Underlätta ungdomars deltagande i politiken

Motion 2017/18:1151 av Cecilia Widegren (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-02
Granskad
2017-10-02
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en utredning kring resebidrag för ungdomar i demokratifrämjande syfte bör tillsättas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att arbetet med att inkludera ungdomar, särskilt på landsbygden, i demokratiska processer behöver förbättras, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Valdeltagandet bland unga, åldern 18–29, är lägre än bland övriga åldersgrupper, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Samtidigt förlorar nästan samtliga riksdagspartier kontinuerligt medlemmar enligt Ungdomsstyrelsens satsning Ung idag. Därtill tyder inte mycket på att den trenden kommer vända. Om utvecklingen fortsätter på detta vis med färre medlemmar, lågt valdeltagande bland unga och växande förakt mot etablissemang, riskerar Sverige att stå inför växande demokratiskt underskott.

Utvecklingen behöver brytas och det kommer krävas initiativ och satsningar på alla olika nivåer: lokalt, regionalt och nationellt. Därför är det viktigt att uppmuntra och underlätta särskilt ungas deltagande i demokratiska processer, och då måste onödiga hinder röjas för att öka delaktighet. Ett fysiskt hinder är avstånd till den beslutande nationella nivån. För elever och ungdomar i Stockholmsområdet är det inga större problem att besöka riksdagen och/eller delta i politiska sammanhang som äger rum i anslutning till riksdagen. Men för landets övriga ungdomar och unga vuxna kan det bli dyrt, för att inte säga omöjligt, att resa till Stockholm för att få delta, engagera sig och göra sin röst hörd. På ett liknande sätt ser det ut regionalt för att nämna till exempel Skåneregionen och Västra Götalandsregionen med stora avstånd.

De digitala möjligheterna till delaktighet ökar, så även för unga svenskar att delta i till exempel Förenta nationernas utveckling, till exempel via digitala konferenser. Digitala möjligheter är en förbättrad väg, men det behövs fler och mer.

För att minska denna demokratiska snedfördelning bör man se över möjligheten att erbjuda unga fler möjligheter än idag, till exempel olika former av resebidrag som ungdomar eller skolor kan ansöka om för att möjliggöra deltagande även för de som bor utanför Stockholmsområdet. Detta bör även uppmuntras regionalt, men staten kan vara ett större föredöme än idag.

 

 

Cecilia Widegren (M)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en utredning kring resebidrag för ungdomar i demokratifrämjande syfte bör tillsättas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
    Betänkande 2017/18:KrU6
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att arbetet med att inkludera ungdomar, särskilt på landsbygden, i demokratiska processer behöver förbättras, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
    Betänkande 2017/18:KrU6
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.