ske.

Vi menar också att regeringen måste tydliggöra för hur man ser på utvecklingen inom EU på området. De skrivningar som finns i Prümrådsbeslutet pekar ut en färdriktning som öppnar upp för en gemensam EU-polis. En principiell fråga är naturligtvis om regeringen ser det fördjupade samarbetet som ett första steg mot en gemensam operationell polis inom EU.

Regeringen bör visa ett bra underlag för de beslut som ska tas. Till exempel finns det inte någon utvärdering av hittillsvarande tillämpning av Prümsamarbetet mellan de tidigare fördragsslutande staterna. En sådan utvärdering förefaller ha varit ett naturligt underlag i beslutsprocessen.

Vi skulle även vilja se ett tydligare ställningstagande från regeringens sida om tjänstemän som i enlighet med reglerna i rådsbeslutet verkar på en annan stats territorium ska omfattas av JK:s och JO:s tillsyn.

Sammanfattningsvis menar vi att ett överlämnande av myndighetsutövning till utländska myndigheter enligt artikel 17 kräver tre fjärdedels majoritet i kammaren enligt 10 kap. 5 § regeringsformen. Vi menar att artikel 17 inte ska införlivas i svensk lagstiftning. Med anledning av det ovan sagda ser vi det inte som möjligt att godkänna Prümrådsbeslutet som det är utformat i dag, även om det i vissa delar förbättrar polisens informationsarbete på ett positivt sätt.

Slutligen vill vi säga att det är angeläget att det internationella polissamarbetet utvecklas vidare så att kampen mot den gränsöverskridande brottsligheten kan bedrivas effektivt. Vi välkomnar därför ett fördjupat samarbete.

Stockholm den 1 april 2008

Thomas Bodström (s)

Margareta Persson (s)

Elisebeht Markström (s)

Karl Gustav Abramsson (s)

Kerstin Haglö (s)

Christer Adelsbo (s)

Maryam Yazdanfar (s)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.