Till innehåll på sidan

Nyföretagande enligt den s.k. Bromöllamodellen

Motion 2004/05:A231 av Christer Adelsbo och Göran Persson i Simrishamn (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om projekt liknande Bromöllamodellen.

Motivering

Vi behöver få till ett ökat nyföretagande i Sverige, inte minst i de kommuner som är beroende av en eller flera stora företag. Sådana kommuner är väldigt sårbara om det händer något med det/dessa företag. I dessa kommuner är det därför viktigt att man arbetar med dessa frågor "innan det händer något".

Det är en långsiktig arbetsmarknadspolitik som behövs. Tyvärr arbetar vi alldeles för lite med det långsiktiga arbetet, det är ofta det korta perspektivet som gäller.

Detta var något som man tog fasta på i Bromölla kommun, när man 1998 i AF-nämnden tog initiativet till ett projekt vars målsättning var att radikalt öka nyföretagandet i kommunen. Projektet gick under namnet Bromöllamodellen.

Förutom kommunen och arbetsförmedlingen var även bl.a. det lokala näringslivet, fackliga organisationer och Bromölla nyföretagarcentrum viktiga samarbetspartner. Såväl arbetstagare som arbetslösa och skolungdomar involverades i olika delprojekt.

Bromöllamodellen gick kortfattat ut på följande:

  • Kostnadsfria och konfidentiella råd till dem som tänkte starta eget.

  • Att även anställda fick rätt till starta eget-bidrag när de ville prova en företagsidé.

  • Samarbete med kommunens arbetsgivare, få företagen att se positivt på beviljande av tjänstledighet. Upp till tvåårs tjänstledighet (i princip alla ställde upp på detta).

  • Ökad samverkan mellan skola och näringsliv.

  • Starta entreprenörsskola i kommunen eller i regionen.

  • Etablera nya former av företag, t.ex. kooperativa.

  • Medverka till att lokalbehov för befintliga och blivande företag tillgodoses.

  • Få till stånd en idébank innehållande affärsidéer m.m.

Bromöllamodellen slog väldigt väl ut, antalet nystartade företag ökade rejält under de tvåår som man kunde köra projektet fullt ut. Flera av dem som startade ett företag menade att man aldrig hade vågat sig på detta om man inte hade haft Bromöllamodellens batteri av åtgärder som stöd och hjälp. Tyvärr fick inte arbetsförmedlingen loss medel, så man kunde inte genomföra att redan anställda skulle få rätt till starta eget-bidrag.

Bromöllamodellen fick tyvärr i princip avvecklas trots att samtliga inblandade parter var väldigt positiva till projektet. Det som återstår är samverkan mellan skola och näringsliv, vilket är en viktig del.

Man hade önskat att man hade kunnat prova Bromöllamodellen eller något liknande i en större skala, till exempel genom ett projekt som omfattade minst 5-10 kommuner som är beroende av ett eller flera stora företag, drabbas av någon större nedläggning och som är i stort behov av ett ökat nyföretagande och ett mer varierat näringsliv.

Det är viktigt att vi också kan jobba med en mer långsiktig arbetsmarknadspolitik. Det hade varit av stort värde om Arbetsmarknadsverket kunde undersöka möjligheten att få igång projekt liknande Bromöllamodellen.

Stockholm den 28 september 2004

Christer Adelsbo (s)

Göran Persson (s) i Simrishamn

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om projekt liknande Bromöllamodellen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.