Till innehåll på sidan

Regionort för skatteförvaltningen i Dalarnas och Gävleborgs län

Motion 1997/98:Sk803 av Rolf Gunnarsson och Christel Anderberg (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
1997-10-06
Hänvisning
1997-10-10
Bordläggning
1997-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Regeringen har i budgetpropositionen redovisat sina förslag då det gäller ”Ny regionindelning för skatteförvaltningen”.

Vi tillstyrker att det sker en regionalisering enligt förslaget om samman­slagning av skatteförvaltningarna i Dalarnas och Gävleborgs län. Det förslaget är att föredra mot tidigare tankar om en gemensam region omfattande W, T och S län. Dalarnas län har numera många kontakter och ett brett samarbete just med Gävleborgs län. Detta gäller bl.a. sjukvårdsfrågor, försvarsfrågor och en del andra länsfrågor.

Denna motion behandlar lämnade argument gällande förslag om s.k. sätesort. Allt talar för att Falun–Borlänge har minst samma tyngd som regionort/sätesort som regeringens förslag om Gävle–Sandviken. Trots att Falu kommun förlorat en rad statliga och halvstatliga verksamheter de senaste åren, har Falu kommun en bred och varierad arbetsmarknad. Ett mångsidigt näringsliv och ännu så länge en ganska stark förvaltningsprofil ger en mycket stabil bas också för en verksamhet av skattemyndighetens inriktning.

Även vid bedömning av verksamhetsmässiga tyngdpunkter i regionen kan ifrågasättas om inte Falun har ett ”försteg” framför Gävle med hänvisning till särskilda skattekontorets placering och länstillhörighet som är Dalarnas län. Särskilda skattekontorets verksamhet kräver stort engagemang av läns­led­ningen.

Vi instämmer i tankarna om en effektivisering inom områdena ledning, styrning och administration. Detta är nödvändigt. Om nuvarande indelning behålls, kommer framför allt kontrollverksamheten att drabbas. Detta skulle innebära att bekämpningen av skatteundandragande och ekonomisk brottslighet skulle förlora ännu mer i kraft.

I det sammanhanget kan framhållas, att stor oro föreligger för att inte polisen har de resurser som behövs för att fullfölja de anmälningar om misstänkta brott som bl.a. kommer från skattemyndigheten. Vi instämmer i att färre och större myndigheter ger klart bättre möjligheter att upprätta en bra kvalitet i alla delar av verksamheten.

I Falun verkar i dag världsföretag, branschledande nationella företag, småföretag i intressanta framtidsbranscher samt en rad länsmyndigheter. Falun är också Dalarnas mediacentrum. Här ges bl.a. tidningen Falu Kuriren (Dalarnas Tidningar) ut, liksom Dala-Demokraten och i Falun finns också Radio Dalarna och Sveriges Televisions huvudkontor för bl.a. Dalarnas och Gävleborgs län. Falun har en hög konsulttäthet samt många serviceorgan för ett framgångsrikt företagande, t.ex. Näringslivets Europacenter, Almi och kommunens eget näringslivskontor.

Även Borlänge har ett mycket välutvecklat näringsliv med bl.a. tung och stor industri. Vägverket och Banverket är tunga inslag i Borlänge kommun.

I en regionbildning mellan Gävleborgs och Dalarnas län är Falun ur de flesta synvinklar en mer central ort än Gävle. Visserligen har Gävle kortare avstånd till Stockholm, men detta argument kan ingalunda vara avgörande med hänvisning till arbetsinriktningen inom den aktuella regionen. När det gäller kommunikationsaspekterna bör det vara resorna inom regionen för ledning och styrning som bör vara utgångspunkt. I detta avseende har Falun också en klart bättre placering än Gävle.

Till Falu kommuns fördel måste framhållas det geografiska läget och dess mycket goda kommunikationer, såväl med flyg som tåg. Dala Airport har goda förbindelser med Stockholm, men också med direktflyg till Göteborg. Dessutom kan nämnas direktförbindelser med Köpenhamn. Också järnvägs­förbindelserna från/till Falun är goda. X 2000-förbindelserna bör framhållas med dryga två timmars restid mellan Falun och huvudstaden. Från Falun finns en tidig morgon- och en lunchförbindelse. Vidare finns en förmiddags- och en eftermiddagsförbindelse från Stockholm. Det innebär att kommunika­tionerna med huvudstaden är goda.

Eftersom regeringen den senaste tiden lagt lokaliseringspolitiska aspekter på vissa ”projekt” vid lokaliseringar och verksamheter, måste också den delen tas med i detta ärende, eftersom Falun helt uppfyller de krav som ställs på en bra och fungerande regionort. Hade Falun inte uppfyllt dessa krav – som ställs på Gävle – hade vi inte med gott samvete kunnat föreslå Falun. Nu finns således inte dessa hinder. Riksskatteverket framför i sin hemställan att Falun är ett väl så gott alternativ som Gävle.

Vad som i detta sammanhang bör framhållas är att Falu kommun sedan 1991 fram till i dag drabbats av stora nedskärningar och förflyttningar av verksamheter – några till följd av regeringen och dess beslut.

Att fastställa Falun som regionort för skatteförvaltningen skulle innebära samma konsekventa ställningstagande som då regeringen nu först förlagt den nya statliga energimyndigheten till Eskilstuna och sedan den nya integrationsmyndigheten till Norrköping.

Sammantaget har cirka 2 200 arbetstillfällen försvunnit från Falun. Av statliga verksamheter kan nämnas: Assi Domän, som minskat med 193 arbetstillfällen, bilregistret med 10, Dalregementet med 35, fängelset med 38 och försäkringskassan med ett 50-tal. Vidare har landstinget och länsbostads­nämnden kraftigt minskat antalet anställda. Till detta kan läggas personal­minsk­ningar hos länsstyrelsen, polisen, skolverket, liksom posten. Reger­ingen har dessutom, för att lindra effekterna av nedläggningen av F 15 i Söder­hamn, tvångsförflyttat ett antal personer i skogsvårdsstyrelsen från just Falun till Söderhamn. Vidare föreslås Söderhamn erhålla delar av bl.a. skatteförvaltningens telefonistverksamhet.

Vi måste också betona vikten av att RSV:s rapport 1997:7 fullföljs och att ”begreppet huvudort inte behöver innebära att alla regiongemensamma funktioner skall koncentreras till den s.k. sätesorten”.

Det är viktigt att, som framhålls, hänsyn tas till personal- och kompetens­läget i samband med bildandet av de nya regionala myndigheterna. Möjligheten att erhålla bra kompetens finns i Falun genom Högskolan Falun/Borlänge, som har en bred utbildningsbas.

Att mycket borde tala för Falun som regionort är att det i det nu lagda förslaget inte finns någon klar linje att kronofogden och skatteförvaltningen behöver ha gemensamma regionorter. Det förslag som nu ligger, innehåller ju definitivt ingen sådan klar och total inriktning och detta talar också till fördel för Falun som regionort. Inom andra regioner, bortsett från stor­städerna, har skattemyndigheten och kronofogdemyndigheten föreslagits skilda regionorter. Varför gäller inte detta X- och W-län? Inga hållbara argument har redovisats till skäl för detta.

Vi menar, att RSV:s riktlinjer för verksamheten, att ”regionmyndighetens verksamhetsläges tyngdpunkt” helt talar för att Falun blir regionort. Vi menar och anser också att RSV:s inriktning ”att geografiska läget inom regionen” helt talar för Falun.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Falun som regionort för skatteförvaltningen i Dalarnas och Gävleborgs län.

Stockholm den 25 september 1997

Rolf Gunnarsson (m)

Christel Anderberg (m)


Yrkanden (2)

  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Falun som regionort för skatteförvaltningen i Dalarnas och Gävleborgs län.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Falun som regionort för skatteförvaltningen i Dalarnas och Gävleborgs län.
    Behandlas i

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.