Till innehåll på sidan

De långa handläggningstiderna för anhöriginvandring

Skriftlig fråga 2017/18:362 av Helena Lindahl (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-29
Överlämnad
2017-11-30
Anmäld
2017-12-01
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Jag har varit i kontakt med en förtvivlad man i min valkrets. Han har en fru och en halvårsgammal dotter som vill flytta till Skellefteå för att kunna leva med sin man respektive far. Alla papper är i sin ordning, alla försörjningskrav är upp­fyllda och kvinnan har haft sin intervju hos svenska ambassaden. Ansökan om anhöriginvandring lämnades in för över 18 månader sedan. Men fortfarande har ingen handläggare ens tagit sig an ärendet, utan Migrationsverkets besked är att handläggningen kommer att ta ytterligare 15–24 månader.

Det ligger varken på mitt bord som riksdagsledamot eller på Heléne Fritzons bord som statsråd att hantera enskilda fall. Men det tjänar som illustration av ett större problem. Den här familjen är långt ifrån ensam om sin situation, utan väldigt många människor får vänta otroligt länge innan de får se sin partner eller sina barn igen. Migrationsverket skrev i april i år att det rör sig om 70 000 personer, men att det väntas minska till 50 000 till årsskiftet.

Migrationsverket konstaterar också att prioriteten läggs på både gamla och nya fall för att få ned de genomsnittliga handläggningstiderna. Spridningen i väntetider ökar därmed ytterligare samtidigt som det riskerar att göra att enskilda faller mellan stolarna och inte får sin ansökan prövad.

Samtidigt kan vi läsa att Migrationsverket vill minska antalet anställda som jobbar med asylprövningar från dagens 2 000 personer till 770 under andra halvan av 2018.

Det kan inte vara rimligt att ett litet barn och dess ena förälder ska vänta i ett land medan den andra föräldern är här i Sverige i flera år trots att paret är gift och trots att de har ett nyfött barn. Det är en ohållbar familjesituation, och det är inte värdigt ett land som Sverige. Det borde finnas möjlighet för kortare hand­lägg­ningstider för de här fallen.

Min fråga till statsrådet Heléne Fritzon är därför:

Vad gör regeringen och statsrådet för att säkerställa att handläggningstiderna kan förkortas för uppehållstillstånd för anhöriga?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:362 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2017/09214/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till Riksdagen


Svar på fråga 2017/18:362 av Helena Lindahl (C) De långa handläggningstiderna för anhöriginvandring

Helena Lindahl har frågat mig vad regeringen gör för att säkerställa att handläggningstiderna förkortas för uppehållstillstånd för anhöriga.

Som ett resultat av det stora antalet asylsökande som kom till Sverige hösten 2015 väntar många anhöriga på beslut. De genomsnittliga handläggningstiderna är i dag 12 månader.

Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder för att möjliggöra att Migrationsverket ska kunna förkorta handläggningstiderna. Under åren 2014 - 2016 tillförde regeringen betydande medel för att Migrationsverket skulle kunna hantera den ökade mängden ansökningar i olika ärendeslag. Det har bland annat möjliggjort att Migrationsverket på kort tid har kunnat genomföra nödvändiga och kraftiga personalförstärkningar.

Migrationsverket fick redan i 2016 års regleringsbrev i uppdrag att förkorta handläggningstiden och öka produktiviteten vad avser ansökningar om uppehållstillstånd på grund av anknytning. Regeringen gav därefter myndigheten i uppdrag även i årets regleringsbrev att korta handläggningstiderna och öka effektiviteten i anknytningsärenden, ta fram en gemensam processtandard samt förbättra sin tillgänglighet och service i syfte att öka effektiviteten. Utifrån uppdragen har Migrationsverket inkommit med flera handlingsplaner där myndigheten bedömer att de effektivitetsåtgärder de vidtagit kommer att öka effektiviteten och minska handläggningstiderna i tillståndsärenden.

Därutöver har regeringen öppnat upp möjligheten för vissa nationaliteter som haft svårt att lämna in en ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning att kunna göra detta vid fler utlandsmyndigheter.

Migrationsverket avgör just nu fler anknytningsärenden än vad som gjorts under överskådlig tid och antalet som väntar minskar. Migrationsverket bedömer i sin senaste prognos från oktober att handläggningstiderna i anknytningsärenden ska kunna nå de förordningsstadgade handläggningstiderna på 9 månader under andra halvåret 2018.

Regeringen har i BP18 föreslagit att 32 miljoner kronor tillförs från 2018 för att stärka Migrationsverkets kapacitet att hantera anknytningsärenden. Både jag och regeringen följer utvecklingen av handläggningstiderna noga och vi är ytterst måna om att handläggningstiderna så snart som möjligt kan förkortas.

Stockholm den 13 december 2017

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.