Återvinning av långlivade plastprodukter

Skriftlig fråga 2017/18:1527 av Ola Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-18
Överlämnad
2018-06-19
Anmäld
2018-06-20
Svarsdatum
2018-06-27
Sista svarsdatum
2018-06-27
Besvarad
2018-06-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Runt omkring i landet finns enorma mängder långlivade plastprodukter som i dag inte går till återvinning. Ett sådant exempel är att det finns ca 100 miljoner kvadratmeter plastgolv runt omkring i landet som inte återvinns sedan de rivits ut vid renoveringar eller dylikt. I stället går de till förbränning. Ett förbud mot förbränning av plastgolv kan övervägas och övriga åtgärder utredas för att skapa bättre incitament och förutsättningar för återvinning av plastgolv och andra långlivade plastprodukter.

Denna typ av plast, som snarare än till exempel plastpåsar och förpackningar benämns såsom långlivade plastprodukter, har inte fått ett lika stort fokus i diskussionen om återvinning och omställningen till en cirkulär ekonomi. Långlivade plastprodukter kommer även med sin egen uppsättning av utmaningar; en plastprodukt tillverkad på 50-talet innehåller inte ämnen som är önskvärda att behålla i kretsloppet.

Om potentialen bara i att kunna återvinna plastgolv, vilket enligt uppskattningar kan innebära en besparing av uppemot en halv miljon ton koldioxid, är så pass hög bör det finnas starka incitament för att visa ett större politiskt fokus på att möjliggöra återvinning av långlivade plastprodukter.

Jag vill därför fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Avser ministern att verka för att ett förbud mot förbränning av plastgolv ska införas samt att stärka incitamenten för återvinning av långlivade plastprodukter?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1527 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



M2018/

01847/Ke

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1527 av Ola Johansson (C)
Återvinning av långlivade plastprodukter

Ola Johansson har frågat mig om jag avser att verka för att ett förbud mot förbränning av plastgolv ska införas samt att stärka incitamenten för åter-vinning av långlivade plastprodukter.

Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder när det gäller plast. Förutom den tillsatta utredningen om Hållbara plastmaterial så har en rad olika uppdrag givits för att utreda möjligheterna att minska miljöpåverkan från plast i olika produkter eller när den blir avfall och bland annat bidrar till nedskräpning av hav och natur. Regeringen välkomnar också EU-kommissionens arbete och förslag om Minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön, där en rad åtgärder föreslås för att minska marin nedskräpning av engångsprodukter i plast samt fiskeredskap.

Regeringens ambition är att avfallshierarkin ska användas vid all avfalls-hantering. Utgångspunkten är att avfall i första hand ska förberedas för åter-användning, i andra hand materialåtervinnas, i tredje hand återvinnas på annat sätt och i sista hand bortskaffas. Avsteg från hierarkins prioriterings-ordning kan göras om det ger ett bättre resultat för människors hälsa och miljön som helhet eller om den behandlingsmetod som ska användas enligt hierarkin får orimliga konsekvenser. I detta ingår att regeringen anser att mer plast bör återvinnas.

Ola Johansson anför att det finns en stor potential i att återvinna gamla plastgolv. Problemet med just plastgolv är att de under väldigt lång tid till-verkades av PVC, innehållande miljö- och hälsofarliga ftalater som mjuk-görare i plasten. Regeringen har en hög ambition när det gäller att skapa resurseffektiva kretslopp i enlighet med miljömålssystemets generationsmål. En förutsättning för att skapa resurseffektiva kretslopp är att de är giftfria, dvs. att de inte innehåller sådana ämnen som vi inte vill se cirkulera i krets-loppet. Teknik och metoder för att separera sådana oönskade ämnen från återvunnen plast är under utveckling, men i de fall sådan teknik inte finns tillgänglig är det lämpligare att plastgolv omhändertas genom förbränning och att man då kan utnyttja den energi som uppstår. Bedömningen måste göras från fall till fall utifrån hur den mest lämpliga avfallshanteringen ska
se ut enligt avfallshierarkin. Jag avser därför inte att verka för ett generellt förbud för förbränning av plastgolv.

Stockholm den 27 juni 2018

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.