Ansökan och utfärdande av förarkort

Skriftlig fråga 2016/17:1110 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-22
Överlämnad
2017-03-23
Anmäld
2017-03-24
Sista svarsdatum
2017-03-29
Svarsdatum
2017-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sveriges behov av förare till tunga fordon, som lastbilar och bussar, är stort. Nyligen presenterade Transportstyrelsen ett förslag till ändring av regelverket kring ansökan och utfärdande av förarkort som kraftigt försämrar förutsättningarna för blivande förare. Förslaget kommer direkt att påverka eleverna vid gymnasieskolor med inriktning transportteknik.

Övningskörning i verklig miljö vid arbetsplatsförlagt lärande (APL) har varit en trygg väg in i yrkeslivet och lika självklart som att den blivande snickaren får använda hammare och såg vid sin APL. Nu menar Transportstyrelsen att övningskörning i verklig miljö är olagligt och trafikfarligt, trots att det inte kommit några nya fakta på bordet. Senast i april 2016 var Skolverket och Transportstyrelsen överens om att "Det finns idag ingen rättspraxis inom området. I dessa fall är det upp till polis att rapportera och åklagare att avgöra om en övningskörning med en tung lastbil eller buss som elev utför tillsammans med sin APL-handledare är att anse som övningskörning eller en transport som kräver yrkeskompetensbevis." I september 2015 skickade Skolverket en skrivelse avseende förslag om ändring i lagen (2007:1157) om yrkesförarkompetens, där ett förtydligande att övningskörning vid APL är lagligt önskades.

Övningskörning vid APL har länge varit en framgångssaga och en förutsättning för att få trafiksäkra förare i Sverige. Att som elev inte få möjligheten att öva sig i sitt kommande yrke är ett stort steg tillbaka, och det skapar inte förutsättningar för Sverige att nå vår nollvision i trafiksäkerhetsarbetet.

De föreslagna ändringarna gällande förarkort kommer knappast att ge bättre förutsättningar för gymnasieskolornas transportelever att bli mer trafiksäkra förare med mindre körträning. Frågan är vidare om det har tillkommit tillräckligt mycket nya fakta för att förhindra övningskörning vid APL, och om Transportstyrelsen verkligen ska agera och föregå rättspraxis inom området. Och vad föranleder att förslaget inte ligger i linje med vad som tidigare diskuterats, nämligen att förtydliga att övningskörning vid APL är lagenligt?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson: 

 

Är statsrådet beredd att ta initiativ till en ändring i lagen om yrkesförarkompetens enligt önskemålet från Skolverket eller vidta några andra åtgärder med anledning av det anförda?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1110 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/02283/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1110 av Anders Åkesson (C) Ansökan och utfärdande av förarkort

Anders Åkesson har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till en ändring i lagen om yrkesförarkompetens enligt önskemålet från Skolverket eller vidta några andra åtgärder med anledning av att Transportstyrelsen förslagit ändringar av regelverket kring ansökan och utfärdande av förarkort.

Transportstyrelsen remitterade den 14 december 2016 ett förslag om ändring i myndighetens föreskrifter om förarkort så att endast den förare som hade avlagt körkortsprov och har ett utfärdat yrkesförarkompetensbevis skulle kunna erhålla ett förarkort.

Transportstyrelsen drog senare tillbaka förslaget i och med att EU-kommissionen den 1 februari 2017 lämnade sitt förslag till nytt direktiv om ändringar i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/59/EG om grundläggande kompetens och fortbildning för förare av vissa vägfordon för gods- eller persontransport. Kommissionen har bl.a. föreslagit ändringar när det gäller vissa undantag då direktivet inte ska vara tillämpligt De föreslagna ändringarna innebär bl.a. att det under utbildning som en elev genomgår för att erhålla yrkesförarkompetens inte längre ska vara möjligt att framföra fordon som används för förvärvsmässiga transporter.

Den svenska regeringens position i de nu påbörjade förhandlingarna i ministerrådet är att Sverige ska verka för att det arbetsplatsförlagda lärande som en elev genomför på ett transportföretag inom ramen för sin utbildning även fortsättningsvis ska vara möjlig att genomföra, även om fordonet används för en förvärvsmässig transport. En förutsättning är dock att eleven övervakas av en annan förare som innehar ett yrkesförarkompetensbevis. Detta är angeläget för att lösa den förarbrist som branschen vittnar om. Den svenska regeringens ståndpunkt ligger alltså väl i linje med Skolverkets och transportbranschens önskemål i denna fråga.

När EU-direktivet är beslutat kommer det att ligga till grund för kommande ändringar i den svenska lagen och förordningen om yrkesförarkompetensbevis. Huruvida detta får någon påverkan på rätten att utfärda förarkort innan behörighetskraven är uppfyllda är för tidigt att säga.

Stockholm den 31 mars 2017

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.