Trelleborgsmodellen

Motion 1997/98:A239 av Catherine Persson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
1997-10-06
Hänvisning
1997-10-10
Bordläggning
1997-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Trelleborgsmodellen innebär att en anställd är tjänstledig med ersättning motsvarande a-kassa och att en långtidsarbetslös vikarierar under innehavarens tjänstledighet med avtalsenlig lön. Syftet med trelleborgsmodellen är att ge långtidsarbetslösa möjlighet att komma in på den reguljära arbetsmarknaden och att ge långtidsarbetslösa möjlighet att bryta arbetslösheten med arbetsuppgifter där de får använda sin specifika kompetens.

Trelleborgs kommun, av Arbetsmarknadsdepartementet uttagen som försöks­­kommun, införde i oktober 1996 trelleborgsmodellen som tidsbegrän­sat projekt. Idén är hämtad från Danmark men till skillnad från den s.k. danska modellen är det i trelleborgsmodellen ett ovillkorligt krav att varje anställd som beviljas tjänstledighet ska ersättas fullt ut av en arbetslös.

En arbetsgrupp bestående av representanter för kommun, näringsliv, arbets­förmedling, försäkringskassa och berörda fackliga organisationer har träffats regelbundet för att följa upp möjligheter och problem med projektet. Ansökan om att få använda arbetslöshetsersättning för att finansiera projektet avslogs. I stället finansieras projektet med otraditionella medel inom ramen för arbetsförmedlingens lokala budget i enlighet med de regler som gäller för försökskommuner samt medel från kommunen.

Det senaste året har i Trelleborg ca 185 personer varit tjänstlediga i 6 månader och lika många har således erhållit arbete under samma tid. För­del­ningen har varit ca 150 personer i kommunens verksamhet och ca 35 personer i näringslivet. Intresset har varit stort och erfarenheterna hittills är mycket positiva. Initialt var det mest kommunalanställda som erbjöds och efterfrågade att få delta i projektet men successivt har intresset ökat i det privata näringslivet. För att få tjänstledigt har krävts att arbetslös med ”rätt” kompetens har funnits. I dag finns det ”kö” för att delta.

Inledningsvis fanns det dock ett fåtal platser i projektet som var svåra att besätta. Det berodde på att de som ville vara tjänstlediga arbetade deltid. Enligt arbetsförmedlingen fanns arbetslösa med rätt kompetens som ville arbeta, men de var arbetssökande på heltid och var inte beredda att gå ner till den försörjningsnivå som en deltidsanställning innebar. Arbetsförmedlingen menar att övergripande regler inte medger vikarier rätt att fyllnadsmarkera. Med denna möjlighet skulle fler människor beredas arbete. Vissa sektorer med stor andel deltidsanställda har också relativt hög arbetslöshet. Utrymme bör därför ges för deltidsarbetslösa med deltidsanställning inom ramen för projektet trelleborgsmodellen och likalydande projekt att erhålla a-kassa upp till heltidsnivå.

Som tidigare nämnts har intresset varit stort och projektet upplevs som mycket bra av alla parter. Projektet ger positiva effekter som möjligheter att använda och utveckla sin kompetens, bibehålla självförtroendet och därmed behålla anställningsbarheten. Det sistnämnda är mycket avgörande för att hålla sig kvar på arbetsmarknaden.

Med speciell inriktning mot näringslivet kan trelleborgsmodellen även underlätta för tillkomsten av nya arbeten. Arbetslösa som ”får in en fot” på ett företag och synliggör sin kompetens kan ges ökad möjlighet till fortsatt anställning.

De som är tjänstlediga har frivilligt tillfälligt avstått från sitt arbete under en begränsad period.

Eftersom intresset är stort och resultatet är positivt bör regeringen ta initiativ för att sprida information om trelleborgsmodellen. Fler kommuner bör uppmuntras och uppmanas att driva projekt med samma inriktning. Trelleborgs­modellen bör få nationell spridning. Regeringen bör i direktiv ge utrymme att i större utsträckning använda otraditionella medel för finansi­e­ring av trelleborgsmodellen och projekt med likalydande innehåll. Det bör också ges möjlighet att använda a-kassemedel.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Trelleborgsmodellen bör få nationell spridning.

Stockholm den 1 oktober 1997

Catherine Persson (s)


Yrkanden (2)

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Trelleborgsmodellen bör få nationell spridning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Trelleborgsmodellen bör få nationell spridning.
    Behandlas i

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.