Arbetare över 65 år

Skriftlig fråga 2008/09:860 av Ahlberg, Ann-Christin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-17
Anmäld
2009-04-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-04-29
Besvarad
2009-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 april

Fråga

2008/09:860 Arbetare över 65 år

av Ann-Christin Ahlberg (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Svenska folket blir allt äldre och allt fler kan och vill arbeta långt upp i åldrarna. Dessutom börjar många sitt arbetsliv allt senare då fler studerar allt längre. Tyvärr är många arbetare utslitna långt innan den ordinarie pensionsåldern. Det utslitna kan vara nacken, axlarna eller rent av det mentala.

I dag har arbetstagare rätt att arbeta till 67 års ålder. Saken är dock den att den som är över 65 inte kan få någon sjukersättning. Sjukpenningen upphör efter 180 dagar. Någon a-kasseersättning kan den som är över 65 år heller inte få.

Rehabiliteringsersättning kan man få längst till och med månaden före den då den försäkrade fyller 65 år. Och inom arbetsskadeförsäkringen utges livränta längst till den månad under vilken den försäkrade fyller 65 år. För arbetsskador som inträffar mellan 65 och 67 års ålder betalas dock livränta till den månad under vilken den försäkrade fyller 67 år.

När en äldre arbetstagare blir sjuk en kortare tid kan denne då komma att välja att i stället för att arbeta gå i pension. Med den demografiska utvecklingen så kommer det rimligen att bli så att allt fler kan och vill jobba efter 65. Då blir denna situation alltmer aktuell.

Med anledning av detta vill jag fråga ministern:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att belysa situationen för dem mellan 65 och 67 år som arbetar?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:860 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 29 april

Svar på fråga

2008/09:860 Arbetare över 65 år

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Ann-Christin Ahlberg har frågat arbetsmarknadsministern vad han avser att vidta för åtgärder för att belysa situationen för dem mellan 65 och 67 år som arbetar.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar Ann-Christin Ahlbergs uppfattning att det är viktigt att ta till vara arbetsförmågan hos de många äldre som kan och vill arbeta. Genom jobbskatteavdraget har det blivit betydligt mer lönsamt för en individ att fortsätta arbeta även om han eller hon har tagit ut sin ålderspension. Det nya pensionssystemen med en flexibel pensionsålder innebär också att den som fortsätter att förvärvsarbeta och skjuter upp sitt inträde i ålderspensionen får högre ålderspension när denna börjar utbetalas.

De äldre som förvärvsarbetar ska också ha ett ekonomiskt skydd till exempel vid tillfällig sjukdom och om en arbetsskada inträffar. Därför kan den som fyllt 65 år och som inte har tagit ut hel ålderspension få sjukpenning i 180 dagar. Även arbetsskadeförsäkringen gäller för den som förvärvsarbetar efter 65 år. Den begränsning som finns är att om en bestående nedsättning av arbetsförmågan inträffar kan livränta beviljas som längst till dess den skadade fyllt 67 år.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.