Censur och självcensur

Skriftlig fråga 2017/18:573 av Christer Nylander (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-11
Överlämnad
2018-01-12
Anmäld
2018-01-16
Svarsdatum
2018-01-24
Sista svarsdatum
2018-01-24
Besvarad
2018-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Frågan om censur och självcensur är viktig för kulturpolitiken. Konst måste vara fri, och konstnärer måste få känna sig fria. Man måste inte utmana och vara kontroversiell men man måste känna att man kan göra det om man vill, och om ens konst kräver det.

Enligt Sveriges Radios Kulturnytt varnade nyligen franska l'Observatoire de la liberté de création för censurförsök. Ett par uppmärksammade fall fick intresseorganisationen att vädja till kulturministern om att stödja kulturarbetare i fråga om detta.

Krav på censur liknande dem som fick l'Observatoire de la liberté de création att känna oro över den franska kulturens frihet förekommer också i Sverige. Vi har sett flera exempel på detta de senaste åren. Med jämna mellanrum vaknar debatten om censur och självcensur även i Sverige. Kraven på att konsten ska tämjas kommer från olika håll. Folk som vill slippa att känna sig kränkta kräver åtgärder när de känner sig provocerade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att konstnärer ska känna sig trygga i sin rätt att provocera och utmana med sin konst?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:573 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)



Ku2018/

00035/KO

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:573 från Christer Nylander (L)

Censur och självcensur

Christer Nylander har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att konstnärer ska känna sig trygga i sin rätt att provocera och utmana med sin konst.

De nationella kulturpolitiska målen anger att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. För att kunna leva upp till detta mål är det viktigt att värna den konstnärliga friheten. Det måste finnas förutsättningar för konstnärlig skapelse som utforskar nya områden, överskrider gränser och avslöjar olika aspekter av vår existens. Det är också viktigt att det finns självständiga institutioner. Den nya museilagen, som trädde i kraft den 1 augusti 2017, förtydligar att politiken inte ska lägga sig i innehåll eller perspektiv i museiverksamheterna.

De enskilda kulturskaparna tillhör kulturlivets absoluta fundament och det är naturligtvis också därför viktigt att kulturskapare kan arbeta under rimliga villkor. Att konstnärer ska känna sig trygga i sin rätt att provocera och utmana med sin konst är en grundläggande del av detta. När konstnärer självcensureras är det i förlängningen ett hot mot demokratin.

Regeringen genomför en rad insatser för att förbättra konstnärernas villkor. Vi har exempelvis tillsatt en konstnärspolitisk utredning som bl.a. ska kartlägga och beskriva konstnärers förutsättningar att verka professionellt, bedöma hur de statliga insatserna bidrar till att nå de kulturpolitiska målen samt föreslå eventuella förändringar av insatserna för att anpassa dem till nuvarande förutsättningar och behov. Uppdraget ska redovisas senast
den 31 mars 2018.

Regeringen beslutade den 13 juli 2017 om handlingsplanen Till det fria ordets försvar – åtgärder mot utsatthet för hot och hat bland journalister, förtroendevalda och konstnärer. Ambitionen med handlingsplanens åtgärder är att inleda ett mer systematiskt arbete genom att erbjuda stöd till dem som utsätts, lägga grunden för mer kunskap och stärka rättsväsendets möjligheter att arbeta med dessa frågor. Konstnärsnämnden har bland annat i uppdrag att utveckla insatser för att ge stöd till konstnärer som utifrån sin konstnärliga verksamhet utsätts för hot, våld och trakasserier.

Regeringen tar även ett ansvar för frågan internationellt. Statens kulturråd har regeringens uppdrag att verka för fler fristäder till förföljda konstnärer samt för en utveckling av fristadssystemet i Sverige. Tack vare detta har Sverige idag flest antalet fristäder och fristadskonstnärer.

Jag vill också nämna att regeringen i budgetpropositionen för 2018 stärker stöden till den fria konsten med 115 miljoner kronor. Fri kultur och fria utövare är viktigt för alla fria samhällen. I en omvärld där makthavare stramar åt villkoren för de fria konstnärerna går regeringen i motsatt riktning.

Regeringen har också på andra sätt stärkt kulturområdet.

Stockholm den 24 januari 2018

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.