Debitering av trängselskatteavgifter

Skriftlig fråga 2006/07:1646 av Gunnarsson, Rolf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-14
Anmäld
2007-09-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-09-25
Besvarad
2007-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 september

Fråga

2006/07:1646 Debitering av trängselskatteavgifter

av Rolf Gunnarsson (m)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Vägverket, eller rättare sagt det bolag som Vägverket anlitat, klarar tydligen inte av debiteringen av trängselavgifter.

Följande kan tas som ett exempel:

Herr X i Dalarna får påstötning om att han måste betala in sin trängselavgift. Men han har ju inte varit i Stockholm den aktuella dagen eller tiden.

Men det är inte bara 40 kronor som ska betalas. Eftersom avgiften inte betalats inom 5 dagar så tillkommer en avgift på 70 kronor, sedan en avgift ytterligare på 200 kronor och slutligen en inkassoavgift på ytterligare 500 kronor. De 40 kronorna har nu blivit 810 kronor – och hot om inkasso. X vägrar att betala. Han kan också utan vidare, genom enkelt ”detektivarbete” konstatera att hans bil förväxlats med en annan bil, som dock ”fifflat” med sin nummerskylt. Men X är ändå betalningsskyldig. Så här kan inte en seriös myndighet agera.

Kommer statsrådet att agera och verka för att mer och bättre underlag införskaffas innan kravåtgärder vidtas?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1646 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 25 september

Svar på fråga

2006/07:1646 Debitering av trängselskatteavgifter

Finansminister Anders Borg

Rolf Gunnarsson har frågat statsrådet Åsa  Torstensson om hon kommer att agera och verka för att mer och bättre underlag införskaffas innan kravåtgärder vidtas avseende trängselskatt. Rolf Gunnarsson ger som exempel att trängselskatt påförts trots att den som använder bilen inte har varit i Stockholm den aktuella dagen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är angeläget att regelverk är utformade så att beslutsunderlagen i möjligaste mån är korrekta. Trängselskatt tas ut genom automatisk databehandling. Varje dag tas över 100 000 skattebeslut. Besluten tas med stöd av fotografier av fordonets registreringsskylt som jämförs med uppgifter i vägtrafikregistret. Det är som regel inte möjligt att av fotografiet utläsa om registreringsskylten manipulerats. Det går inte heller att läsa av annan information från fotografierna vid databehandlingen. Vidare kan bilägarens adressuppgift i sig inte utesluta att bilen använts i Stockholm. Det är således normalt inte möjligt att kontrollera huruvida varje enskild registreringsskylt är riktig vid databehandlingen. Beslutsunderlaget bör dessutom vara begränsat av integritetsskäl. Jag har därför inte för avsikt att verka för att beslutsunderlaget för trängselskatt ska omfatta ytterligare granskning än vad som ligger inom ramen för nuvarande myndighetsutövning. Jag vill dock understryka att den som manipulerar en registreringsskylt gör sig skyldig till ett lagbrott. Jag vill slutligen framhålla att den enskilde kan kontakta myndigheten och påtala felaktigheter vid påförande av trängselskatt och även överklaga skattebeslutet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.