Till innehåll på sidan

Arbetsmarknadsutbildningar utifrån lokala och regionala behov

Skriftlig fråga 2017/18:291 av Christian Holm Barenfeld (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-17
Överlämnad
2017-11-20
Anmäld
2017-11-21
Svarsdatum
2017-11-29
Sista svarsdatum
2017-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsmarknadsutbildningarnas effekter är något som vi politiker har vänt och vridit på ett antal gånger. Efter en skriftlig fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson har jag mottagit svaret att arbetsmarknadsutbildningar ska anpassas till de regionala och lokala behov som finns på arbetsmarknaden. Något som alltid borde vara en förutsättning.

Riksrevisionens rapport från 2016 påvisar att det finns en särkoppling mellan de utbildningar som upphandlas kontra det behov om kompetens som finns i närområdet. Att sedan anvisningarna till arbetsmarknadsutbildningen inte alltid baseras utifrån individens förutsättningar är ytterligare ett problem.

Sedan rapporten kom får vi utgå från att Arbetsförmedlingens behovsanalyser vid upphandling av arbetsmarknadsutbildningar har förbättras, men detta är dock fortfarande något som vi behöver adressera.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vad avser ministern att göra med de arbetsmarknadsutbildningar som i dag är upphandlade men som saknar relevans utifrån de lokala och regionala behoven?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:291 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)



PAGE

2


Dnr A2017/02194/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:291 av Christian Holm Barenfeld (M) Arbetsmarknadsutbildningar utifrån lokala och regionala behov

Christian Holm Barenfeld har frågat mig vad jag avser att göra med de arbetsmarknadsutbildningar som idag är upphandlade men som saknar relevans utifrån de lokala och regionala behoven.

Som konstaterades i svaret på riksdagsfråga 2017/18:236 om arbetsmarknadsutbildning försämrades resultatet för arbetsmarknadsutbildningen kraftigt under den förra regeringen. Arbetsmarknadsutbildningen riktades då till grupper som stod långt ifrån arbetsmarknaden.

Denna regering har i större grad riktat arbetsmarknadsutbildningen till de arbetssökande som har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Sedan 2015 har utvecklingen vänt och resultatet har förbättrats. För att förbättra resultatet ytterligare är det viktigt att arbetsmarknadsutbildningen bättre anpassas till arbetsgivares kompetensförsörjningsbehov och sammantaget bidrar till att möta regionala och lokala behov på arbetsmarknaden.

Ett arbete pågår inom Arbetsförmedlingen med att utveckla arbetsmarknadsutbildningen. Utvecklingen är en del av myndighetens strategi för matchning genom utbildning. Strategins syfte är att skapa ett sammanhållet syn- och arbetssätt kring utbildning inom arbetsmarknadspolitiska program och insatser och hur myndigheten matchar och vägleder till arbete via utbildning. I förlängningen handlar det enligt Arbetsförmedlingen om att skapa förutsättningar för att inskrivna arbetslösa ska få ta del av den utbildningsinsats de har behov av vid rätt tidpunkt, såväl myndighetens egna utbildningar som inom det reguljära utbildningsväsendet. Samtidigt ska arbetsgivares kompetensförsörjning säkras genom att rätt insatser används för att möta deras rekryteringsbehov.

Det är viktigt att ansträngningarna fortsätter för att förbättra resultaten för både kvinnor och män. Ett mål i Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2017 är att övergången till arbete efter avslutad arbetsmarknadsutbildning tydligt förbättras för kvinnor och män.

Stockholm den 29 november 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.