Rätt till ett språk

Motion 2002/03:Ub501 av Lennart Axelsson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rätten till goda kunskaper i svenska språket.

Motivering

Vi svenskar kan se med stolthet på att svenska barn och ungdomar hävdar sig mycket väl vid internationella jämförelser av kunskaperna i läsning och skrivning. Detta bekräftades i den s.k. Pisarapporten, där svenska ungdomar hamnade bland de absolut främsta i dessa grundläggande färdigheter.

Goda kunskaper i svenska språket och förmåga att hantera språket i tal och skrift är villkor som idag ställs på allt fler jobb. Förmågan att använda svenska språket har också stor betydelse för människors möjlighet att delta i samhällslivet och göra sin röst hörd. Behoven minskar inte, snarare tvärtom, av en ökande kommunikation med elektronisk post och Internets ökade betydelse.

Det finns därför skäl att se med stor oro på de klassklyftor som finns på språkområdet. Många ungdomar har ett rikt språk, ofta med stöd av en lästradition i det egna hemmet. Andra har svårt att kommunicera och saknar ofta grundläggande språkliga begrepp. Särskilda svårigheter har en del ungdomar med utländsk bakgrund och som lever i miljöer, där möjligheterna att använda det svenska språket är få. Det tillhör skolans och förskolans allra viktigaste uppgifter att tidigt stödja varje enskilt barns språkutveckling och erbjuda barnen det stöd som behövs för en rik språkutveckling.

I flera kommuner görs banbrytande insatser för att stärka språkutvecklingen hos barn. Det handlar t ex om språkförskolor som startats inom ramen för Storstadssatsningen och grundskolor som genomför omfattande läsfrämjande program. Det finns också goda exempel på att skolor gjort extraordinära insatser för att öka elevernas möjligheter att uttrycka sig i tal och skrift. Ofta görs dessa insatser av engagerade pedagoger och med relativt enkla insatser. Det handlar t ex om resursförstärkningar av skolbiblioteken och ett nära samarbete mellan lärare och bibliotekspersonal. Det finns också goda exempel på att föräldrar engagerats i det läsfrämjande arbetet i större utsträckning än normalt.

Svenska språket spelar så stor roll för barnens utveckling och framgång i skolan att det bör ses som en prioriterad uppgift för regeringen att stimulera till och sprida goda exempel på läsfrämjande insatser i skolan. Detta gäller också de satsningar som görs på att stärka barns och ungas möjlighet att uttrycka sig i tal och skrift.

Stockholm den 23 oktober 2002

Lennart Axelsson (s)


Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rätten till goda kunskaper i svenska språket.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.