Till innehåll på sidan

Brist på lärare inom matematik och naturvetenskap

Skriftlig fråga 2011/12:746 av Andersson, Phia (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-09-05
Anmäld
2012-09-06
Besvarad
2012-09-19
Svar anmält
2012-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 september

Fråga

2011/12:746 Brist på lärare inom matematik och naturvetenskap

av Phia Andersson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Vi kan se att det framöver kommer att bli brist på lärare. Allra mörkast ser det ut i fråga om ämneslärare inom matematik och naturvetenskap, enligt tillgänglig statistik.

Inför höstens terminsstart är det endast 301 sökande till de ca 100 utbildningar som ger examen inom matematik, fysik, kemi, teknik, biologi och naturvetenskap. Detta får till följd att inte alla utbildningar kommer att starta och att de som startar kommer att ha få studenter, vilket påverkar kvaliteten på utbildningarna negativt.

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att förhindra att det uppstår en brist på lärare?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:746 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 19 september

Svar på fråga

2011/12:746 Brist på lärare inom matematik och naturvetenskap

Utbildningsminister Jan Björklund

Phia Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att det uppstår en brist på lärare.

Lärarutbildningen har nyligen reformerats och de nya lärar- och förskollärarutbildningarna startade höstterminen 2011. Efter reformen har intresset för att söka till lärarutbildningarna ökat, med fler förstahandssökande inför höstterminen 2012 än inför höstterminen 2010. Högskoleverkets bedömning är att det totala antalet examinerade lärare med inriktning mot grundskolans senare år och gymnasieskolan stämmer väl överens med behovet av nyrekryteringar fram till 2025. Intresset för och behovet av lärare varierar dock mellan olika ämnen och ämnesområden.

Kunskaperna inom och intresset för matematik, naturvetenskap och teknik behöver öka generellt och därför genomför regeringen ett flertal riktade insatser med detta syfte, bland annat det så kallade Mattelyftet och fler nationella prov. Det ökade meritvärdet för bland annat matematik som införts har gjort att fler gymnasieelever har valt att studera mer avancerade kurser i ämnet. Dessa åtgärder kan förväntas leda till att fler vill bli ämneslärare inom dessa områden.

Den sammanhållna ämneslärarutbildningen är dessutom endast en av de vägar som leder till att bli behörig ämneslärare. Söktrycket till utbildningen ger därför en begränsad bild av hur tillgången på behöriga lärare verkligen kommer att se ut. En annan väg är den kompletterande pedagogiska utbildningen inom vilken personer med tillräckliga ämneskunskaper inom minst ett undervisningsämne har möjlighet att bli behöriga ämneslärare efter tre terminers studier. Av dem som erhållit en lärarexamen de senaste åren har cirka en tredjedel gått motsvarande väg.

Regeringens satsning Lärarlyftet bidrar också till att öka antalet behöriga lärare. Inom Lärarlyftet finns möjlighet för lärare med lärarexamen att bli behöriga i samtliga ämnen de undervisar i. För deltagande lärare som läser matematik gäller dessutom mer förmånliga villkor. Även uppdraget till sju lärosäten att genomföra vidareutbildning av yrkesverksamma lärare som saknar lärarexamen bidrar till att öka antalet behöriga lärare.

Intresset för att bli lärare i vissa ämnen är likväl för lågt för att behovet ska kunna tillgodoses. Skolverket har därför sedan 2010 i uppdrag att genomföra en informationskampanj för att öka intresset för lärarutbildningarna och läraryrket bland ungdomar och unga vuxna. Skolverket ska särskilt överväga behovet av en särskild insats när det gäller ämnesområdena matematik, naturvetenskap, teknik samt informations- och kommunikationsteknik. Även regeringens insatser för att höja lärarnas status till exempel genom satsningen på karriärvägar för lärare samt införandet av lärarlegitimation, förväntas bidra till att intresset för läraryrket ökar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.