Till innehåll på sidan

Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken, m.m.

Motion 2006/07:A29 av Sven-Erik Österberg m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2006/07:89
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2007-04-11
Bordläggning
2007-04-12
Hänvisning
2007-04-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens proposition 2006/07:89 Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken, m.m.

Motivering

Arbete är grunden för välfärd, välstånd och människors personliga utveckling. Vår politik är inriktad på arbete åt alla. Full sysselsättning är socialdemokratins mål. Att rusta människor för de jobb som växer fram tillsammans med kraftfulla insatser för de grupper som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden är en av grundstenarna i den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken. Vår arbetsmarknadspolitik syftar till att förbättra matchningen mellan arbetstagare och lediga arbeten, samtidigt som de som står långt från arbetsmarknaden får möjligheter till arbete, praktik och utbildning. Genom en aktiv och effektiv arbetsmarknadspolitik ska alla ges möjligheter och upprepade chanser att kunna delta i arbetslivet.

Vi konstaterar dock att den borgerliga regeringen fortsätter att föra en politik som slår hårt och skoningslöst mot de arbetslösa. Detta är en politik som ökar klyftorna och otryggheten och som leder till fler låglönejobb.

I propositionen Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken, m.m., föreslår regeringen att den nuvarande aktivitetsgarantin ersätts av en jobb- och utvecklingsgaranti. Regeringen preciserar inte närmare vad denna garanti ska bestå av och anger inte heller om det finns tillräckliga ekonomiska medel för att kunna garantera kvaliteten. Vidare definieras inte hur många som kan komma att omfattas eller vad som händer med de personer som av någon anledning, inte kan hänvisas till jobb- och utvecklingsgarantin.

Vi antar att jobb- och utvecklingsgarantin med största sannolikhet kommer att omfatta fler personer än den nuvarande aktivitetsgarantin, eftersom regeringen anger att arbetslösa med försörjningsstöd ska ingå. Troligtvis rör det sig om mellan 75 000 och 100 000 deltagare, vilket ska ställas i relation till de cirka 40 000 personer som i dag deltar i aktivitetsgarantin.

Vi ställer oss kritiska till att regeringen lägger fram förslag om ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program utan att precisera innehåll och ekonomiska ramar och som innebär att väldigt många långtidsarbetslösa skickas ut i ovisshet om förslaget träder i kraft den 2 juli 2007.

Vi motsätter oss också att ersättningen i jobb- och utvecklingsgarantin sänks från 80 till 65 procent. Detta är ett hårt slag mot de långtidsarbetslösa.

Vi konstaterar också att regeringen inför en bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen, vilket innebär att ersättning lämnas under högst 300 dagar. För arbetssökande som dag 300 är förälder till barn under 18 år lämnas dock ersättning under längst 450 dagar. Dagens möjlighet till förlängning av ersättningsperioden tas därmed bort.

Vi avvisar regeringens förslag som innebär att den generella rätten för arbetssökande att begränsa sitt sökande under de första 100 dagarna i en ersättningsperiod till arbeten inom sitt yrke och närområde avskaffas. Exempelvis kan detta komma att innebära att en småbarnsförälder tvingas flytta direkt vid arbetslöshet eller att en nyutexaminerad från gymnasiets byggprogram eller från lärarhögskolan tvingas söka alla lediga arbeten i hela landet från sin första arbetslösa dag.

Vi avfärdar också förslaget om att skyldigheten för arbetsgivare att anmäla ledig plats till den offentliga arbetsförmedlingen avskaffas. Vi konstaterar dock att detta förslag ligger väl i regeringens linje, det vill säga, att ta bort de lagregler som arbetsgivare anser vara svåra att leva upp till och samtidigt dra åt tumskruvarna på de arbetslösa allt hårdare.

Vi ser med oro på att ett avskaffande av anmälningsplikten leder till att arbetsgivare anmäler färre lediga platser. Detta innebär försämrade möjligheter att matcha arbetssökande mot lediga jobb. Det försvårar även för den enskilde att skaffa sig en överblick över lediga arbeten. För den som är ny på arbetsmarknaden, t.ex. nyutexaminerade och invandrare, innebär detta en påtaglig försämring.

Vi är vidare starkt kritiska till att ombildningen av Arbetsmarknadsverket sker utan att ekonomiska resurser tillförs samt att detta sker vid en tidpunkt när jobb- och utvecklingsgarantin samtidigt införs. Enligt vår mening innebär detta uppenbara risker för att stöd och kvalitet i resurser till arbetssökande inte kan säkerställas.

Stockholm den 11 april 2007

Sven-Erik Österberg (s)

Sylvia Lindgren (s)

Lars Lilja (s)

Maria Öberg (s)

Luciano Astudillo (s)

Ann-Christin Ahlberg (s)

Patrik Björck (s)

Jennie Nilsson (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen avslår regeringens proposition 2006/07:89 Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken, m.m.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag, Avslag, Avslag, Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.