Attentatet mot Denis Mukwege

Skriftlig fråga 2012/13:87 av Carlson, Andreas (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-31
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2012-11-05
Besvarad
2012-11-08
Svar anmält
2012-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 oktober

Fråga

2012/13:87 Attentatet mot Denis Mukwege

av Andreas Carlson (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Läkaren och människorättsaktivisten Denis Mukwege utsattes förra torsdagen för ett mordförsök i sitt hem i Kongo. Hans döttrar togs som gisslan. Både Denis och döttrarna klarade sig, men en säkerhetsvakt blev ihjälskjuten.

Denis Mukwege är grundare av och chefskirurg på det av SIDA, PMU och Läkarmissionen stödda Panzisjukhuset, som inriktar sig på att psykiskt och kirurgiskt hjälpa våldtagna kvinnor. Denis har bland annat fått Olof Palme-priset och FN:s pris för mänskliga rättigheter för sina insatser.

Enligt tidningen Dagen är det oklart vilka som ligger bakom attacken. Denis Mukwege har uttryckt kritik mot många grupper i landet, vilket tillsammans med det arbete han gör har upprört människor i regionen, säger han själv till BBC Afrique efter attacken. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har fördömt attacken.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Kongos regering ska utreda attentatet?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:87 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 8 november

Svar på fråga

2012/13:87 Attentatet mot Denis Mukwege

Utrikesminister Carl Bildt

Andreas Carlson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att DR Kongos regering ska utreda attentatet på dr Denis Mukwege i Bukavu, östra DR Kongo, den 25 oktober.

Biståndsminister Gunilla Carlson gjorde den 26 oktober ett uttalande i vilket hon uttryckte sin bestörtning över mordförsöket på dr Mukwege i dennes hem. Hon uttryckte tydligt att hon utgår ifrån att kongolesiska rättsvårdande myndigheter kommer att göra allt för att ställa de skyldiga till svars.

UD har, bland annat genom biståndsministern, haft flera direktkontakter med dr Mukwege, som förra veckan befann sig i Sverige.

Ambassaden i Kinshasa följer noga vilka åtgärder DR Kongos regering vidtar för att utreda attentatet, och framför svenska synpunkter på det inträffade. Frågan är också föremål för diskussion i kretsen av EU-ambassadörer i Kinshasa. På svenskt initiativ tog EU-delegationens i Kinshasa chef upp frågan om en säker rättslig hantering med DR Kongos utrikesminister Tshibanda fredagen den 2 november.

Regeringen följer även fortsättningsvis frågan noggrant och påtalar vikten av att de skyldiga ställs till svar inför kongolesiska rättsvårdande myndigheter.

Jag vill också nämna att Sverige arbetar långsiktigt genom sitt bistånd för att komma tillrätta med problemet med straffrihet och bristen på respekt för mänskliga rättigheter. Två stora reformprogram inom rättssektorn, som delfinansieras av Sverige med EU-delegationen, har nyligen inletts. Sverige ger även stöd till både UNDP:s och OHCHR:s respektive program för ökad tillgång till rättvisa för offer för sexuellt och könsrelaterat våld. UNDP:s program har blivit ett referensprogram där inte minst transparent uppföljning av de rättsliga institutionernas arbete bedöms strategiskt viktigt. Inom området övergångsrättvisa stöds verksamhet som bidrar till att förutsättningarna ökar för att förövare av brott mot mänskliga rättigheter lagförs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.