Till innehåll på sidan

Avskaffandet av ombudsfunktionen i e-tjänsten Journalen

Skriftlig fråga 2017/18:1327 av Christian Holm Barenfeld (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-22
Överlämnad
2018-05-22
Anmäld
2018-05-23
Svarsdatum
2018-05-30
Sista svarsdatum
2018-05-30
Besvarad
2018-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

I början av 2018 konstaterade Högsta förvaltningsdomstolen i en dom att huvudprincipen enligt patientdatalagen är att det endast är till patienten själv som vårdgivaren får ge direktåtkomst till information. Med anledning av domen tas ombudsfunktionen i e-tjänsten Journalen därför bort.

Ombudsfunktionen fungerar på så sätt att patienten själv utser ett ombud som med egen inloggning via e-tjänsten Journalen på 1177.se kan ta del av de uppgifter som patienten har valt att dela. Uppgifterna som delas kan vara hela eller valda delar av journalen.

Ombudsfunktionen har varit ett bra sätt att ge möjligheter för närstående att vara delaktiga i sjukvården när det finns ett behov, men på grund av domen från Högsta domstolen kommer ombudsfunktionen att tas bort från och med den 7 juni 2018.

Ombudsfunktionen har fungerat väl för att stärka patienten och dennes anhöriga i vårdprocesserna och att den nu tas bort är oroande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll följande:

 

Avser ministern att ta initiativ för en ändring av lagstiftningen kring ombudsfunktionen och i så fall hur och när, och när skulle lagen kunna vara på plats så att tjänsten återigen kan vara ett stöd till patienten och dess anhöriga?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1327 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/

03155/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1327 av Christian Holm Barenfeld (M)
Avskaffandet av ombudsfunktionen i e-tjänsten Journalen

Christian Holm Barenfeld har frågat mig om jag avser att ta initiativ för en ändring av lagstiftningen kring ombudsfunktionen och i så fall hur och när, och när lagen skulle kunna vara på plats så att tjänsten återigen kan vara ett stöd till patienten och dess anhöriga.

Att digitala stöd inom hälso- och sjukvården kan underlätta för människor att uppnå en god hälsa är en av de viktigaste utgångspunkterna för den e-hälsovision som regeringen tagit fram med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Ett av visionens insatsområden rör regelverk och där konstateras bl.a. att det i arbetet handlar om att balansera rättigheter eller intressen såsom skydd för personlig integritet, kvalitet, säkerhet och effektivitet. Som komplement till visionen har en handlingsplan tagits fram och rörande regelverksfrågor så fastslås där att staten och SKL kontinuerligt ska identifiera, samt där så är möjligt eller påkallat, göra insatser rörande förändringsbehov som uppstår i takt med den digitala utvecklingen.

Regeringen har uppmärksammats på den dom som frågeställaren hänvisar till och avser bl.a. att beakta den vidare inom ramen för arbetet med e-hälsovisionen och handlingsplanen. Jag avser följa frågan noggrant och om det visar sig behövas kommer ytterligare åtgärder övervägas.

Stockholm den 30 maj 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.