Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2012/13:63 Utvidgad målgrupp för samhällsorientering samt ett kunskapsunderlag och en analys om integrationens tillstånd och utveckling

Motion 2012/13:A16 av Ylva Johansson m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2012/13:63
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2013-01-28
Bordläggning
2013-02-01
Hänvisning
2013-02-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att samhällsorientering ska erbjudas alla nyanlända som antingen är folkbokförda i Sverige eller har uppehållstillstånd under minst ett år.

Utvidga målgruppen ännu mer

Etableringsreformen har funnits i två år. Vi socialdemokrater menar att det var rätt att föra över ansvaret för etableringen till Arbetsförmedlingen men vi har varit kritiska till att många nyanlända inte omfattas av reformen. Nu återkommer regeringen med förslag om utvidgad målgrupp för samhällsorienteringen men fortfarande omfattas inte alla.

I propositionen föreslås en ny lag om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare. Enligt den ska kommunerna vara skyldiga att erbjuda samhällsorientering för delar av den grupp nyanlända invandrare som inte omfattas av målgruppen i lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare.

Vi menar att målgruppen för samhällsorientering behöver utvidgas och ställer oss positiva till de föreslagna förändringarna. Samtidigt menar vi att den utvidgning som föreslås inte räcker. Liksom en rad remissinstanser ser vi inget skäl till att inte vidga målgruppen ytterligare.

Därför instämmer vi i det resonemang som bl.a. Diskrimineringsombudsmannen (DO) och Landsorganisationen i Sverige (LO) för fram: Samhällsorientering ska erbjudas alla nyanlända som antingen är folkbokförda i Sverige eller har uppehållstillstånd under minst ett år.

Det är viktigt att den information som ingår i samhällsorienteringen erbjuds alla utifrån en likabehandlingsprincip. De undantag som föreslås i propositionen som ska ske utifrån ålder och nationalitet vill vi ta bort, eftersom de sätter upp hinder för en ganska liten grupp personer som mycket väl skulle kunna omfattas.

Vi anser att det är viktigt att så många som möjligt får kunskaper och insikter om det svenska samhället.

Samhällsorientering handlar inte enbart om etablering i arbetslivet, även om det är ett rimligt perspektiv för dem som är i arbetsför ålder. Generellt ger samhällsorientering bättre förutsättningar för fler att få grundläggande förståelse för det svenska samhället. På så sätt skapas ökade möjligheter till delaktighet i samhället.

Vi menar att det inte finns någon anledning att utesluta yngre eller äldre som också har behov av samhällsinformation. Vi vill också poängtera att det finns en viktig jämställdhetsaspekt med en utvidgad målgrupp. Om fler, såväl kvinnor som män, har möjlighet att få ta del av samhällsorientering kommer det att ha positiva effekter på jämställdheten.

Bland remissinstanserna pekar flera länsstyrelser på att det krävs förtydliganden och föreslår att tillsynen utreds. Vi efterlyser också ett tydligare tillsynsuppdrag för bättre kvalitetssäkring.

Stockholm den 21 januari 2013

Ylva Johansson (S)

Ann-Christin Ahlberg (S)

Johan Andersson (S)

Patrik Björck (S)

Kerstin Nilsson (S)

Raimo Pärssinen (S)

Maria Stenberg (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att samhällsorientering ska erbjudas alla nyanlända som antingen är folkbokförda i Sverige eller har uppehållstillstånd under minst ett år.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.